Naturlig terapi

Naturlig terapi

Forfatter: Carina Ribe Fernee

Tidsskrift: Qualitative Health Research

“Det er en laaaang-lang historie, men jeg regner med at du har tid”, svarte den skjønne jenta som satt foran meg på kaféen da jeg spurte henne om grunnen til at hun opprinnelig ble henvist til Abup. Jeg hadde god tid. Jeg visste at det var viktig når jeg tross alt spurte ungdommer om å treffe meg på fritiden sin, ikke bare én gang, men faktisk to ganger. De hadde alle det til felles at de var mellom seksten og atten år gamle, var henvist til Abup grunnet psykiske helsevansker, og de hadde alle vært modige nok til å prøve ut en ny gruppetilnærming til behandling som foregikk ute i skauen og på tur, av alle ting!

Som en del av et doktorgradsprosjekt fulgte jeg disse ungdommene som deltakende observatør gjennom deres opplevelser–både nedturer og oppturer– i løpet av ti uker med friluftsterapi. De fjorten ungdommene var fordelt på to ulike grupper som hadde med seg hvert sitt terapeutteam. Da behandlingen var avsluttet, møtte jeg de så til individuelle intervjuer først kort tid etter at friluftsterapien var over. Deretter møtte de meg igjen når det var gått ti måneder. Da var jeg spent på åssen det hadde gått med de i etterkant og om de opplevde at deltakelsen i friluftsterapi hadde hjulpet dem på noen måte.

Basert på samtalene med ungdommene har jeg skrevet to vitenskapelige artikler, hvor den første som nettopp ble publisert heter: “Therapy the natural way: A Realist Exploration of the Wilderness Therapy Treatment Process in Adolescent Mental Health Care in Norway”. Tittelen ‘therapy the natural way’ er inspirert av hva jenta med den ‘laaaange historien’ fortalte meg om friluftsterapi og det hun kalte naturlig terapi:

 “jeg merker at hvis jeg sitter inne og ser på tv hver dag, som jeg gjør, mobilen, pc’en og alt, så blir hjernen veldig treig. Men jeg merker det at hvis man ser på noen anna som ikke er en skjerm, så blir du mer våken da. Frisk luft, kroppen må jo ha det for å overleve liksom, hvis ikke blir man jo helt hvit i huden og får ringer rundt øynene og kroppen blir helt slapp, så det viser jo at det ikke skal være sånn. Og hvis du er ute så er det på en måte terapi for hjernen i seg selv og det liker jeg veldig godt da med den friluftsterapien også. Ikke det at det er terapi, men å være ute i friluft . . . Så jeg synes jo det er veldig bra på en måte av terapi, da, at det kan friske opp hjernen på den naturlige måten”.

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1049732318816301

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar