ABUPS JULEKALENDER (luke 1)

ABUPS JULEKALENDER (luke 1)

Vi ønsker med dette velkommen til Abups julekalender. Hver dag i advent vil du få et par musikalske godbiter og litt av hvert annet av oss. Hvis du har musikk du vil dele med oss, tanker om musikken eller noe av det andre vi deler, tanker om jula og julefeiringen, eller tanker om hva som helst, står vårt kommentarfelt på Facebook selvfølgelig til din rådighet når vi har delt dagens luke. Ingenting er bedre enn en julekalender der det deles begge veier.

Livet er mangfoldig. Det er jula også. Vi har derfor tenkt å være romantiske og realistiske, kosete og dramatiske, muntre og alvorlige, osv.; alt i en salig røre. Vi har, som dere vil se (og høre), noen tanker om hva denne julekalenderen skal inneholde. Men vi er veldig åpne for at mye kan endre seg underveis, slik både livet, adventstida og jula kan gjøre. Nok en gang; hvis du har noe du vil fortelle oss eller dele med oss, synes vi det er veldig fint.

Dagens julesang: Sleigh Ride

Vi starter like godt med en veldig julete (og veldig amerikansk) sang: Sleigh Ride med The Carpenters. Vi håper du vil kose deg like mye som vi gjør med denne sprudlende versjonen av en av de store juleklassikerne (og kanskje grøsse like mye som vi gjør over videoen:)

Siden vi er og blir Abup, og siden psykisk helse og uhelse er det vi holder på med, kan vi ikke unnlate å minne om Karen Carpenters skjebne:

Karen Carpenter led av spiseforstyrrelsen anoreksi, som ikke var så kjent for noen tiår siden som den er i dag. Carpenter døde i 1983, bare 32 år gammel, av hjertesvikt knyttet til komplikasjoner forårsaket av spiseforstyrrelsen. Karen Carpenters død førte til økt synlighet og oppmerksomhet om spiseforstyrrelser. Du finner dette og mer om Karen Carpenter hos Wikipedia

Mange meninger om det meste

Det er mange meninger om det meste på psykisk helsefeltet: Hva er det egentlig folk strever med? Psykiske problemer? Psykososiale utfordringer? Psykososiale funksjonsnedsettelser? Manglende tilrettelegging? Diskriminering? Stigmatisering? Uro? Kriser? Traumer? Psykiske lidelser? Sykdom? Og hva er det egentlig som hjelper? Medisiner? Psykoterapi? Miljøterapi? Familieterapi? Behandlingspakker? Helsesøstre? Dagsentre? Å skape nye fortellinger om seg selv? Å få nye venner? Å få jobb? Å få hjelp av folk som selv har slitt (erfaringskonsulenter)?

Alle er heller ikke enige om at psykiatriske diagnoser er en god idé (ikke i alle sammenhenger, i hvert fall). Men uansett hva man måtte mene om sykdom som forståelsesform og diagnoser som merkelapper, har disse perspektivene vist seg å være svært levedyktige.

Bak noen av lukene i Abups julekalender har vi derfor også tenkt å gi dere intet mindre enn «Dagens diagnose»! Hvis du har erfaringer med / synspunkter på psykiatrisk diagnostikk generelt, eller noe av det vi tar opp i Dagens diagnose spesielt, er det bare å bruke kommentarfeltet om dette som om alt annet når vi deler julekalenderen på Abups profil på Facebook.

Dagens diagnose: Anoreksi

Siden vi allerede har presentert Karen Carpenter og hennes alvorlige lidelse tidligere i denne første luka av Abups julekalender, er det naturlig å la anoreksi være dagens diagnose i denne luka. Det er selvfølgelig mye mer å si om diagnoser og diagnostikk enn det vi kan få plass til i en julekalender, så vi anbefaler den enkelte å google seg videre dersom mer kunnskap er ønskelig.

Dersom man er bekymret for seg selv eller noen i familie eller vennekrets, anbefaler vi å ta kontakt med helsesøster eller fastlege eller noen andre man stoler på, heller en gang for mye enn en gang for lite.

Her er en oversikt over noen av symptomene på anoreksi:

 • tydelig, hurtig, dramatisk vekttap
 • tvangsmessig opptatthet av kalorier og fettinnhold i mat
 • opptatthet av mat, matoppskrifter, eller matlaging; kan servere kunstferdige måltider til andre, men ikke selv spise maten
 • slanking til tross for at vedkommende er tynn eller alarmerende undervektig
 • ritualer: skjærer maten i små biter, nekter å spise med andre tilstede, skjuler eller kaster mat
 • lyver om hvor mye hun eller han har spist og benekter sult
 • renselsesmetoder: bruker avføringsmidler, slankepiller, brekningsmidler, vanndrivende midler eller selvfremkalt oppkast; kan løpe til badet etter å ha spist for å kaste opp og således raskt kvitte seg med kalorier
 • hyppige og harde treningsøkter
 • oppfatter seg selv som overvektig selv om andre sier at vedkommende er for tynn
 • tåler ikke kulde: føler seg ofte kald, hvilket kommer av tap av isolerende kroppsfett; kroppen forsøker å spare energi og senker dermed kroppstemperaturen (hypotermi)
 • depresjon: kan ofte være trist og apatisk
 • isolasjon: unngår venner og familie, blir tilbaketrukket og hemmelighetsfull
 • klær: kler seg i store og løstsittende plagg for å skjule vekttap

(Hentet fra Wikipedia)

Det er heftige saker, dette; så er da også anoreksi den mest dødelige av alle psykiske lidelser. Om vi skal se etter et lys i tunnelen, må det være at symptomene på anoreksi er blitt noe som veldig mange vil kjenne igjen i dag, slik at nødvendig hjelp og behandling kan settes i gang tidligere, og forhåpentligvis med større treffsikkerhet enn det som ser ut til å ha vært tilfelle for Karen Carpenter.

Jula, med sine mange kaloribomber på menyen, kan nok representere en utfordring for mange familier der oppmerksomheten rundt kropp og mat allerede er faretruende høyt. Det er sikkert mye vi med fordel kunne tonet ned i forbindelse med julefeiringen, av mange grunner. La oss i hvert fall minne hverandre om at ubetenksomme kommentarer knyttet til mat og kropp ikke automatisk blir mindre ubetenksomme om de blir fremsatt under julemiddagen.

Samfunnsrettet helsearbeid

Vi i Abup er også opptatt av samfunnsrettet psykisk helsearbeid. Derfor har vi både tv-studio, musikkstudio, tv-sendinger og plateselskap, i tillegg til en nettside som ønsker å kommunisere både bredere og dypere enn det som har vært tradisjonen i helsevesenet. I vår første julekalender vil vi derfor også bringe noen smakebiter fra det rikholdige repertoaret Abup etter hvert har opparbeidet seg på ulike områder.

Dagens ARR-låt: Morgonfrosken

Vi starter med en sang fra den første EP-en som ble gitt ut på vårt plateselskap Abup Road Records (ARR): Gode høns med Morgonfrosken (2014). Teksten er skrevet av Per Olav Kaldestad, og melodien er laget av Odd Volden.

Vi kan allerede nå røpe at senere i Abups julekalender 2016 vil du få noen splitter nye låter med Gode høns – vi håper du gleder deg like mye som vi gjør!

Tilbakeblikk: Intervju med Sofie Fosselie

Desember er også måneden for å se tilbake på året som har gått. Under vignetten «Tilbakeblikk» vil dere bak mange av lukene i julekalenderen finne en lenke til noe av alt det andre Abup holder på med og som dere kan finne på abup.no, som er adressen til nettstedet vårt. I dag fører lenka til Helsestudio1, nærmere bestemt til et intervju med Sofie Fosselie, om mat, kropp og spiseforstyrrelser.

Det var fint å se deg her bak luke 1; vi håper du vil fortsette å åpne lukene i julekalenderen vår helt fram til jula ringes inn. Vi ses!

jul abupTilbake til Abups julekalender trykk på bildet.

Under streken

Hvis du skulle trenge å snakke med noen om noe som du ikke har lyst til å snakke med familie eller venner om, så må du huske at det, i tillegg til fastlege og helsesøster og liknende, finnes flere muligheter, for eksempel Kors på halsen eller Mental Helses hjelpetelefon eller Alarmtelefonen 116 111

Du finner mer om alt det vi holder på med i Abup på abup.no

Sjekk gjerne ut Abup talks, Abup Road Records, Helsestudio 1 og Abup-bloggen, hvis du har likt det vi har delt; det finnes mange flere låter, intervjuer og tekster her.

Abup står for Avdeling for barn og unges psykiske helse, og er en del av spesialisthelsetjenesten. Abup er en del av Sørlandet sykehus HF og har ansvar for hele Agder. Vi holder til i Arendal, Kristiansand og Lister, og jobber med et spesialisert tilbud til barn og unge fra 0 til 18 år og deres pårørende/familier.

Kontakt Abups kommunikasjonsleder Gro Anita Kåsa Poulsen / gro.poulsen@sshf.no / hvis du vil ha mer informasjon om det Abup holder på med.

Følg oss i sosiale medier

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar