ABUPS JULEKALENDER (luke 5)

ABUPS JULEKALENDER (luke 5)

Da var vi tilbake i hverdagen igjen – i den grad det finnes hverdager i Norge i desember, da; ja; vi kunne nesten si: i den grad det finnes hverdager i det hele tatt i det rike landet vårt; noen ganger virker det nesten som om vi kan gå tørrskodd mellom hyggelige opplevelser året rundt.

Så kan vi saktens spørre hvem «vi» er. Det er nok mange, både blant dem som har slitsomme og/eller usikre jobber, og blant dem som sliter med å finne seg til rette – på skolen, på jobben, i familien, i vennekretsen, eller i livet, for den saks skyld, som fortsatt opplever at det er mer enn nok av hverdager, selv i desember.

I fjor tok Abups leder, Karl Erik Karlsen, konsekvensen av dette da han skrev teksten til en ny julesang: Jula er ein maredraum. Vi spilte inn sangen og laget video og synes at denne julesangen passer veldig godt som dagens julesang. Altså:

Dagens julesang: Jula er ein maredraum

Jula er ein maredraum (Spotify)

Vi håper du liker denne sangen, og at du deler den med folk du tror kan ha glede av den.

Hvis du lurer på hvem som synger og spiller på de forskjellige utgivelsene våre, finner du det meste på Abup Road Records. Vi tar likevel med bidragsyterne til Jula er ein maredraum her:

Vokal: Karl Erik Karlsen. Gitar: Thomas Fagervik. Tangenter: Kjetil Høyer Jonassen. Bass: Richard Farstad. Trommer: Roar Farstad. Kor: Hege Bjørnestøl Beckmann. Arrangement: Roar Farstad. Miksing og mastring: Roar Farstad, Nustate Studio. Produsenter: Karl Erik Karlsen og Roar Farstad. Designer: Jannicke Svardal

Dagens diagnose: Depresjon

Vi følger opp innholdet i teksten og videoen til Jula er ein maredraum («Jula er ein maredraum, gjev meg inga trøyst») når vi lar dagens diagnose være depresjon.

Følgende symptomer kan tyde på at barn/ungdom er deprimert:

 • Trist eller irritabelt det meste av dagen, eller nesten hver dag
 • Mistet interessen for aktiviteter barnet likte før
 • Vekttap og mindre matlyst
 • Sover for mye eller for lite
 • Er energiløs
 • Føler seg rastløs eller svak
 • Klandrer seg selv for ting som går galt
 • Føler seg verdiløs eller har skyldfølelse uten grunn
 • Mangler konsentrasjon eller har vanskeligheter med å ta avgjørelser
 • Dårligere karakterer på skolen
 • Tenker eller snakker mye om døden

Barn og unge trenger ikke å ha alle disse symptomene for å være deprimerte. Men dersom barnet ditt har de to første symptomene og minst to av de andre symptomene i minst to uker, kan hun eller han ha en depresjon.» (Du finner dette og mer her (helsenorge.no)

Triste greier, bokstavelig talt. Men både familie, venner og fagfolk kan hjelpe; det kan du lese om her (også det hos helsenorge.no)

Det kan være lettere å overse tegn på depresjon enn på andre lidelser. Barn og unge kan være «trøtte og slappe» av mange grunner. Man kan lett havne i en av disse to grøftene: Man kan bli enten «overengstelig» eller «overbagatelliserende».

Det er nesten blitt en klisjé å si at løsningen er å snakke om det. Men klisjéer er klisjeer av en grunn: De er sanne; ja, så sanne at vi nesten sliter litt med å ta dem på alvor.

Depresjon er alvorlig. Derfor skal vi snakke om det, så fort vi kjenner uro for at noe kan være galt. Men det kan ofte være lurt å ikke belemre barnet/den unge med din uro. Snakk med andre voksne du stoler på, enten det er i familien, vennekretsen eller fagfolk, og gjerne i den rekkefølgen.

Dagens ARR-låt: Dream Day

Maureen Frestad står, i dag som i går, bak dagens ARR-låt: Dream Day (2015). Vi tar også i dag med et utdrag fra teksten:

You see a tear behind a mask / You see the pain behind a smile / You see my cry for help/

But it might take a while… /

My dream day / Is when pain fades away / My dream day / Is when love is here to stay

Dagens annonse: Nesten helg i Kristiansand 7. desember

Trofaste følgere av Abups julekalender vil legge merke til at vi i dag avviker litt fra det vi vanligvis presenterer innerst i luka – «Dagens tilbakeblikk» er blitt til «Dagens annonse». Det gjør vi fordi vi gjerne vil skape litt blest om det vi fortsatt tror er Norges – og kanskje verdens – eneste sykehustalkshow: Nesten Helg:

Nesten Helg på Kick i Kristiansand onsdag 7. desember 19.30-21.15. Kveldens gjester er Tallak Christensen, Dag Otto Lauritzen og Torstein Andersen Aase. Velkommen til en spennende kveld med Innbytterpuls! Nesten Helg på Kick

Vi kommer tilbake tilbake med litt mer om Tallak Christensen i morgen, det vi blant annet skal forklare hva Innbytterpuls er (du får ikke sniktitte i luke 6, men du kan selvfølgelig prøve å google eller å snoke litt rundt på abup.no eller på Tallaks Fb-side, hvis du vil komme oss i forkjøpet:)

Det var det vi hadde i luke 5; takk for i dag, og på gjensyn i morgen!
jul abupTilbake til Abups julekalender trykk på bildet.

Under streken

Hvis du skulle trenge å snakke med noen om noe som du ikke har lyst til å snakke med familie eller venner om, så må du huske at det, i tillegg til fastlege og helsesøster og liknende, finnes flere muligheter, for eksempel Kors på halsen eller Mental Helses hjelpetelefon eller Alarmtelefonen 116 111

Du finner mer om alt det vi holder på med i Abup på abup.no

Sjekk gjerne ut Abup talks, Abup Road Records, Helsestudio 1 og Abup-bloggen, hvis du har likt det vi har delt; det finnes mange flere låter, intervjuer og tekster her.

Abup står for Avdeling for barn og unges psykiske helse, og er en del av spesialisthelsetjenesten. Abup er en del av Sørlandet sykehus HF og har ansvar for hele Agder. Vi holder til i Arendal, Kristiansand og Lister, og jobber med et spesialisert tilbud til barn og unge fra 0 til 18 år og deres pårørende/familier.

Kontakt Abups kommunikasjonsleder Gro Anita Kåsa Poulsen / gro.poulsen@sshf.no / hvis du vil ha mer informasjon om det Abup holder på med.

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar