Inviterte til antimobbeshow i Sogndalen

Inviterte til antimobbeshow i Sogndalen

bildeDet var ikke mange ledige stoler å se i Greipstad menighetshus sist onsdag.  Det var rektor ved Oasen skole i Sogndalen, Hilde Grimm, som hadde tatt initiativet til å samle kommunens foreldre til antimobbeshow. På programmet sto ” Kjetil & Kjartans tips mot mobbing”, et foredrag/show for nettopp foreldre. Oasen skole benytter seg av Trivselsprogrammet, og ble kjent med Kjetil og Kjartans antimobbeshow via programmets hjemmeside.

– Jeg ønsket å gjøre konkrete tiltak mot mobbing, og syns det var fint å kunne gjøre noe for hele kommunen, fortalte Hilde før hun gikk opp på scenen for å ønske velkommen til alle som hadde møtt opp i Greipstad menighetshus denne kvelden. Hun takket også lokale sponsorer som hadde gjort dette mulig. Tidligere på dagen hadde elever ved både barne- og ungdomsskole fått oppleve et liknende show, noe som ble svært godt mottatt.

bilde kopi

–  Det er ingen barn som fortjener å bli mobbet. Vi vil ikke ha det i kommunen vår, sa Hilde før hun ga ordet videre til Kjartan Eide, bedre kjent som den ene halvdelen av duoen ” Kjetil og Kjartan”.

Så var det i gang. Tema er alvorlig, men vi ble presentert for et show med en god blanding av alvor og humor. Det var ikke mange som klarte å holde latteren tilbake da Kjartan tok opp fire (u)frivillige fra salen for å være deltakere i en spørrekonkurranse.  Denne konkurransen utviklet seg til å bli hysterisk morsom, men det er likevel utrolig hvor mye vi faktisk lærte. Som f.eks at de som mobber har 3-4 ganger så stor sjanse for å bli kriminelle som voksne!

bilde kopi 2Visste du forresten at gutter mobber dobbelt så mye som jenter? At jentene stort sett mobber andre jenter de kjenner, mens gutta er ”rausere” og mobber både jenter og gutter, ukjente og kjente? Eller at det er flest som blir mobbet på barneskolen? Etter hvert som man blir eldre utvikler man større empati, og mobberne blir rett og slett mindre populære. Forskning viser også at det er positivt å sette sammen klassen på nytt ved overgang fra barne- til ungdomsskole. Alle kan ha godt av et brudd, spesielt de som blir mobbet da de får en mulighet til å starte med blanke ark. Det kan også være vanskelig for jentelederne å gjenvinne makten når de møter nye mennesker. De må bygge opp nye allianser, og det kan bli vanskelig. Kjartan brukte mye tid på å snakke om jentene, og deres måte å mobbe på.

–  ” Jentemobbeblikket” har jeg lært meg å kjenne etter mange år i denne jobben, sier Kjartan. Han demonstrerer » jentemobbeblikket», en overdrevent  himmling med øynene, et blikk som de fleste i salen nok har sett før.

–  Når jeg ser det blikket så pleier jeg å si at de må passe på så ikke øya forsvinner inn i hjernen og blir der for godt!” sier Kjartan til stor latter fra alle.

– Jenter mobber mer i det skjulte. Det er gjerne bare en liten bevegelse med kroppen som gjør at noen føler seg utestengt. Det er utrolig vanskelig for lærere og andre voksne å fange opp, og hva skal man skrive i brevet hjem til foreldrene? » Din datter snudde i dag kroppen litt mot venstre, noe som kan bety…..». Nei, da er det lettere med guttene! De mobber mer åpenlyst, og da er det lettere å ordne opp i.

– Vi voksne skal være forbilder for barna våre. Snakk positivt om andre foran barna. I stedet for å snakke negativt om naboen ved middagsbordet, så gjør det til en vane å heller spørre hverandre hva som er det beste som har skjedd den dagen. Barna gjør som de voksne!

Vi skal være minst like opptatt av om barna våre utvikler seg til å mobbere som at de selv blir plaget. Barn som mobber har det ikke bra!

– Hvis du finner ut at barnet ditt mobber andre. Hva skal du gjøre da? spør Kjartan. – Jo, Snakk med foreldrene til den som blir mobbet. Legg det frem som at dere har et felles problem, som dere kan løse i felleskap. Det er viktig å jobbe sammen. Det er interessant å se på hva det er som kjennetegner mobbere. Ofte er det en mangel på grensesetting i hjemmet i kombinasjon med mangel på varme og engasjement fra foreldrene. Denne kombinasjonen er GIFT, sier Kjartan.

Kjartan tok opp et viktig poeng mot slutten av showet. Nemlig det at vi foreldre må lære barna våre til å bli mer inkluderende. Være oppmerksomme på barn som er mye alene. De  trenger ikke bli «bestisser» med det barnet. Av og til kan et ” hei” være nok. Vi må oppfordre barna til å være sammen med de som er alene i skolegården, eller de som ikke har noen å gå sammen med til og fra skolen. Bare det å ha «Den ene» som ser en, reduserer risikoen for mobbing med 50%.

Helt til sist snakket Kjartan om Trivselsprogrammet, som nå nærmere 1000 barne- og ungdomsskoler benytter seg av. Alle skolene i Sogndalen benytter Trivselsprogrammet ( www.trivselsleder.no )På hjemmesiden til Trivselsprogrammet kan dere se»Kjetil og Kjartans tips mot mobbing» elev-og foreldrefilmer. Til hver film finner du også ulike arbeidsoppgaver som elevene kan jobbe med i timene.

Takk for et flott initiativ Hilde Grimm!

 

Bøker anbefalt av Kjartan:

«Slik stopper vi mobbingen» en bok av Erlend Moen

 

«Bitching» en Bok av Liv Skotheim og Anne Holm Vågsland

 

Relaterte innlegg