Nini

Nini

«Nini», Lars Lillo-Stenberg, Gyldendal, 2018

Nini Stoltenberg døde i 2014. Hun var kanskje Norges mest kjente og på sett og vis anerkjente, narkoman. Nini kom fra Norges kanskje mest kjente familie og var datter av «alles Thorvald», den folkekjære tidligere diplomaten og utenriksministeren. Hun var datter av den kjente forskeren og byråkraten Karin Stoltenberg, og ikke minst var hun lillesøster til legen, forskeren og direktøren, Camilla Stoltenberg og til statsministeren og NATO-generalsekretæren Jens Stoltenberg. 

Hvordan kunne det gå så galt med Nini? Det undrer forfatter, og musiker Lars Lillo-Stenberg også litt på. Frontfiguren i De Lillos ble spurt av Thorvald om han kunne tenke seg å skrive boken om Nini. Etter noe betenkningstid kunne Lars Lillo-Stenberg tenke seg det. Men det er ikke blitt en klassisk biografi, snarere en reise, filtrert gjennom noen av de mange hundre menneskene som i perioder av livet sto Nini nær. 

Forfatteren kjente Nini tildels nokså nært fra ungdomstiden. De var begge «Steinerskolebarn», begge kom fra ressurssterke, men «frie» familier og begge hadde større søsken, som etter hvert tok dem med på fester hvor både alkohol og hasj var lett tilgjengelig. 

Hvorfor går det godt med de fleste, men galt for noen? Er det arv eller miljø, er det tilkntyning, epigenetikk eller rett og slett flaks eller uflaks? Lars Lillo-Stenberg prøver ikke å gi et absolutt svar på dette. Hans egen lillesøster er også narkoman, men lever i dag. 

Han beskriver energien i og rundt Nini (og lillesøsteren Jeanett). Han skildrer hvordan Nini alltid var et midtpunkt, på Majorstuen togstasjon som 13-åring og senere på alle fester og sammenkomster. Energien rommer en sensitivitet og en sårbarhet. Lars Lillo-Stenberg gir oss en varm og rørende mosaikk av Ninis liv, filtrert gjennom faren, søsknene og flere venners sinn, sydd sammen av en forfatter hvis prosa er slipt av hundrevis av sangtekstenes underfundige, skjære, humoristiske og melankolske skråblikk på verden. 

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar