«Meg og mamma» på Kick Off

«Meg og mamma» på Kick Off

«Jeg elsker mamma».Her starter historien om Richard. Teater Avvik er invitert på Kick off for å presentere forestillingen «Meg og mamma».

Richard ser tilbake på sin barndom og ungdom preget av morens alkoholbruk. Han minnes de gode søndagsturene i skogen som ganske raskt ble sjeldnere og sjeldnere, hvor han etter hvert gikk over til å få svart belte i morgenventing – da han både lørdag og søndagsmorgen måtte vente på at mor skulle stå opp. Han bor alene sammen med mor, far er ukjent og Richard har aldri truffet han. Flaskepanting var et av hans ansvarsområder og han fremhever hvor vanskelig det er å holde oversikt over forbruk når forbruket skjer i pappvin.

Meg og mamma 2

Han forteller om episoder hvor kompis var med hjem og mamma lå på sofaen og sov. For å ikke fortelle sannheten ble løgner servert om at mamma hadde omgangssyke. Det var ikke kaffe i mammas kopp, det var vin og mamma tok etter hvert helt av. Det var Stones på full guffe og hun danset. Tok aldri med noen hjem etter den dagen. «Mamma var full, jeg var skamfull» oppsummerer han. Klumpen i magen er hele tiden tilstede.

Meg og mamma 3Meg og mamma 4 Meg og mamma 5

Ny opplevelse i 9 klasse hvor det toppet seg og han ble «Sherlock» i sitt eget hjem. Mange ganger går han ikke hjem før han er sikker på at mamma sover, men klumpen i magen blir ikke mindre av den grunn. En gang stiller han seg opp utenfor polet og venter på mamma, i håp om at hun ikke skal gå inn hvis han står der. Mamma kommer, ser han, men ser rett gjennom han og fortsetter inn gjennom døren. Da skjønte Richard hvor hektet mamma var. «Mamma er alkis, mammaen min som jeg elsker er alkis». Mamma ville aldri selv ha innrømmet dette, hun ville sagt «dere må ikke høre på Richard, den gutten der har veldig god fantasi». Mamma drikker bare når det er noe å feire, når Richard kommer hjem med gode karakterer for eksempel. Men så er det jo så godt med et glass vin hvis karakteren er dårlig også, noe å trøste seg på. Richard vokser opp med både gledesglass og trøsteglass.

Mammas stemme får også slippe til i forestillingen. Hun gjør da ikke noe ulovlig, hun slår ikke sønnen sin, stenger han ikke inne. Hun er en ansvarlig kvinne som både betaler skatt og sitter i styrer. Hun problematiserer hvorfor hun ikke selv skal få bestemme hva hun fyller i glasset og når hun fyller det.

Meg og mamma 6 Meg og mamma 7 Meg og mamma 8 Meg og mamma 9 Meg og mamma 10

Richard lurer på hvorfor mamma drikker. Er det hans skyld? En av kompisene pushet han til å fortelle sannheten og til Richard store overraskelse var dette kjent for kompisen. Det er viktig å snakke om det. Et blikk eller et spørsmål fra noen rundt kan være nok til å løsne på byllen.

Forestillingen er et bestillingsverk fra Borgestadklinikken og er laget for å avtabuisere temaet. Lars Vik har skrevet manus, basert på både vitnesbyrd, faglitteratur og filmer, og er utviklet i tett samarbeid med Borgestadklinikken. Den offisielle premieren var i januar og forestilingen er spilt ca 35 ganger, både på fagkonferanser og for de som selv står midt oppi tematikken.

«Interessant stykke», «morsomt også», «ganske ofte følt det sånn selv» var blant tilbakemeldingene ungdommene kom med etter forestillingen. Det var mange som kjente seg igjen, ikke bare knyttet til alkohol, men i det hele tatt til det å ha hemmeligheter hjemme. Alle er veldig oppmerksomme med hverandre her på leiren og det går ikke lenge mellom hver gang en ser noen som gir hverandre en klem, holder rundt hverandre og spør hvordan du har det. Stemningen på Knaben er god.

Kick Off Knaben Christina

«Denne forestillingen ble valgt fordi flere ønsket noe spesielt som skjedde i år, noe utenom det vanlige. Jeg hadde sett forestillingen tidligere og foreslo denne som en kreativ, annerledes måte å fortelle en historie på. Det har vært mye fokus på mental helse tidligere, men det er også viktig å få inn fokus på pårørende i forhold til rus fordi vi tenker det er flere som har denne bakgrunnen», forteller Christina som er ungdomsleder på leiren.

Les mer om Teater Avvik – Telemarks minste teater: http://teateravvik.no

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar