Aksjonsuken og utstillingen Hvis klær kunne fortelle.

Aksjonsuken og utstillingen Hvis klær kunne fortelle.

I et par uker har ABUP vært med å arrangere utstillingen, Hvis klær kunne fortelle. Sist uke har dere fulgt oss i Kristiansand. Først var utstillingen i Grimstad sammen med Grimstad kommune og UIA, så i på biblioteket i Tvedestrand sammen med Tvedestrand kommune. Det er vanskelig å si med sikkerhet hvor mange som totalt har sett utstillingen, men at det befinner seg mellom to til tre tusen er sikkert.

Utstillingen er en illustrasjon over grusomheter begått mot forsvarsløse barn. Den er også en påminnelse til oss alle, om å ikke lukke øynene. Utstillingen eies av en foreningen som heter; redde små.

Det gjør inntrykk å være deltaker til de menneskene som ser på utstillingen. Alle berøres, noen gråter, mange sier at det er bra vi viser utstillingen. I Tvedestrand var det tre niende klassinger som kom. De skrev små brev til den gjenstanden som på en eller annen måte appellerte sterkest til dem. Mange skrev til; ”yndlingsdressens hemmelighet”.

Det er underlig at overgrep mot barn skjer og at det skjer i urovekkende stort omfang. Vi må våge å tro det verste, at menneskets evne til ondskap ikke kjenner noen grenser, og vi må jobbe med egne holdninger og tabuer.

Har du en magefølelse på at noe er galt skal du forfølge den. Det er bedre å spørre en gang for mye.

Hvis klær kunne fortelle. Ja om de bare kunne det, helt fra de var bitte små spedbarnsklær. Fortelle til kloke voksne som beskyttet dem mot det vi voksne kan gjøre mot små forsvarsløse mennesker. Sånn er det dessverre ikke. I FNs Barnekonvensjon står det: Alle barn skal beskyttes mot alle former for seksuell utnytting og misbruk. Art 39 sier at «alle barn som blir misbrukt, utnyttet eller forsømt, skal få hjelp til å få det bra igjen». Vi har dessverre langt igjen, vi har å gjøre med et folkehelseproblem.

Mossige & Stefansen, Nova, 2007 finner;

  • 11% har blitt utsatt for grovt seksuelt misbruk
  • 9% er slått mer enn to ganger av mor eller far
  • 8% har opplevd grov vold fra minst en forelder
  • 5,5% har minst opplevd ett tilfelle av grov vold mellom foreldre.

Det er min skyld tenker noen barn når det kommer til vold eller seksuelle overgrep – Nei, det er alltid de voksnes ansvar.

HAR DU DET VONDT – SNAKK MED NOEN, HVIS DU IKKE FÅR HJELP AV VEDKOMMENDE; SNAKK MED NOEN ANDRE: IKKE GI DEG: DU KAN FÅ ET GODT LIV.

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar