Grensen

Grensen

Den unge sosialantropologen og forfatteren Erika Fatland har skrevet den bemerkelsesverdige «Grensen. En reise rundt Russland gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbadsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge, samt Nordøstpassasjen». Hun har reist fra Nord-Korea til Nord-Norge og gjennom Nordøstpassasjen, og hun har reist gjennom alle de 14 av Russlands naboland fra Mongolia via Kaukasus, gjennom Ukraina, Hviterussland, de Baltiske statene og gjennom Finland og opp til Norge. Like mye som reiseskildringen er en historisk reise og ikke minst fabelaktige intervjuer med tilfeldige fastboende eller avtalte intervjuer med dissidenter opposisjonelle eller trofaste tilhengere av mer eller mindre despotiske regimer.

Det fascinerende er at hun binder det hele sammen på en så lærd og klok måte samtidig som hun er, og tør å være, personlig både om sitt sinne, sin frustrasjon, sin redsel og sin kjærlighet, blant annet til Georgia og dette landets fantastiske matkultur og den folkelige varme.

Russland er det ufattelig store nabolandet til Norge i øst som Norge aldri har vært i krig med selv om det har vært svært nære på, jeg hadde nær sagt på grensen til, flere ganger. Dramatiske høydepunkt i historien til Russland spesielt, men også til mange av de andre grenselandene skildres på en ubesværet, og ja lærd måte, men slik at leseren får stor apetitt på å både reise og lese og lære mer.

Alt i alt er denne monstrøse boken et fabelaktig stykke prosa med gammel historie, ny historie, samtidshistorie ispedd bestialitet, grusomheter, men også stor menneskelig varme. For snart 150 år siden reise Knut Hamsun gjennom Kaukasus og han beskriver dette i sin lille bok «I eventyrland». Erika Fatland synes å ha blitt smittet av den samme fascinasjon og varme overfor dette svære riket samtidig som hun ikke unnlater å uttrykke sin frykt og sin avsky overfor den bestialitet og grusomhet som har blitt begått og som fremdeles utøves i mange av disse landene. Reisen tok i alt 14 måneder og hun har brukt tilsammen 3 år med masse Research og skriving for å klare å begå denne boken. Imponerende!

Jeg kan love leseren en fantastisk reise og en opplysende, aldri belærende, ferd inn i det nye ukjente både mentale og fysiske landskap.

God lesning!

 

Forsidebildet er hentet fra Kagge forlag: Grensen

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar