ABUP starter tv-sendinger på TV Agder

ABUP starter tv-sendinger på TV Agder

Informasjon skaper mindre tabuer

Kristiansand: Søndag 14. september har ABUP premiere med egenprodusert tv-sending som vises på TV-Agder fra kl 20 – 23.

Nytt i Norge

Sendingen vil være fast innslag hver søndag de neste fem månedene fremover. Sendingene vil også bli publisert på ABUPs egen nettside. Programmet skal bestå av en programleder og gjester som går nærmere inn på psykiske helsespørsmål hvor de deler informasjon og erfaringer. Ideen oppstod i ABUPs interne nettsideredaksjon. Ønsket var å presentere sine arbeidsområder, og spre informasjonen på en omgjengelig måte som passer en bred målgruppe.

Psykisk helse på agendaen
I ABUPs filosofi står den gode samtalen sentralt, og ambisjonen er at programmene skal sette psykisk helse på agendaen. I pressemeldingen ”ABUP starter TV-magasin fra 08. september 2014, sier avdelingsleder og overlege Karl Erik Karlsen:

– Dess bedre kunnskaper folk flest har om psykisk helse, dess flere kan støtte hverandre. Det er ikke minst viktig når det gjelder barn og unge.

Temaet i første sending blir ”Ungdom og Angst”. To gjester er invitert for å fortelle om hvordan det er å leve med angst. Programlederen for sendingene blir avdelingsleder og overlege Karl Erik Karlsen.

Helsestudio1 ABUP road studio

Gjestene i første program blir sosionom og terapeut Lene Holmen Berg, skuespiller Ina Marie Brekke, som tidligere har vært bruker av ABUP, og teater og filmregissør Kristian Landmark som også har erfarninger med angst. Han har nå regi i en film som handler om ungdom og angst.

Fra talkshow til tv
Programmet er en videreutvikling av Nesten Helg, ”Norges eneste sykehus – talkshow”. Talkshowet har vært drevet i 10 år. Nå ønsker ABUP å rekke ut til enda flere målgrupper.

– Nesten Helgproduksjonene har handlet om tema fra fagfeltet, og brukererfaringer har alltid vært helt sentrale. I tillegg har det vært kulturelle innslag – ofte laget særskilt for Nesten Helg. Vi ønsker å få til noe av det samme med tv-sendingen. Fellesnevneren er åpenhet rundt vanskelige temaer, som selvskading og mobbing, sier kommunikasjonsrådgiver Gro Anita Kåsa Poulsen fra ABUP.

Helsestudio1 ABUP Frode Vestad Tuva Vestad

ABUP har samarbeidet med Dokufilm i flere år, blant annet om filmserier og dokumentarer med fokus på brukernes historier og avdelingens arbeidsområder. Avdelingen har eget studio tilgjengelig på Eg i Kristiansand, men har mobilt utstyr så de kan gjøre opptak hvor som helst mellom Risør og Flekkefjord. Mye av materialet ligger allerede tilgjengelig på nettsiden under menypunktet: film

– Vi har et godt arkiv med informasjon- og selvhjelpsfilmer. Derfor har vi startet samarbeidet med TV Agder for å få muligheten til å sende ut informasjon til en større målgruppe. Vi håper at dette kan bidra til at seeren kan kjenne seg igjen i brukerhistorien og få følelsen av at en ikke er alene, og kjenne håp ved å se at andre har kommet seg ut av det, sier Kåsa Poulsen.

En rød tråd
Kåsa Poulsen kan fortelle at de håper satsingen medfører til at nettsiden, Nesten Helg og tv-sendingene blir knyttet sammen.

– Det siste året har vi hatt månedens tema på nettsiden som blir en del av innholdet i Nesten Helg som nå vil bli tilpasset tv-sendingen. Slik kan vi få en rød tråd gjennom hele ABUP, og forhåpentligvis treffe den kjernen som står fast med et problem. Vi kommer til å få tre timer sendetid tilgjengelig hver uke. Programmene vil bli fra 30 til 90 minutter og vil bli kjørt i loop, forteller hun.

Spennende satsing
Daglig leder Svein Tallaksen i Media Service for TV-Agder kan fortelle at han tente kjapt på ideen.

– Når jeg fikk denne forespørselen, tente jeg ganske fort, for dette er spennende satsing. TV-Agder sender lengre dokumentarer resten av uka, og ABUP sitt sendeskjema passer godt i vår profil. I motsetning til nett-tv sender vi programmet rett hjem, og dette nye tilbudet kan nå mange flere enn på nett. Jeg tror at dette vil bli noe seerne og ABUP kan ha glede av, og jeg håper på respons fra seerne, sier han.

I pressemeldingen Pressemelding ABUP starter TV magasin fra 08. september 2014, sier avdelingsleder og overlege Karl Erik Karlsen at han tror sendingene vil kunne bidra til en god helseeffekt.

– Vi håper at TV- sendingene kan bidra til å gjøre foreldre og andre nære personer sikrere både på når de bør ta kontakt med helsevesenet, og hvordan de kan støtte selv, sier Karlsen.

Marte Krogstad
10. september 2014
Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar