Essays in love

Essays in love

Alain de Botton: «Essays in love», Penguin Classic

Alain de Botton er en verdenskjent forfatter, foredragsholder og initiativtager til «The School of Life» og «Living Architecture».

Han er opprinnelig sefardisk jøde. Hans far vokste opp i Egypt. Han selv ble født i, og hadde de første årene i Sveits. Deretter flyttet familien til England. Alain de Botton snakker derfor både tysk, fransk og engelsk nærmest som morsmål. 

Han studerte historie og filosofi og som 24-åring debuterte han med boken «Essays in love». 

I etterordet drøfter han selv sjangerkrysningen mellom essay og roman og finner at essayformen tillater ham å være intellektuell, akademisk, vitende, tilstede, belærende og namedroppende. Romanformen gir rike muligheter for å la følelsene slippe til, la en handling bare skje, fordi det er akkurat slik romanen lar den skje, uten videre forklaring. 

Dette «blandingsbruket» av sjangre gir farge og sjel til en ytterst medrivende fortelling om et ungt par som møtes på flyet hjem fra Paris til London. 

Vi følger fortellerens reise inn i forelskelsen med detaljer som nesevinkel, kremt, øyebue osv. 

Kapitlene er korte, fortellingen og reisen til det uunngåelige bruddet, er krydret med anekdoter og referanser til filosofer, historikere, forfattere og kunstnere gjennom århundrene. Referansene er aldri for gamle eller for nye. De passer inn akkurat der forfatteren lar de falle ned. 

Det hele gjøres på en ytterst medrivende, original, kunstnerisk og intellektuell måte. En måte som er så besettende at det nesten ikke er til å fatte hvor ung forfatteren var. 

Jeg tror nettopp det bråmodne, kombinert med den unge voksnes kaotiske, sønderrevne følelsesliv er det som utgjør alkymi i denne fantastiske historien. 

Jeg kjenner at jeg allerede gleder meg til å lese mer av Alain de Bottons mangslungne, polyhistorieaktige univers fra reisehåndbøker til arkitektur til filosofiens potensielle terapeutiske betydning.

Forsidebildet er hentet fra Alain de Bottons hjemmeside

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar