Fri oss fra det onde

Fri oss fra det onde

Sørine Gotfredsen, «Fri oss fra det onde», Vårt Land Forlag, 2018

Igjen har den glimrende danske teologen og journalisten, Sørine Gotfredsen begått en viktig bok. 

Etter hvert ser det ut til å bli hennes spesialitet, – å finlese et forfatterskap og en biografi, – sist med Søren Kirkegaard, nå med Marthin Luther. 

Dette ble behendig gjort i forbindelse med fjorårets store reformasjons- og Luther jubileum (500 år). I år er den kommet på norsk. 

Sørine Gotfredsen gjør et poeng av at vi må konfronteres med det Bjørneboe kalte «det ondes problem». 

Psykologisering, sosiologisering etc, er ikke nok til å forstå det onde. 

Hun beskriver medrivende Luthers reise fra munkeceller til hans reformatiske kamp mot Pavekirken og til hans liv som ektefelle, far og familiemann. 

Hun beskriver med stor innlevelse Martin Luthers egen kamp for å finne nåde og å oppnå en slags «fred». Gotfredsens bruk av moderne filmer og forfatter som Svend Brinkmann og Karl Ove Knausgård, er raffinert og smart gjort. Hun beskriver deres egen beskrivelse av og kamp mot det onde på en fascinerende og fiffig måte, i det hun lar det skinne gjennom at de mangler ord og begrepsapparat hentet fra teologien, eller det åndelige. 

Men akkurat som i boken om «samlivet med Kirkegaard» mangler også her en antydning av det Rudolf Steiner beskriver som de «Luciferiske» og «Ahrimaniske» aspekter ved det onde. Aspekter som både kontrasterer og utfyller de lysende Kristus-… Intellektuelt er «Fri oss fra det onde» et eminent stykke arbeid. Og det er glimrende og medrivende fortalt. Jeg savner kun antydningen av et dypere lag av «det ondes problem», men svært interessant var lesningen om Martin Luthers liv og lære. Det skal hun ha, den gode danske forteller!

Forsidebildet er hentet fra Vårt Land forlag

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar