Hva er forskning egentlig og hvordan kan du ha nytte av dette?

Hva er forskning egentlig og hvordan kan du ha nytte av dette?

Av Leiv E Gabrielsen

Mange av de som ikke er forskere selv, det vil si nesten alle mennesker, lurer på hva forskning er og hva slikt kan brukes til. Siden jeg selv er nettopp dette, en forsker altså, skal jeg prøve gi et kort og klart svar på disse spørsmålene (noe som forskere vanligvis er ganske dårlige på).

Egentlig er alle mennesker forskere på en eller annen måte. Vi utforsker jo ting, ikke sant? Barn utforsker for eksempel nye leker, ungdommer utforsker gjerne hverandre og voksne utforsker selve livet. Sånn sett betyr det å forske rett og slett å finne ut av. Dette kan selvfølgelig sies på en mye vanskeligere måte men du skal slippe å lese om det her.

Ok – så en forsker er en som finner ut av ting. Forskere har funnet ut av hvor langt det er fra jorda til sola, at Norge var helt dekket av is for tusenvis av år siden og at klimaet på jorda nå blir stadig varmere. Dette har de oppnådd ved først å lese om hva andre forskere før dem har funnet ut, og så skjønt hva vi fortsatt trenger å vite mer om. Og så har forskeren begynt å måle, veie, regne, tenke, teste, regne, måle og så videre og så videre. Helt til han eller hun har funnet et nytt svar – eller en liten bit med ny kunnskap som vi ikke har visst før.

Her på ABUP er vi mest interessert i å vite om vi klarer å gi et godt helsetilbud og om de som mottar dette tilbudet faktisk får det bedre i sine liv. Vi utvikler også nye måter å hjelpe barn og ungdom på og ser om dette virker slik vi tror. Til dette trengs en forsker rett og slett fordi det er vanskeligere å svare godt på slike spørsmål enn det man kanskje skulle tro. Igjen må det spørres og regnes og måles. På ABUP betyr det for eksempel at ungdommer fyller ut spørreskjemaer eller blir intervjuet eller blir filmet. Den kunnskapen forskeren får fra dette kalles data, og er det som gjør det mulig å gi gode svar på det ABUP lurer på. Og husk – du vil aldri bli forsket på uten at du først er spurt og har sagt at dette er greit.

Så hva kan du bruke slik forskning til? Vel, for det første betyr det at ABUP er veldig opptatt av å vite om den jobben vi gjør er bra i stedet for å synse om dette. Som pasient hos oss kan du (bør du) spørre om hvordan vi vet at det tilbudet du mottar sannsynligvis er det rette for deg. Her skal du alltid kunne forvente et godt og klart svar fordi vi arbeider på en måte som kalles kunnskapsbasert. Det betyr at alt vi gjør skal hvile på en blanding av praktisk erfaring og forskning.

I tillegg medvirker forskning til at det prøves ut nye og spennende behandlingsformer hvor blant annet musikk, kunst eller friluftsliv er en viktig del av tilbudet. Om du blir nysgjerrig på dette så spør en ansatt på ABUP om hvem du skal prate med for å få vite mer. Kanskje blir du med i et eget forskningsprosjekt?

Til sist; forskere er veldig oppatt av det de styrer med og elsker å fortelle om det. Mange som jobber ved ABUP vet hvem vi er, hvor vi holder til og hva vi er spesielt opptatt av for tiden. De aller fleste forskerne ved ABUP har også lang erfaring som terapeuter og om du tar kontakt med oss har sannsynligvis en spennende prat i vente…

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar