Nesten Helg om Fargespill og forskning

Nesten Helg om Fargespill og forskning

Fargespill og forskning var stikkordene på Nesten Helg den 17. september. «Magisk!» sa prosjektlederen. «Annerledes!» sa en av sangerne. «Dette kan bety mye for mange!» sa forskeren.

Talkshowet var flyttet til Kilden for anledningen, hovedsakelig for å få med smakebiter av den store forestillingen som skal gå der 10. og 11. oktober.

Elisabeth Lindland i Kilden Dialog leder prosjektet Fargespill. Hun fortalte at det startet i Bergen for litt over ti år siden, ved at komponisten og musikeren Ole Hamre dro i gang en forestilling til Festspillene i 2004. Sammen med kunstnervenner, utøvere av folkemusikk, folkedans og andre «etniske» uttrykk fylte de scenen i Grieghallen med barn og unge fra «alle» kulturelle bakgrunner i Bergen.

Til Kristiansand

Det ble en stiftelse av det, med mottoet «vi mennesker kan møtes som likeverdige, selv om vi kommer fra svært forskjellige kulturer». Det har blitt ti årlige forestillinger for fulle hus i Bergen, og nå er konseptet eksportert til en rekke byer – blant annet Kristiansand.

Her blir premieren den 10. oktober. Mer enn hundre barn og unge skal være med – faktisk flere enn på de største forestillingene i Bergen. Det er med barn fra 30 nasjonaliteter, de fleste fra skolene i Tordenskjoldsgate og på Slettheia.

«Vi har skapt en forestilling av innslag fra alles hjemland ved å sette dem sammen på annerledes måter», sa Lindland. Det skal for eksempel være norske folketoner oppå afghansk sang.

Joik

Forestillingen er satt sammen av sanger og danser barna selv har bidratt med. Det hele skal starte med en joik, framført av Ida.

«Det er viktig for meg å få vise den samiske kulturen,» sa Ida. «Selv om vi bor langt sør, er det viktig å beholde kulturen vår.»

Sabi kom fra Afghanistan til Norge som 16-årig asylsøker. Han skal synge en sang på persisk. Selv om det ikke er hans morsmål, så liker han sangen så godt. «Det var veldig vanskelig å velge sang – så ble det denne», sa han. «Det er fint å være sammen fra forskjellige kulturer, da kan vi lære av hverandre. Min beste venn nå, han er norsk,» sa Sabi.

Magisk

«Det skjer noe magisk,» sa Lindland: «I starten av prosjektet var de flaue bare de skulle si navnene sine. Nå synger de høyt for hverandre. De ser hverandre med nye øyne. Det er dette magiske vi skal forsøke å formidle i forestillingen. Det er som en drøm…. »

ABUP Nesten Helg Fargespill

«Jeg er blitt kjent med mange fra forskjellige kulturer,» sa Sabi. «Det er gøy, og veldig kult å blande sanger. Nå kan jeg synge på både arabisk og tsjetsjensk!»

For Ida sin del startet det med deltakelse på Kick off-grupper og en leir for ungdom med helseutfordringer. I sommer ble det arrangert en internasjonal leir, der ungdommer fra 5 land kom sammen. Det var en stor inspirasjon til å arbeide videre både med å forbedre eget stoff og til å blande.

Årlig

Fargespill blir ingen engangsforeteelse. Den første forestillingen blir vist 10. og 11. oktober. Så skal den utvikles videre til en ny oppsetting i mars. Og deretter skal det bli en årlig produksjon.

Sammen med Lindland er produksjonen arrangert av Audun Ramo og koreografert av Karin Moe Hennie. Scenografien er utviklet i samarbeid med kunstavdelingen på Kristiansand Kulturskole. Håpet er at flest mulig av de unge skal være med videre – samtidig som det også vil være åpning for nye til å komme med.

«Fargespill har gjort noe med meg!» sa Lindland. Sabi sa det slik: «Jeg trodde det var umulig å blande, persisk og norsk og alt mulig annet, men det blir ikke rart engang. Det blir kult. Og veldig annerledes!»

Forskning

En av de som svinger med på mang en øvelse er Hildegunn Schuff. Men hun er der for å forske. «Og jeg har det ofte ganske så gøy på jobb,» sa hun.

Schuff forsker på hva det kan bety for barn og unge med sammensatt kulturell bakgrunn å delta i et prosjekt som Fargespill, og hvordan det kan styrke deres mestring, identitet og helse. Hun er samtidig åpen for at det kan dukke opp nye spørsmål underveis. Å finne spørsmålene er faktisk en viktig del av prosjektet. Hun fortalte at hun foreløpig synger og danser med, i det som på forskerspråket heter «deltakende observasjon». Hun skal være tilstede og prøve å forstå hva som skjer med disse barna og ungdommene og hvordan de selv opplever det. Etter hvert blir det et doktorgradsprosjekt, med intervjuer og spørreskjemaer og statistikk.

«Jeg planlegger en miks av kvalitativ og kvantitativ forskning», sa hun. «Og jeg ser allerede at det skjer noe med mange av disse barna og ungdommene når de anerkjennes og får utfolde seg slik de gjør i Fargespill.»

Forskningssjefen

Forskningssjefen ved Sørlandet Sykehus HF, Frode Gallefoss, er adskillig mer kjent som revykunstner. Og når han kombinerer de rollene, setter et par løstenner på tørk og karikerer forskerspråk og fakter, da er han ubetalelig. De som var på Nesten Helg fikk oppleve det «live>» – og de som gikk glipp av det kan se TV-versjonen den 5. oktober (Helsestudio 1 på TV Agder).

image

Men han er også en pedagogisk formidler av metodikk og etikk for forskere:

«Kvantitativ forskning regnes ofte som den sikreste: Du vet hvilket spørsmål du skal stille, du tror du vet svaret – og så forsker du for å finne ut om det stemmer. Det kan for eksempel være om et medikament øker blodtrykket – så måler du blodtrykket på folk som bruker medikamentet. Problemet er at du ikke får svar på mer enn det du spør om.»

Gallefoss antydet at den nye «gullstandarden» innenfor forskning er å kombinere både kvantitative og kvalitative metoder, i såkalte mixed methods. Ikke ulikt Hildegunn Schuffs arbeidsplan: Først kvalitativ utforskning, så kvantitativ testing.

«Kanskje kommer dere til å finne ut noe som dere ikke hadde tenkt på forhånd!»

Neste «Nesten Helg» kommer onsdag 12. november på Kick. Det annonserte talkshowet om traumer, vold og overgrep i oktober utgår. Torsdag 23. oktober arrangerer vi sammen med Redde små konserten «Aldri mer Christoffer» og anbefaler alle å ta utren dit. Billetter kjøpes i døren til kr 150,-.

Og premieren på Fargespill blir altså i Kilden, 10. oktober kl 18:30 og 11. oktober kl 13:00.

 

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar