Historien om Norge – Det ligger et land

Historien om Norge – Det ligger et land

Karlsen Alnæs, «Historien om Norge – Det ligger et land», Gyldendal Norsk forlag, 1996.

Det er kanskje litt rart å plutselig skulle skrive om historieverket «Historien om Norge» av Karsten Alnæs over 20 år etter at første bind ble utgitt. Men det er nå jeg har lest det, og det er jeg glad for. I nesten hele mitt intellektuelle liv har Karsten Alnæs fulgt meg som en journalistisk følgesvenn, ikke minst fra kulturredaktørtiden i Dagbladet på slutten av 80-tallet og starten av 90-tallet. Fyren er simpelthen briljant! Med en journalists letthet greier han i første bind av historien om Norge – Det ligger et land, å dikte seg inn i hvordan de første menneskene her greide seg gjennom reinsdyrfangst og annen veiding. Fra istiden og frem til tidlig middelalder.

Kildene er naturlig nok sparsomme fra de første årtusenene, mens de blir stadig rikere gjennom vikingtiden med Snorre og andre mer eller mindre troverdige kilder. Grepet er imidlertid formidabelt hos Karsten Alnæs. Han virkelig dikter seg inn i hverdagslivet om det så er på Bryggen i Bergen eller om det er hos de første såkalte primitive menneskene i isødet Norge var før isen langsomt trakk seg tilbake for ca 10 000 år siden. Han beretter også levende om overgangen fra hedensk tro til kristningen av Norge var fullbyrdet og hvordan forskjellige tros- og levemåter levde side om side gjennom flere århundrer.

De berømte slagene ved Hafrsfjord, ved Stamford bridge, ved Stiklestad blir også skildret på dramatisk og menneskelig vis.

Det er en kunst å skrive godt og medrivende om historie. Fallgruvene kan være på den ene siden nøktern, namedroppende faktaopplysning og på den annen side kan det være alt for sterke dramaturgiske grep som fjerne leseren fra den nøkternhet som også historieskriving bør ha. En lærd akademiker i en journalist, en historiker som ikke er faghistoriker og ikke minst en engasjert formidler som Karsten Alnæs er den som klarer dette. Jeg virkelig gleder meg til neste bind inn i middelalderen.

Forsidebildet er hentet fra Gyldendal

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar