André Bjerke. I kampens glede

André Bjerke. I kampens glede

«André Bjerke. I kampens glede» av Peter Normann Vaage, Aschehoug.

Endelig er den kommet, den store, omfattende biografien over forfattere og multikunstneren André Bjerke.

I dag, anno 2018, lever det nok kun en svak avgas av Bjerkes livsverk, spesielt gjennom hans dikt og morovers for barn.

Det er vanskelig å se for seg hans utrettelige arbeid som riksmålsmann, verseformer og rimets forsvarer, sjakkmester, TV-stjerne, læreformidler, gjendikter og krimforfatter. Dette bare for å nevne noen av de tydeligste aspektene ved hans mangslungne livsgjerning.

Peter Normann Waage har gjort en grundig, inspirert og dyktig jobb som biograf. Han forsøker ikke å underslå Bjerkes alkoholisme, kompliserte ekteskap eller hans polemiske egenskaper, som på det verste kunne munne ut i kverulatisme og tilnærmede karakterdrap av motstandere.

Likefullt får han frem Bjerkes formsans, lekenhet, hans enorme polyhistor-pregede kunnskap og formidlingslyst.

André Bjerke hadde en begrenset formal akademisk bakgrunn, men få i hans samtid, eller nå, kan måle seg med hans enorme oversikt over verdenslitteratur, filosofi, vitenskapsteori og spirituelle retninger.

Storheten og sprengkraften i André Bjerkes livsverk skinner tydeligst gjennom hverdagslivets jag etter penger og flakkende kjærlighetslykke.

Det lekende menneskets alvor og skjemt. Gleden over å være i tilværelsen. Livskampen, selv etter hans alvorlige slag å gjennomføre gjendiktninger av Goether «Faust», del to, er det inntrykk som sitter sterkest igjen etter lesningen av dette lysende portrettet.

Forsidebildet er hentet fra Aschehoug: André Bjerke. I kampens glede.

 

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar