Heimat – et tysk familiealbum

Heimat – et tysk familiealbum

Nora Krug, Spartacus, 2019.

Hvem er uten skyld? Hvem søker i sin nære fortid, i sin familie, etter skyld og skam?
Jo, tyskerne gjør det. I hvert fall de tyskere som er av noenlunde god oppvekst, som, som de fleste av oss vet å skamme seg normalt. Tyskerne, også i etterkrigsgenerasjonene, skammer seg mer enn normalt, mer enn gjennomsnittet blant verdens nasjonaliteter. Tyskland stod bak 1. verdenskrig. Tyskland stod, ikke minst, bak 2. verdenskrig, hvor 6 millioner jøder døde i Holocaust, hvor ca 70 millioner døde i slag, på sjøen, i luften og på land.

Nora Krug er født og oppvokst i Sydvest-Tyskland, med tyske foreldre og besteforeldre etc. Hun har de siste mange år bodd i USA, nærmere bestemt i New York – Brooklyn, og er gift med en amerikansk jøde. Hun lengter. Hun lengter tilbake til Tyskland. Dette symboliserer hun i sin bok, «Heimat» med ikoniske gjenstander som plaster, varmeflasker og lim. Hun skriver en slags «tegneserie», hun er akademisk ansatt illustratør ved et amerikansk universitet, og boken «Heimat» er en erindringsreise, en kollektiv skyldreise, en ytre reise, en indre reise, en reise i egen familie og i tysk- og verdenshistorie.

Hvordan kan man som tysker være glad i, søke sin «Heimat»? Hvordan kan man forske i sin familie og finne ut om nær familie i nær fortid har vært involvert i Nazi-partiet, eller om de gjorde motstand.

Nora Krug gjør en fabelaktig indre og ytre reise, i sin bok, «Heimat». Den vekker assosiasjoner til Steffen Kvernelands «En frivillig død», som tidligere er omtalt i mitt «Kaleidoskop». Kverneland er suveren i sin selvutlevering, sin granskning av selmordets vesen i sin eksistensielle ensomhet. Hans bok står ikke tilbake for noen annen skildring av dypt menneskelige trekk. Nora Krug er tysk. Hun er et etterkrigsbarn. Hun illustrerer og skriver suverent. Hun er ærlig, utleverende og autentisk. Hun beskriver sin kjærlighet til sine foreldre og sitt land. Hun nærmer seg varsomt sin øvrige familie.

Sjeldent lenger, siden er det at en bok har berørt meg rent menneskelig, så mye. Jeg kom som student til Tyskland det året Nora Krug ble født. Jeg har fremdeles mange tyske venner som er født 20-25 år før henne. De lever enda tettere på den kollektive tyske skyld og skam. Nora Krug beskriver dette mesterlig, mange år senere. Les boken og bli klokere, og litt gladere i det som betyr noe i livet!

Forsidebildet er hentet fra forlaget Spartacus.

Karl Erik Karlsen.

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar