Månedens tema: Internett, spill og nye media

Månedens tema: Internett, spill og nye media

Av Karl Erik Karlsen

Jeg som er født helt i begynnelsen på 60-tallet kan jo føle at jeg alltid har vært på høyden av min tid, vår tid, den moderne og postmoderne utvikling. Samfunnsutviklingen, internasjonaliseringen, globaliseringen, borgerrettighetsbevegelsene, likestillingsdebattene etc etc.  Alt dette føler jeg at jeg på mange måter har ”under huden” eller som en sterk del av min samfunnsmessige og kulturelle identitet som såkalt verdensborger.

Et område har jeg imidlertid ikke fulgt med på og det er utviklingen av datateknologi og internett og ikke minst spillverdenen. Jeg har alltid vært i den gunstige posisjon at jeg har kunnet diktere og skrive for hånd og har derfor heller ikke måttet lære meg tastaturets finesser. Dette har vært nok en grunn til å være litt skremt av pc-er, spill og mac eventyret. Jeg har ganske enkelt følt meg gammeldags og lettere overkjørt.  Det må imidlertid tilføyes at jeg i dag er en ivrig (noen mener alt for ivrig) bruker av ipad og iphone ,så jeg prøver å henge med og være ”kul” så godt jeg kan.

Generasjonene bare de neste 10-årene etter meg har fulgt denne utviklingen på en helt annen måte og har det bokstavelig talt i fingrene og langt inne i hjernevinningene.

Parallelt med utviklingen av datateknologien har spillutviklingen gått sin seiersgang gjennom verden. De store selskapene som Apple, Microsoft, Sony etc driver dette ubønnhørlig fremover mot nye høyder. Det finnes knapt den fotballspiller i dag som ikke bruker store deler av fritiden på å spille Fifa på en eller annen maskin. Vi har alle blitt skremt av  amerikanske, finske og ikke minst norske terrorister som har brukt år av sine liv på å spille WOW (World Of Warcraft) og andre aggressive og ekstremt voldelige skytespill. Dette er skremmende, men ikke desto mindre viktig å gå nærmere etter i sømmene. Er slike spill skadelige for oss alle? Er noen mennesker mer disponerte for skadevirkninger enn andre? Finnes det positive effekter av denne form for beskjeftigelse? Spørsmålene er mange og svarene er, så langt jeg kan se, ikke entydige.

Vi skal senere denne måneden i Helsestudio1 få høre et intervju med brødrene Daniel og Stian som nesten utelukkende har positive opplevelser med Tv-spill både i forhold til vennskap, sosialt samkvem og intellektuell stimulans.  Vi vil gjerne ha kommentarer og innlegg fra både forskere, foreldre og spillere i alle aldre! Sosiale medier hører selvsagt også med i dette store bildet og innlegg som berører dette temaet er også kjærkomne, selv om vi i abup.no har vært innom dette temaet tidligere. Det går aldri av moten å snakke om.

Vi som arbeider med barn og unge, og det gjelder jo de fleste av oss enten det er profesjonelt eller som foreldre osv.,  forholde oss til disse etter hvert ikke helt nye fenomenene. Vi må ha en mening om det, vi må regulere bruk av ipader og smarttelefoner i hverdagen og vi må definitivt ha meninger om bruk og misbruk. Det er derfor en kjærkommen debatt vi nå initierer på abup.no denne måneden!

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar