Hjernesterk og Fördel ADHD

Hjernesterk og Fördel ADHD

Anders Hansen: «hjernesterk – hvordan fysisk aktivitet styreker hjernen», Cappelen Damm, 2017 

Anders Hansen: «Fördel ADHD – var på skalan ligger du?», Bonnier Fakta, 2017. 

Jeg leste begge disse bøkene av den overnevnte psykiateren og forskeren, Anders Hansen, for flere måneder siden. Og jeg tenkte «wow, disse må jeg få skrevet raskt noe om, – de er jo nærmeste geniale!»

Så ble de liggende uten annen omtale enn at jeg har snakket varmt om dem begge til flere titalls pasienter, kolleger og bekjente. Jeg fikk høre at Anders Hansen var gjest hos Skavlan like over nyttår og at han nå skriver på en ny bok om internett, sosiale medier og skjermbruk. 

Anders Hansen har med sine to bøker, den ene foreløpig kun på svensk, noe vi forsøker å gjøre noe med i Abup forlag, begått det kunststykke å levere populærvitenskap av ypperste merke. 

Han formidler så levende, personlig, ekte, engasjert og overbevisende at det er en fryd å lese. Og han gjør tildels vanskelig tilgjengelig forskning om «hjernen, trening og sånn» umiddelbart spennende, apetittvekkende og morsomt. 

Hva består så budskapet hans av? Jo, for det første: I et evolusjonsperspektiv har vi mennesker alltid måttet være i bevegelse, og på grunn av jeger- og samlerinstinktet vårt, for nettopp å overleve, kommer impulsivitet, uaktsomhet, mot og kreativitet til sin rett. Det å sitte stille som barn på en skole timevis til dagen er naturstridig i ordets helt bokstavelige forstand. 

Mosjon, bevegelse, trening, aktivitet, variasjon. Det er noe mennesker trenger, i alle aldre og til alle tider. Det er den beste lykkepille og den beste konsentrasjonspille. Aktivitet, mosjon, trening, lek er geniale oppskrifter på et interessant, tilfredsstillende og lykkelig liv. 

Dette er selvfølgelig sannheter med modifikasjoner, men dette er mer sant enn vi ofte er klar over, og oppskriften ligger direkte utenfor stuedøren, hele tiden, hver dag. 

Anders Hansen underslår selvfølgelig ikke effekten og nødvendigheten av både terapi og medisiner mot både depresjon og ADHD/ADD, men poenget, som understrekes i begge bøkene med utallige morsomme anekdoter og med overbevisende forskningsfunn, er at jevnlig trening, bevegelse og aktiv lek er «lykkemedisin» på «grønn resept». 

Verdighet som menneske og muligheten for entreprenørskap, kreativitet og lederskap, selv med ADHD/ADD dagnose, er også noe av det jeg sitter sterkest igjen med etter å ha lest Anders Hansens bøker. 

Han gir håp og forståelse og «Fördel ADHD» er definitivt den beste boken, og jeg har lest mange, om forståelsen av dette fenomenet. 

Vi kan glede oss til Anders Hansen kommer til Kristiansand i november 2019 for å holde foredrag om både «Hjernesterk» og «Fördel ADHD». Han er invitert og har takket ja og jeg håper svært mange av både fagfolk og ikke minst «folk flest» vil komme og høre på en av Skandinavias fremste formidlere av forskning, terapi og positive forventninger til hjerne og fysisk aktivitet!

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar