Nils Arne. Et liv i svart og hvitt

Nils Arne. Et liv i svart og hvitt

Otto Ulseth: «Nils Arne. Et liv i svart og hvitt», Aschehoug 2018. 

Nils Arne Eggen er et fenomen. Det er umulig å ikke la seg blir berørt, imponert eller irritert over denne mannen. 

Han vant som trener for Rosenborg seks norgespokaler, tok femten seriemesterskap og kom seks ganger til gruppespill i Champions League. 

Det er ikke langt unna Sir Alex Fergusons eventyr i Manchester United. Men så kommer mannen fra arbeiderfamilie og små kår i Orkdal og han tar et lag nesten ved Polarsirkelen til Europa og skaper frykt hos de største klubbene. Det er nesten ikke til å tro, men kombinasjonen av kunnskap, laglederegenskaper, teamferdigheter og ekstrem individualisme, er nesten unik. 

Hans tanker om fotball (og mye annet) ble samlet i boken «Godfoten» som kom i 1999. Denne ble en stor suksess, med rette. 

Sønnen, Knut Torbjørn, går, som en rød tråd gjennom boken. Han var selv en talentfull fotballspiller og ble etter hvert en suksessfull trener på høyt nivå, som faren. I 2012 begikk Knut Torbjørn selvmord. 

Dette gikk dypt inn på Nils Arne og på hele fotball-Norge. Måten dette ikke ble forsøkt tiet ihjel eller forskjønnet, var og er forbilledlig. 

Nils Arne Eggen og familien har gjort mye for å bygge ned tabuer rundt temaet psykiske problemer. 

I det hele tatt er det mange som kan ta lærdom av et liv fylt med kraft, mot, entusiasme og autensitet. Anbefales også for den som, uforståelig nok, ikke er spesielt opptatt av fotball!

Forsidebildet er hentet fra Aschehoug

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar