ABUPS JULEKALENDER (luke 6)

ABUPS JULEKALENDER (luke 6)

Hei igjen!

Noe av det fine med julekalendere, i hvert fall for oss som venter veldig på jul, er at det bare er seks dager i en julekalenderuke (6×4=24:) Nå er vi altså kommet til luke 6, og når vi er ferdige med denne luka, er det bare tre julekalenderuker igjen til jul! Nå begynner det å likne noe!

Innerst i gårsdagens luke (luke 5) lovte vi å komme tilbake til Tallak Christensen og Innbytterpuls. Før vi gjør det, må vi bare få smette inn at Abup nå ikke bare har plateselskap; vi har i høst også etablert vårt eget forlag, som (kanskje ikke uventet) heter Abup forlag.

Tallak Christensen er forfatteren bak den første boka på Abup forlag, og boka heter…ja, du har gjettet det alt; det er fint…Innbytterpuls!

Du kan se programleder Karl Erik Karlsen intervjue Tallak om boka her, i Abups eget Helsestudio1. Der vil du også oppdage at gårsdagens diagnose her i Abups julekalender, depresjon, ikke er helt ukjent for Tallak heller (se og hør fra 06:05 i videoen).

Vi gjentar i denne forbindelse også gårsdagens annonse: Nesten Helg på Kick (i Kristiansand) onsdag 7. desember 19.30-21.15. Kveldens gjester er Tallak Christensen, Dag Otto Lauritzen og Torstein Andersen Aase. Velkommen til en spennende kveld med Innbytterpuls!

Om vi kan si litt mer om Nesten helg også? Klart vi kan det:

Nesten Helg er landets eneste sykehustalkshow, et talkshow i grenselandet mellom kunst og fag, psykiatri og somatikk, samtale og visuelle uttrykksformer. Nesten Helg er utviklet av Avdeling for barn og unges psykiske helse (Abup) ved Sørlandet Sykehus HF. Talkshowet startet i 2005.

Hensikten med Nesten Helg er å formidle kunnskap og å åpne opp for samtaler rundt psykisk helse. Vi ønsker å fjerne tabuer og å justere oppfatninger om psykisk helse og uhelse ved hjelp av informasjon, underholdning og kunstneriske opplevelser.

Nesten Helg er gratis og åpent for alle.

Hvis du kan tenke deg å arrangere Nesten helg der du bor eller jobber, og/ eller hvis du vil kjøpe boka Innbytterpuls (den perfekte julegaven til alle psykisk helse- og fotballinteresserte!), kan du ta kontakt med Abup forlag abupforlag@abup.no

Dagens julesang: 12 Pains of Christmas

-Det er godt med litt humor i galskapen, sukker vi av og til, og det kan jo være noe i det. Vi synes i hvert fall denne sangen og videoen kan være ganske befriende oppe i all «julegalskapen». For selv om vi gleder oss til jul, kan det jo bli litt i meste laget for noen og enhver i blant. La oss derfor unne oss et skråblikk på oss selv og jula og se og høre på 12 Pains of Christmas.

(Du som er over gjennomsnittet interessert i psykiatrisk diagnostikk, som selv lider av dagens diagnose, eller som har lang erfaring med å jobbe med mennesker som har fått dagens diagnose, kan jo filosofere litt over hvorvidt det er noe i denne videoen og i sangteksten som peker i retning av dagens diagnose:)

Dagens diagnose: Personlighetsforstyrrelse

Dersom en person i voksen alder over tid har personlighetstrekk som fører til vanskeligheter eller ubehag for personen selv eller omgivelsene for øvrig kan det være at kriteriene til en eller flere personlighetsforstyrrelser er oppfylt. Personlighetsforstyrrelser kan føre til store sosiale, psykiske og økonomiske problemer for de det gjelder og deres pårørende.

Personlighetsforstyrrelser defineres … som «et varig mønster av indre erfaring og oppførsel som på en utpreget måte avviker fra forventningene til vedkommendes kultur». Disse mønstrene er ubøyelige og gjennomtrengende i mange situasjoner. Begynnelsen av disse mønstrene kan vanligvis bli sporet tilbake til sent i ungdomstiden og begynnelsen av voksen alder, og i noen tilfeller til barndommen …

Symptomer på personlighetsforstyrrelse

Personlighetsforstyrrelsen er kjennetegnet ved at personen det gjelder ut fra kulturelle normer skiller seg fra hva som er forventet på følgende områder:

  • Kognisjon; måten personen oppfatter og tolker seg selv, andre mennesker og begivenheter på.
  • Affektivitet; om personens følelser er passende til situasjonen.
  • Hvordan personen kontrollerer sine impulser og får dekket sine behov.
  • Hvordan personen forholder seg til mennesker som står ham/henne nært og takler å være sammen med andre mennesker.

En person med en personlighetsforstyrrelse skiller seg fra de fleste andre på disse områdene. Alle symptomene trenger ikke å være tilstede samtidig. Det er også viktig å være klar over at det ikke er absolutte kategoriske forskjeller mellom personlighetstrekk, problematiske personlighetstrekk og personlighetsforstyrrelser, men at det handler om et kontinuum og gradsforskjeller mellom normalitet og patologi.

Flere grader av personlighetsforstyrrelser

Det er flere grader av personlighetsforstyrrelser. Mange kan leve med en personlighetsforstyrrelse, mens noen av personlighetsforstyrrelsene er så plagsomme for personen selv eller omgivelsene at det blir vanskelig for personen å leve et vanlig liv. (Du finner dette og mye mer hos Wikipedia)

Barn og unge

Dagens diagnose har, som flere andre psykiatriske diagnoser, vært omdiskutert, ikke minst når det gjelder barn og unge. Men uttalelser fra Øyvind Urnes, som leder det fremste norske fagmiljøet på personlighetsforstyrrelser, peker i retning av at dette kan være i endring:

«– Det er lite interesse for å behandle barn for personlighetsforstyrrelser i BUP fordi man tradisjonelt har tenkt at personlighetsforstyrrelser starter i 18-årsalderen. Men det er ikke riktig, mener Urnes.

Han viser til at det ikke er noe magisk som skjer i 18-årsalderen. PF starter ofte i ti-årsalderen og blir verre hvis den ikke oppdages.

– Man jobber med symptomer som angst og depresjon, men ikke selve personlighetsforstyrrelsen, fram til fylte 18 år. Så blir det et brudd i behandlingen, fordi barnet ikke er barn lenger og ikke får hjelp fra BUP. Voksenpsykiatrien tar heller ikke nødvendigvis tak i den underliggende personlighetsforstyrrelsen, sukker Urnes.

Overlegen mener at dersom en skulle operere med et skille mellom BUP og voksenpsykiatri, burde skille gå ved ti-årsalderen. Han forklarer dette med at de aller fleste psykiske lidelser debuterer i puberteten.

– Dette henger sammen med den generelle utviklingen i ungdomstiden. Dette er en utfordrende tid for alle mennesker, viser han til.

Nå er Kompetansetjenesten i ferd med å oversette en utredningspakke for barn og ungdom med henblikk på emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse.

– Vi ønsker å få i gang behandling av emosjonelt ustabil PF i BUP, men dette er avhengig av at noen i BUP tar ballen, avslutter Urnes. (Hentet fra rop.no)

Du finner flere ressurser, blant annet videoer, hos Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri (NAPP)

Dagens ARR-låt: Fred

Etter en hektisk dagens julesang og en diagnose som i blant beskriver ganske vilter atferd, er det godt å roe ned med en rolig «låt», selv om teksten vitner om et liv som peker i retning av et liv som ikke er fullt så rolig. Her er Karl Erik Karlsen og Kjetil Høyer Jonassen med Fred (2015)

Dagens tilbakeblikk: Fred & uro

De av dere som har kikket på det som står «Under streken», vil vite at dere kan finne mer informasjon om utgivelsene på Abup Road Records på abup.no. I dagens tilbakeblikk deler vi like godt omtalen av albumet Fred & uro. Songar frå helvete, som dagens ARR-låt er hentet fra. Omtalen finner du her.

Vi lukker med dette luke 6, men du kan selvfølgelig åpne den igjen når du vil, i hvert fall i desember:) Vi ser deg kanskje i morgen også?

jul abupTilbake til Abups julekalender trykk på bildet.

Under streken

Hvis du skulle trenge å snakke med noen om noe som du ikke har lyst til å snakke med familie eller venner om, så må du huske at det, i tillegg til fastlege og helsesøster og liknende, finnes flere muligheter, for eksempel Kors på halsen eller Mental Helses hjelpetelefon eller Alarmtelefonen 116 111

Du finner mer om alt det vi holder på med i Abup på abup.no

Sjekk gjerne ut Abup talks, Abup Road Records, Helsestudio 1 og Abup-bloggen, hvis du har likt det vi har delt; det finnes mange flere låter, intervjuer og tekster her.

Abup står for Avdeling for barn og unges psykiske helse, og er en del av spesialisthelsetjenesten. Abup er en del av Sørlandet sykehus HF og har ansvar for hele Agder. Vi holder til i Arendal, Kristiansand og Lister, og jobber med et spesialisert tilbud til barn og unge fra 0 til 18 år og deres pårørende/familier.

Kontakt Abups kommunikasjonsleder Gro Anita Kåsa Poulsen / gro.poulsen@sshf.no / hvis du vil ha mer informasjon om det Abup holder på med.

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar