Englebarnet ditt kan være en mobber

Englebarnet ditt kan være en mobber

Av: Odd Volden, Erfaringskonsulent ved Abup

Det er ikke bare abup.no som skriver om mobbing denne måneden. Overskriften på dette innlegget er hentet fra Dagsavisen, som fortsetter:

Alle foreldre må være forberedt på at deres barn kan være en mobber. Uansett hvor greie barn vi mener vi har.

Den påminnelsen ”stemmer” godt med et tidligere innlegg om mobbing på abup.no i mars: Du kan plage din neste som deg selv. Det innlegget handlet om en gutt som tilsynelatende hadde alt, men det var også alt han hadde, for å vri litt på en strofe av Ole Paus.

Vi vet det jo så godt, men vi klarer ikke å fastholde det likevel:

Ingen er bare det du ser.

Det er noe vi ofte minner hverandre på, men vi bruker det av en eller annen grunn bare om dem som tilsynelatende ikke får til så mye.

Det er fint, for all del, men vi må bli flinkere til å huske at det gjelder den andre veien også:

Han som er pen i tøyet og og får til mye, er heller ikke bare det du ser. Kanskje vi skulle spørre alle av og til:

-Hva er det du ikke viser oss?Er du like perfekt og plettfri som du ser ut til?

Tilbake til Dagsavisen

Kristin Oudmayer har skrevet to bøker om mobbing og holder også foredrag om emnet:

-Vi har ofte en stigmatisert oppfatning av hvem det er som mobber…Ofte er det de barna som vi voksne umiddelbart liker, som i det øyeblikket vi snur ryggen til, er mobberne. Dette gjør det ofte vanskelig for voksne å forstå alvoret, fordi det blir så usannsynlig at disse englebarna kan være så fæle, forklarer Oudmayer.

Passasjen under fra intervjuet med Kristin Oudmayer oppsummerer antakelig godt det som var tilfellet for gutten i innlegget jeg nevnte over:

Hennes erfaring er at ressurssterke barn med gode sosiale antenner, godt nettverk og god selvtillit, likevel kan kan slite med en selvfølelse som ikke er god.

Aftenposten skriver om Mobbing i en ny tid

Jeg vet ikke om englebarna også mobber digitalt, men det er vel ikke usannsynlig. Den samme Kristin Oudmayer, som i tillegg til å være mobbeekspert og forfatter av blant annet håndboken Du er viktigere enn du tror (2014), også er UNICEF-medarbeider, er kilde for en kommentar i Aftenposten[2].

Mange barn vet hva som er greit å gjøre på nett, men en del synes det er vanskelig å vite hva de kan gjøre dersom noen mobbes på nettet. Å gripe inn kan innebære en risiko for selv å bli mobbet.

Samtidig, skriver Aftenposten, som adgangen til mobbemetoder er større enn noen gang med nye nettarenaer, er mottiltakene tilgjengelig samme sted. Sider som slettmeg.no, dubestemmer.no og korspahalsen.no har gode tips og råd til hva foreldre, skolen og barn selv kan foreta seg mot digital mobbing.

Da vet vi 1. at englebarn kan mobbe, 2. at det å være vitne til mobbing på nettet kan være minst like vanskelig som å være vitne til mobbing ”på bakkeplan”, og 3. at det finnes tilgjengelige mottiltak på nettet.

file801343155029

En snutt til slutt

Det finnes tilløp til mobbing i denne filmsnutten også, men noen ganger hjelper det å være flink til noe…

Nyt musikken, i hvert fall. Her er Dueling Banjos fra filmen Deliverance (1972).

 

 

 

Relaterte innlegg