Alt jeg vet om planter

Alt jeg vet om planter

Anne Hope Jaren: Alt jeg vet om planter – en fortelling om vitenskap og kjærlighet. Kom opprinnelig ut under tittelen «Lad girl» i 2016. Den er oversatt av Lene Stokseth.

Alt jeg vet om planter er en svært original og spesiell bok. VI snakker om en av verdens mest toneangivende forskere på fagområdet geobiologi. Anne Hope Jaren har norske aner på oldeforeldresiden og er vokst opp i Minnesota under spesielle forhold. Klima i Minnesota er spesielt med ekstremt kalde og lange vintre og med eksplosive, korte, men grøderike somre. Faren drev et laboratorium på det lokale college og forfatteren var ofte med han dit i oppveksten. Hun beskriver ellers klimaet i familien som kjølig og lite emosjonelt, spesielt gjelder dette moren.

Boken er en forunderlig dobbelreise gjennom hennes egen biografi på den ene siden og vitenskapen om planter og jordsmonn på den andre siden. Vi er innom svimlende temaer om verdens liv og død knyttet til klimakrisen og til plantenes helt vitale betydning for at verden ikke skal gå under. På den annen side følger vi forfatteren gjennom hennes utdanning og vitenskapelige skolering i et svært mannsdominert landskap. Hun beskriver det helt spesielle vennskapet med sin assistent Bill som trofast har fulgt henne gjennom å bygge opp 4 fullverdige laboratorier fra fastlands-USA til Hawaii til hun landet med sitt nye laboratorium på Universitetet i Oslo i 2016.

Vi følger henne fra makrokosmos og til mikrokosmos knyttet til planter og veksters mikrobiotiske livsbetingelser på ekspedisjoner i USA, Alaska, Norge og Irland, og vi følger hennes på mange måter ensomme reise også i sin søken etter kjærlighet som hun til slutt finner i mann og barn.

Hun legger heller ikke skjul på sin skjørhet og sårbarhet og beskriver på en nennsom måte behov for innleggelser og behandling for noe hun selv beskriver som en bipolar lidelse. Dette blir imidlertid ingen hovedsak i hennes fantastiske bok om seg selv, vitenskapen og verden. Man kan lære mase om biologi, planter og økologiske sammenhenger i livet samtidig som man kan lære veldig mye om urmenneskelig vilje til å forstå, til å drive seg selv og til å gjøre gode ting sammen med sine trofaste andre nære. Alt i alt en meget original og fascinerende skildring av et liv forfatteren står midt oppi, både rent menneskelig og vitenskapelig. Boken berører på alle områder.

Forsidebildet er hentet fra J.M. Stenersens forlag: Alt jeg vet om planter 

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar