ABUPS JULEKALENDER (luke 11)

ABUPS JULEKALENDER (luke 11)

God adventssøndag!

Forrige søndag gjenga vi i Abups julekalender noen passasjer fra et avisoppslag, der vi blant annet fikk vite dette:

80 % av all religiøs undertrykkelse er i dag rettet mot kristne. Den laveste beregningen viser at det hver dag blir drept 20 kristne i verden. En annen beregning hevder at det fra 2000 til 2010 ble drept så mange som elleve kristne hver time. De ti farligste landene å leve i for kristne er Nord-Korea, Afghanistan, Saudi-Arabia, Somalia, Iran, Maldivene, Usbekistan, Yemen, Irak og Pakistan.

I dag skal vi følge opp dette ved å gjengi noen passasjer fra en artikkel i Aftenposten (Tor Arne Andreassen, 28. november, s. 8) som gir oss eksempler på hvordan dette kan arte seg for enkeltmennesker, familier og minoriteter i et konkret land (Irak):

- De var slemme, de slo oss. Og tvang oss til å lese høyt fra Koranen. Hver dag så jeg mennesker bli drept. De kappet av armer og hodene til folk rett foran øynene mine, forteller en 6 år gammel jente fra jezidi-minoriteten i Irak. – Vi sa vi var sultne, men fikk ikke mat.

Dette er historien til et barn som har vært i fangenskap i to år. Hun og ti andre familiemedlemmer ble bortført fra Sinjar i Nord-Irak av Den islamske staten (IS).

Hun og den syv år gamle broren ble intervjuet av Kirkens Nødhjelp i forbindelse med at de har utarbeidet en rapport om minoriteter i Irak. Aftenposten har valgt å gjengi Kirkens Nødhjelps beskrivelse av møtet med barna. …

De to søsknene var da hos slektninger i en stor flyktningleir nord for Mosul. Det var gått ni dager siden de to ble kjøpt ut av IS-fangenskapet.

Jenta og den syv år gamle broren hennes skal ha blitt holdt adskilt og i fangenskap i ulike områder av Syria før de ble kjøpt fri av fjerne slektninger og satt fri i juli 2016. …

Den 7 år gamle gutten forteller at han var sammen med 200 andre barn.

– Vi fikk en bit med brød hver dag, ikke noe mer. Vi lærte å bruke våpen, og måtte lese hele tiden i koranen. Vi ble slått hver dag. …

(Jenta) snakket ikke de første dagene, men deretter «rant det ut» og hun fortalte alt om de grusomme årene i fangenskap, om bestialitetene hun måtte se og oppleve, om daglig mishandling av henne selv.

I starten snakket jenta kun arabisk, fangevokternes språk. Men hennes eget språk, jezidi, kommer gradvis tilbake. Hun skriker plutselig og ukontrollert og har forferdelige mareritt og væter sengen hver natt.

Jenta løper rundt og leker med en dukke og er veldig urolig. Etter en stund kommer hun bort til fotografen og slenger dukken ned på bakken foran ham. Hun bretter opp kjolen på dukken så underlivet er bart.

Familien beskriver jenta som «ødelagt og gal» – som et resultat av tiden hos IS.

– Vi vil gjøre hva vi kan for barna. Selv om de er så hardt skadet, ser vi allerede noen små forbedringer, sier pappaen i storfamilien som tar seg av de to.

Vi må nesten ta en liten pustepause her, før vi tar med noen av de siste opplysningene i artikkelen. Det er fortsatt søndag, og det hjelper ikke noen, verken i Irak eller Syria eller andre steder at vi blir helt ute av oss.

– Det begynner å haste om ikke minoriteter i Midtøsten skal bli jaget bort fra sine hjemområder for godt. Vår nye rapport avdekker det vi frykter, at minoritetene er de som lider mest i Midtøsten nå, sier Kirkens Nødhjelps generalsekretær Anne-Marie Helland. …

Humanitær hjelp må tilpasses mer etter de ulike gruppenes behov. Det er et underskudd på psykososialt arbeid og traumebehandling …

Dere skal ikke se bort fra at vi kommer tilbake til noe av dette senere i Abups julekalender, men vi lar det være med dette i dag.

Vi runder av med de to innslagene vi alltid må ha med i Abups julekalender 2016; dagens julesang og dagens ARR-låt.

Dagens julesang: I denne søte juletid

Vi følger opp gårsdagens julesang med nok en sang (salme) i folkevisearrangement: I denne søte juletid, med Kirsten Bråten Berg.

Noen vil kanskje umiddelbart synes at dette, om vi skal dømme etter tittelen, er et litt underlig valg, like etter rapporten om grusomhetene i Irak og Syria. Men verden er underlig og motsetningsfylt, slik vi var inne på i den første luka av Abups julekalender. Fra et menneskerettighetsståsted er det ingen tvil om at vi alle bør håpe at alle verdens forfulgte kristne en dag kan få synge om den søte juletid, når de vil og hvor de vil. Dessuten handler denne julesalmen ikke om julekaker og brente mandler, tittelen til tross.

Dagens ARR-låt: Eg veit i himmerik ei borg

Vi lar også i dag Det karlsenske univers bringe oss dagens ARR-låt: Eg veit i himmerik ei borg.

For deg som har god tid

Vi minner også denne søndagen om at hvis du skulle ha god tid i dag, er det mye å finne på abup.no. Det finnes også mange andre nettsteder som også har mye viktig innhold, slik som for eksempel Tidsskrift for norsk psykologforening.

Noen artikler fra de siste seks utgavene av dette tidsskriftet er åpne for alle på nett, mens alle artikler fra tidligere utgaver er åpne. Tidsskriftet har en god søkefunksjon, slik at du kan søke på det du er mest interessert i og se hva som kommer opp.

jul abupTilbake til Abups julekalender trykk på bildet.

Under streken

Hvis du skulle trenge å snakke med noen om noe som du ikke har lyst til å snakke med familie eller venner om, så må du huske at det, i tillegg til fastlege og helsesøster og liknende, finnes flere muligheter, for eksempel Kors på halsen eller Mental Helses hjelpetelefon eller Alarmtelefonen 116 111

Du finner mer om alt det vi holder på med i Abup på abup.no

Sjekk gjerne ut Abup talks, Abup Road Records, Helsestudio 1 og Abup-bloggen, hvis du har likt det vi har delt; det finnes mange flere låter, intervjuer og tekster her.

Abup står for Avdeling for barn og unges psykiske helse, og er en del av spesialisthelsetjenesten. Abup er en del av Sørlandet sykehus HF og har ansvar for hele Agder. Vi holder til i Arendal, Kristiansand og Lister, og jobber med et spesialisert tilbud til barn og unge fra 0 til 18 år og deres pårørende/familier.

Kontakt Abups kommunikasjonsleder Gro Anita Kåsa Poulsen / gro.poulsen@sshf.no / hvis du vil ha mer informasjon om det Abup holder på med.

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar