Nesten Helg: Gje meg handa di! Hvilke hender trenger vi i livskampen?

Nesten Helg: Gje meg handa di! Hvilke hender trenger vi i livskampen?

Av Gro Anita Kåsa Poulsen og Bjørn Enes

Målet var å bli best

Tina Øvland, forfatteren av boka «Solen som sluttet å skinne» (Portal Forlag 2014), var hovedgjesten under Nesten Helg 11. mars. Hun fortalte om mange år med alvorlige psykiske helseproblemer. Som ung var hun svært aktiv, både med fotball og judo, og hun drev det helt til en NMtitel i judo. Likevel følte hun aldri at hun var god nok. Etter hvert fikk hun et sterkt behov for å ha kontroll. En viktig måte å tilfredstille det behovet ble å kontrollere sin egen vekt. Målet ble hele tiden å gå ned – og alltid følte hun at hun ikke kom langt nok.

«Selvskading ble også en måte å ta kontroll på – en måte å bli best på….», sa hun.

Tina Øvland og Karl Erik Karlsen i samtale. Fotograf Thomas Hegna.

Tina Øvland og Karl Erik Karlsen i samtale. Fotograf Thomas Hegna.

Boka hennes er en blanding av dagboknotater og refleksjoner i ettertid. Talkshowvert Karl Erik Karlsen karakteriserte den som «sterk lesning – men også en håpefull bok». Selv hadde hun egentlig aldri trodd det skulle bli noe av den, fortalte hun. Men med støtte fra Portal forlag ble det bokutgivelse like før jul 2014. Det er en fortelling om tyve år med smerte, ensomhet, selvskading og livstruende spiseforstyrrelser. Men også om støtte fra familien, hesteinteresse og god kjemi med behandleren.

Mange husker kanskje Tina fra tidligere reportasje i Fvn, et første oppslag fra den gangen hun var «under 30», 28 år og 28 kg. Det er heller ikke mange ukene siden det var et nytt oppslag i Fvn hvor fokuset var hennes forhold til hesten og hvordan livet ser lysere ut nå. Hun har også skrevet bloggposten «Når maten «stjeler» livet ditt» på abup.no. (s. 8 i Abup magasinet).

Hun har den siste tiden vært i arbeidstrening på Sørlandets dyreklinikk og stortrives der. Hun driver også med sprangridnig og har akseptert at hun ikke blir best i det, men nyter tiden med hesten, og vet også at hun må opprettholde en viss vekt for å holde seg på hesteryggen og være med å konkurrere.

Den strevsomme reisen

Psykiater Heidi Ranvik Jensen var andre gjest. Hun har vært Tinas behandler siden 2010. De hadde truffet hverandre tidligere i behandlingsforløpet til Tina, men var lenge uten kontakt – fram til et kritisk punkt for fem år siden da Tina ble spurt om det var noen i Abup som hun kunne ha en spesiell tillit til. Da ba hun om Heidi.

«Jeg visste at det kom til å bli krevende», sa Heidi. Hun hadde husket flere ganger der teamet rundt Tina hadde vært virkelig redde for livet hennes. Men hun valgte altså å si ja.

«Jeg ble veldig berørt av Tinas situasjon. Og det er veldig lett å like Tina, hun er følsom, men samtidig en utrolig kraftfull person».

Borghild Spiten Mathisen, Heidi Ranvik Jensen, Tina Øvland og Karl Erik Karlsen. Fotograf Thomas Hegna.

Borghild Spiten Mathisen, Heidi Ranvik Jensen, Tina Øvland og Karl Erik Karlsen. Fotograf Thomas Hegna.

Mange har stått på for Tina gjennom årene, sa Heidi. Men det har også vært noen harde kamper for å få «systemet» til å gå med på fleksible hjelpetiltak. Nå har hun fått «fribillett» til akuttinnleggelser når hun selv mener at hun trenger det, og tilgang til ambulant støtte på ettermiddag og kveldstid.

«Når jeg vet at jeg kan ringe når som helst, da bruker jeg det faktisk mindre enn før.» sa Tina.

For de som har opplevd komplekse traumer og krenkelser i barndom, trengs en trygg relasjon, sa Heidi. Både positive impulser som tilknytning og tillit, og negative impulser som skremmende hendelser, omsorgssvikt, overgrep eller andre traumer, lagres i kroppen. Skader kan repareres hele livet – men det kan ta lang tid og det trengs noen som kan stå sammen med en over tid og representere en tilknytning.

«Heidi har representert en som gir trygghet, som ikke vinglet og stod ved avgjørelsene sine», sa Tina.

«Det har vært en spennende, men smertefull reise. Og det er veldig verdifullt at det går an å sitte her – på scenen på Kick – og snakke om disse tingene!» Sa Heidi.

 «Ikke vær pinglete!»

Dette siste ble sterkt understreket da tredje gjest, Borghild Spiten Mathisen, kom på scenen.

«Det er viktig å gi applaus til de som overlever!» Sa hun. «For det er ingen selvfølge. Mer enn 500 mennesker sier farvel hvert år.»

Borghild Spiten Mathisen, LPP Vest-Agder. Fotograf Thomas Hegna.

Borghild Spiten Mathisen, LPP Vest-Agder. Fotograf Thomas Hegna.

Hun fortalte om sin egen sønn som var 17 år ved første innleggelse. Hun hadde håpet at han hadde kommet inn i barne- og ungdomspsykiatrien den gang, eller kanskje barnevernet, for at noen skulle se familien. Men det ble flere innleggelser i voksenpsykiatrien, og for 3 år siden tok han livet sitt.

«Det at vi kan sitte her og snakke sammen om disse tingene er grunn til å være kjempestolt. Vi må fortsette å være modige, og våge oss utenfor boksen av og til, ha med tro og håp og aldri gi opp! »

Borhild er leder for Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP) i Vest-Agder.  Hennes utfordring og ønske til fagfeltet er å være mye modigere. Som pårørende og søsken sier man gjerne nei til å ta imot tilbud, sa hun.

«Men dere må ikke gi dere ved første nei. Spør igjen og igjen – Ikke vær pinglete! Jeg sier det som en mamma som selv sa nei mange ganger. Jeg trodde jeg skulle klare det selv….»

Fag og erfaring er på samme lag, sa hun. Jeg kan lære mye av dere. Men det er også viktig at dere fagpersoner kan lære av meg. Lytt til pårørende/mammaer/pappaer/søsken og deres erfaringer. Søsken er særlig viktig, for de blir ofte ikke sett – før de selv er i systemet noen år seinere. Når det skjer kriser, må ikke fagpersonene bare spørre om familier vil ha oppfølging. Dere må være mer aktiv. Det bør være en standard at hjelpeapparatet er på banen også for søsken.

«Vi må begynne tidlig, for ungdom begynner tidlig. Dagens tema «Gje meg handa di!» må gå begge veier.

Jubileum

Talkshowet 11 mars var også Nesten Helgs markering av 10 års jubileum for første arrangement. Gjengen som var med og startet opp talkshowet ble hentet opp på scenen. (Les mer om historien bak Nesten Helg på s. 26-28 i Abup magasinet). Trådene ble også trukket tilbake til tema for første arrangement – det hadde også kropp, kroppsbilder og spiseforstyrrelser som tema.

«Det er et tegn på hvor alvorlig trekk dette er ved hele vår kulturepoke», sa talkshowvert Karl Erik Karlsen. Han trakk blant annet fram den internasjonale ACE-studien om samfunnsmessige følger av negative opplevelser i tidlig barndom. (Se artikkel på Abup.no )

Pål Svendsberget og Karl Erik Karlsen. Fotograf Thomas Hegna

Pål Svendsberget og Karl Erik Karlsen. Fotograf Thomas Hegna

I anledning jubileet, debuterte Karl Erik Karlsen også som poet, «songwriter» og musiker: Han framførte noen tekster fra en diktsyklus han har skrevet under tittelen «Fred og uro – sanger fra Helvete», som Kjetil Høyer Jonassen har satt musikk til. I tillegg til de to, deltok også fiolinist Pål Svendsberget under framføringen.

«Det har vært utrolig tøft og flott å ha deg her, Tina», avsluttet Karlsen. «Vi er beæret over at du sa ja til å stille opp. Jeg har kjent til deg i mange år og hadde aldri trodd du skulle sitte her. Du fortjener en applaus for å ha overlevd!» sa han.

Nesten Helg 8 Foto Thomas Hegna

Foto: Fv. Jannicke Svardal, Andre Smitt-Ingebretsen, Gro Anita Kåsa Poulsen, Ingrid Kristine Hasund, Agnes Margrethe Bjorvand, Rolf Rohde, Bjørn Enes, Laura Christina Brøvig Vallenes, Anne-Lene Brattvåg og Karl Erik Karlsen. Fotograf Thomas Hegna

 

Fotograf Thomas Hegna.

Fotograf Thomas Hegna.

Les også Fvn reportasje 12. mars 2015: «En fleip ble til 10 år med talkshow om psykisk helse» og artikkel på abup.no som forteller historien til Nesten Helg: «10 år med Nesten Helg – fra venteværelse til tv-sending»

NESTEN HELG: 11. mars 2015

Vi inviterer til Nesten Helg jubileumsshow den 11. mars 2015, kl. 19.30 på Kick scene.

Gje meg handa di!
Hvilke hender trenger vi i livskampen?

Gjester: 
Tina Øvland, forfatter med selvopplevd erfaring
Heidi Ranvik Jensen, psykiater
Borghild Spiten Mathisen, leder av LPP i Vest-Agder

Musikalsk innslag:
Kjetil Høyer Jonassen og Karl Erik Karlsen, Fred og uro – sanger fra helvete

Talkshowvert: 
Karl Erik Karlsen

Dette året feirer vi 10 års jubileum for Nesten Helg «landets eneste sykehustalkshow». Vi har avviklet ca 60 live-forestillinger i løpet av disse årene. Det startet som en uskyldig spøk i foajeen på Abup, poliklinikken i Kristiansand. De siste årene har vi hatt et trofast publikum på 150-300 mennekser på Kick scene i sentrum av Kristiansand. Vi har vært innom «alt» fra spiseforstyrrelser, selvmord, selvskading, seksualitet, mobbing etc. (se for øvrig egen omtale av Nesten Helg i Abup magasinet som også kommer ut 11. mars).

Fra første stund har erfarings- og brukerstemmer vært et helt sentralt innslag i talkshowet. Etter vår mening ville Nesten Helg for lengst vært avviklet uten den friskhet og nerve dette har tilført. Vi skal heller ikke glemme det kunstneriske løftet disse showene har fått med utallige musikere, skuespillere etc fra Sørlandet som har bidratt.

Jubileumsshowet den 11. mars vil være nettopp en slik manifestasjon av mot, kraft og ukuelig livsvilje. Vi vil da møte den sårbare og sterke Tina Øvland, som med sin lange kamp mot herjinger i egen kropp og sinn snakker om sitt liv og sin sterke bok «Solen som sluttet å skinne». Hun har med seg sin behandler de siste årene, psykiater Heidi Ranvik Jensen. Dere vil også få møte den flotte LPP-representanten Borghild Spiten Mathisen som på vegne av seg selv og svært mange pårørende snakker om sorg, smerte og livsvilje i det å stå rundt svært syke og potensielt døende mennesker.

Nesten Helg Mars 2015 bilde

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar