Dårlig matlyst hos barn

Dårlig matlyst hos barn

At barna spiser lite eller har dårlig matlyst er en av de vanligste bekymringene hos foreldre. Dersom barnet vokser som det skal og følger sine vekstkurver, og ellers er friske og aktive, er det ingen grunn til bekymring.

De fleste barn har perioder med lavere apetitt, for eksempel i forbindelse med sykdom, og kompenserer med å spise mer når de er friske. Men dersom et lavt matinntak vedvarer og veksten ikke er tilfredsstillende kan det være lurt med noen triks for å få barnet til å spise mer.

For det første bør måltidene være en hyggelig opplevelse for hele familien. Mye masing og stress rundt måltider kan gjøre at appetitten uteblir. Fokuser heller på at måltidet skal bli noe alle kan glede seg til, at man tar seg tid til å sitte ned og spise i felleskap skaper gode vaner, og gir rom for fine samtaler. Det er viktig å ha faste rutiner på måltidene, og sørg for at det ikke blir småspising eller inntak av kaloriholdig drikke utenom måltidene – dette demper matlysten.

Ta gjerne barnet med i planleggingen og tilberedning av maten, dette øker interessen for maten som skal spises, og dermed også sannsynligheten for at barnet spiser. Små porsjoner virker mer overkommelig, og det å klare å spise opp kan være viktig for barnets mestringsfølelse. La det heller forsyne seg flere ganger! Farge og fasong på maten kan også være avgjørende, så bruk utstikkformer til brødskivene, og pynt med frukt og grønt- bruk kreativiteten!

Klinisk ernæringsfysiolog ved ABUP

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar