ABUPS JULEKALENDER (luke 20)

ABUPS JULEKALENDER (luke 20)

Hallo i luke 20!

20. desember. Det er nesten som å være i en annen juledimensjon, er det ikke?

20. desember – 26. desember, eller 20.desember – 1. januar, eller til og med 20. desember til 3. januar, hvis 1. nyttårsdag faller på en fredag –  jo, 20. desember har på en måte helt andre kvaliteter enn 17., 18. og 19. desember.

jul2.jpgHvorfor det er slik? Tja, hvis vi skal prøve oss på litt kvalifisert gjetting, siden vi er Abup og dermed over gjennomsnittet interessert i psykologi og sånn, er det ikke helt usannsynlig at dette har å gjøre med menneskets evne til eller behov for å sette sine sanseinntrykk og opplevelser inn i meningsfulle sammenhenger. Siden de fleste av oss har gode følelser for 23. 24., 25. og 26. desember, smitter dette på et vis over på alle tosifrede datoer i desember som har et totall først.

Det får være nok tallmagi for i dag. Det er på tide med litt musikkmagi!

Dagens julesang: Jingle Bells

I går spilte og sang Diana Krall Sleigh Ride, mens snøen lavet ned i skogen.

Det skal handle om Diana Krall og hest og slede i dag også; her er en video fra en plateinnspilling – Jingle Bells.

Dagens diagnose tar juleferie

I innledningen til dagens luke skrev vi om magien som oppstår den 20. desember, altså i dag. Uro, kriser, sykdom – ukjært barnjul abup kan også ha mange navn – tar dessverre ikke ferie, men siden det neppe er noen som får det verken verre eller bedre av at vi lar dagens diagnose ta juleferie, gjør vi nettopp det – gir dagens diagnose juleferie, altså.

Vi har tidligere i Abups julekalender vært inne på at det er mange meninger om diagnostikk. Det går an å spørre om vi trenger diagnostikk i det hele tatt på psykisk helsefeltet. Det går an å spørre om når vi eventuelt trenger diagnoser, til hvilket formål, osv. Debatter om diagnosenes plass på psykisk helsefeltet ruller og går nærmest kontinuerlig, for eksempel i sosiale medier.

Vi runder av våre presentasjoner og betraktninger med et sitat fra et intervju med psykolog Per Are Løkke i Tidsskrift for norsk psykologforening (vol 53, nr. 4, 2016, s. 260-61)

«Jeg mener det er en kulturell katastrofe at vi tilbyr diagnose, symptombehandling eller medisinering som svar på ungdommers første krise. Da kan ungdommen få en idé om at problemer løses gjennom oppskrifter og ikke ved å bli kjent med seg selv. På den måten er samfunnet med på å lukke ungdomstidens kreative muligheter.»

Dagens ARR-låt: Når morgonfrosken syng

Den tredje sangen på den nye EP-en til Gode høns (Songar utan bord) heter Når morgonfrosken syng. Per Olav Kaldestad har skrevet teksten og Odd Volden har skrevet melodien.

Hvis du har lyst til å høre på denne sangen, og du først har klikket deg inn på Spotify eller noe liknende, kan du også lete opp en sang fra den forrige EP-en med Gode høns, Den nye guten i gata; det finnes nemlig en morgonfrosk på den «plata» også; Morgonfrosken, heter den sangen.

Men vi henleder i dag primært oppmerksomheten på Når morgonfrosken syng, fordi den er ny, og fordi den er veldig fin; det synes i hvert fall vi. Du finner sangen her.

Dagens lille ekstra: Flaskepost fra Lesvos

En av Abups ansatte, Camilla Rødstøl, rapporterte på abupbloggen i sommer om sitt møte med flyktningekrisa, slik den fortonet Flaskepost fra Lesvos 1seg på en gresk øy. Hvis vi skal tro nyhetsmeldingene fra Hellas i disse dager, og det skal vi nok, er det ikke mye som har forandret seg (ikke til det bedre, i hvert fall). Her er Flaskepost fra Lesvos.

Dagens tilbakeblikk: Når dialogen helbreder

I dagens tilbakeblikk knytter vi an til Per Are Løkkes synspunkter i sitatet og intervjuet vi bragte i forbindelse med at vi proklamerte juleferie for dagens diagnose. Tore Dag Bøe og Per Arne Lidbom har også gjort seg mange tanker om hvordan man kan møte barn og unge som har litt å stri med. Her er Når dialogen helbreder, fra Helsestudio1.

Det var det vi hadde i dag. Vi minner om Abups gavetrekning på Abups profil på Facebook. I dag kan du vinne en cd med to orgelverk, innspilt av den unge organisten Jon Martin Høie, og cd-en Songar utan bord med Gode hønsjon-martin-hoie songarutanbord%202-0

Ha en fin 20. desember, og velkommen tilbake i morgen!

jul abupTilbake til Abups julekalender trykk på bildet.

Under streken

Hvis du skulle trenge å snakke med noen om noe som du ikke har lyst til å snakke med familie eller venner om, så må du huske at det, i tillegg til fastlege og helsesøster og liknende, finnes flere muligheter, for eksempel Kors på halsen eller Mental Helses hjelpetelefon eller Alarmtelefonen 116 111

Du finner mer om alt det vi holder på med i Abup på abup.no

Sjekk gjerne ut Abup talks, Abup Road Records, Helsestudio 1 og Abup-bloggen, hvis du har likt det vi har delt; det finnes mange flere låter, intervjuer og tekster her.

Abup står for Avdeling for barn og unges psykiske helse, og er en del av spesialisthelsetjenesten. Abup er en del av Sørlandet sykehus HF og har ansvar for hele Agder. Vi holder til i Arendal, Kristiansand og Lister, og jobber med et spesialisert tilbud til barn og unge fra 0 til 18 år og deres pårørende/familier.

Kontakt Abups kommunikasjonsleder Gro Anita Kåsa Poulsen / gro.poulsen@sshf.no / hvis du vil ha mer informasjon om det Abup holder på med.

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar