Hvem eier krisen?

Hvem eier krisen?

Sist onsdag var det duket for et nytt Nesten Helg, og det var ingen ledige stoler å oppdrive på Kick. Talkshowvert for kvelden, Gunnar Oland Åsen hadde regnet seg frem til at dette var show nummer femti. Det kan Abup være stolte av!

bilde kopi2

Denne gangen var temaet «Krise». Er krise egentlig utgangspunkt for kaos eller kreativitet?

Først ute var rockebandet «Evan Seleven», et band som etterhvert er å regne som Abups eget husband. Vokalist Nils Olav Drivdal og resten av bandet serverte oss flere sanger i løpet av kvelden, og hadde til og med en egen låt som handlet om Krise.

bilde kopi 2

Men hva er egentlig en krise? Det kan være så mangt: Samlivsbrudd, det å miste noen man er glad i , det å bli foreldre, gå gjennnom puberteten, m.m. 

Førstemann opp på scenen var Mogens Aalbæk Christensen fra RVTS. Han snakket om krisen som noe som i årenes løp har gått fra å være noe privat til å bli offentlig. Det som før kunne løses ved hjelp av samtaler med gode venner og familie, blir nå tatt hånd om av det offentlige. Mogens fortalte oss om  episoder der han har reist ut til mennesker  i krise, og funnet vedkommende sittende sammen med venner og familie. » Når jeg kommer inn i rommet så er det som om alle forsvinner. Jeg er jo ekspert på området, og den som «kan» dette. Likevel, jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har følt at jeg har forlatt vedkommende i dårligere forfatning enn da jeg kom», avslutter Mogens. Han fortalte om viktigheten av å ta tak i hver enkelt persons krise, og ikke se på alle som en del av en større gruppe. De som kjenner personen best er ofte de som best kan hjelpe dem ut av krisen. » En krise er full av ubehag, så det er ikke noe vi higer etter. Likevel er det viktig å tenke på at i en endringsprosess, så er krisen en nødvendighet. Tar vi dette vekk, så tar vi fra hverandre muligheten til å være i en læringssituasjon. Jeg møter ofte mennesker i krise, og i bunnen av gryten ligger det ofte ensomhet. Det å ha opplevd en krise er en ensom reise, selv om det er mange mennesker rundt», avslutter Mogens.

bilde kopi1

Etter pausen kom det flere stoler på scenen, og opp kom Anne Skollevoll fra Barnevernvakta, Kristin Stokke fra FUT, Tor Andre Fjellstad fra AAT, og Mogens Aalbæk Christensen fra RVTS. Det ble en  interessant dialog om hvorvidt kriser håndteres slik de burde i dagens samfunn. » Vi presses av et lovverk som ikke alltid tar hensyn til de myke verdiene. Instruksene gjør at det er en risiko for at vi mister noe av det mellommenneskelige», sier Tor Arne Fjellstad . Det hersker ingen tvil om at retningslinjer og tidsfrister styrer mye av dagens behandling av mennesker i krise.

» Vi er andrelinjetjeneste, og det vil jo si at pasienten har vært hos andre først. Vi har lagt oss en uvane i å spørre om hendelsen først. «Fortell hva som har skjedd»! sier Kristin Stokke fra FUT.» Vi burde bli bedre til å innlede med å spør» Hvordan har du det»? fortsetter hun.

» Er det noe som tyder på at eierskapet til  krisen igjen skal bli privat? Begynner folk å tåle å ta vare på egne kriser?» spør Gunnar Oland Åsen.

» Det er desverre ingenting som tyder på det. Vi har mer å gjøre enn noen gang», avslutter Kristin.

Nok en gang gikk vi fra Kick med ny kunnskap og med mange tanker surrende rundt i hodet.

Vi sees neste gang den 12. mars kl 19.30 på Kick. Tema for kvelden er » Mobbing».

Relaterte innlegg