Pat Metheny

Pat Metheny

Av Odd Volden

Pat Metheny 60 år

12. august fylte den amerikanske gitaristen, komponisten og bandlederen Pat Metheny 60 år. Mitt bidrag til feiringen blir noen linjer her på abup.no.

Det må ha vært høsten 1979, eller deromkring, at jeg leste den første anmeldelsen av et Pat Metheny-plate. Dagen etter fikk jeg tilfeldigvis høre en av hans tidligere plater på en fest, og siden har livet aldri vært det samme.

Musikk skaper varige forhold

Musikk har en forbausende evne til å skape varige forhold. Vi kan nok bli begeistret for forfattere, billedkunstnere, skuespillere og idrettsstjerner, men det er komponister, musikere og band som for de fleste skaper de sterkeste og varigste båndene.

Det finnes mye fantastisk musikk, i mange sjangere, og jeg har i ulike perioder av livet hørt mye på mange andre enn Pat Metheny. Men det er bare Pat Metheny jeg går på konsert for å høre, omatt og omatt, så sant jeg har helse til det. Så sent som i mai år hørte jeg Pat Metheny og hans fantastiske Unity Group i Konserthuset i Oslo, og jeg har ennå ikke landet.

Nederlag

I 1985 gikk det ikke like bra. Jeg var innlagt på Blakstad psykiatriske sykehus i Asker, men hadde jobbet hardt for å få permisjon for å gå på konsert med Pat Metheny i Oslo. Jeg vandret trøstig avgårde sammen med en medpasient, men da vi kom til bussholdeplassen, tok angsten overhånd, og jeg måtte bare innse at denne konserten kom til å gå uten at jeg var tilstede.

abup musikk månedens tema 2

Mahler, Metallica, Metheny og Puccini

På begynnelsen av nittitallet dukket regla ”Mahler, Metallica, Metheny og Puccini” opp i hodet mitt. Litt rart, på en måte: Jeg hadde bare en plate med Metallica, og en Puccini-opera i platesamlingen min. Mahler hadde jeg bare hørt på konsert på det tidspunktet.

Men jeg tror regla oppsummerer noe av det som må være tilstede for at jeg skal bli riktig engasjert av musikk: et trøkk, en driv, en vilje, et uttrykk, en følelse, et engasjement, ja, en gjerne også en ekstravagans, hvis det er noe som heter det.

Jeg har alltid vært litt for lat, og altfor usikker, til å bli en god flørter. Men jeg har skjønt at mange kvinner fall for menn som er tydelige, som byr på seg selv, som overrasker, som tar ansvar (så kan man alltids diskutere hvorfor kvinner også sies å falle for tause, tilbaketrukne og mystiske menn:).

Overført til musikkens verden, inntar jeg gjerne kvinnens perspektiv: Jeg vil ha musikk og musikanter som overrasker meg, som tar med meg storm, som tar ansvar, som alltid har et ekstra gir å sette inn, selv når jeg tror jeg ikke orker mer.

Hva er greia med Pat Metheny? 

Jeg hørte altså min første Pat Metheny-plate på en fest i 1979. Jeg fikk ta opp plata på kassett, og det neste halvåret spilte jeg kassetten minst en gang hver dag, etter at jeg var kommet hjem fra jobben som lærervikar. Plata, som kom ut i 1978, heter ganske enkelt Pat Metheny Group. Den har seks spor, og åpner med San Lorenzo, som til dags dato er det mest fascinerende stykke musikk jeg noen gang har hørt (her er en live-versjon også, hvis du vil se gutta spille).

Hvorfor er dette så fascinerende?

Jeg vet ikke om jeg kan svare på det. Jeg har lite peil på musikkteori. Jeg skjønner fortsatt ikke hva som foregår. Jeg vet ikke en gang hvordan denne musikken skal kategoriseres. Du som leser dette får lytte selv, og se om du finner noen svar.

Det nærmeste jeg kommer, og nå snakker jeg om Pat Metheny samlede verker, er at han i større grad enn noen andre artister jeg vet om, behersker alle deler av faget like bra. Han behersker det melodiske, harmoniske, rytmiske og klanglige like suverent.

Det finnes mange flinke gitarister. Det finnes mange som kan lage fine låter. Det finnes mange som kan lage fine arrangementer. Det er mange som kan leke med lyd. Det er mange som beveger seg mellom stilarter.

Men jeg vet ikke om noen som håndterer alle musikkens ulike elementer like uanstrengt som Pat Metheny, og som integrerer dem like fint.

Jeg ble i hvert fall mo i knærne en høstdag i 1979, og jeg blusser ennå.

abup musikk månedens tema 3

Hva skal du gjøre? Hva skal du høre? 

Det er ikke sikkert du opplever kjærlighet ved første lytt, slik jeg gjorde. Vi er forskjellige. Alt passer ikke for alle. Men gi det gjerne litt tid. Det trenger ikke alltid være kjærlighet ved første tone.

Let deg fram på YouTube eller Spotify eller noe sånt. Det vrimler av videoer og låter. Men noen forsiktige forslag kan jeg jo komme med:

Hvis du helst vil ha det melodisk, vakkert og gjenkjennelig, og / eller er veldig glad i The Beatles; her er melodien som fikk Pat Metheny til å begynne å spille gitar: And I Love Her

Hvis du vil ha livefavoritten gjennom mange år: Are You Going With Me

Hvis du vil ha litt humor, med norsk referanse: Forward March (Pat Metheny skal ha laget denne låten etter å ha sett barnetoget 17. mai!)

Hvis du regner deg blant de viderekomne; vil bli litt utfordret, særlig på rytme; har sans for brasilianske stemninger; og liker kombinasjonen av symfoniorkester og moderne, rytmisk musikk, prøv Third Wind.

Hvis du vil ha litt av det meste: Have You Heard.

Hvis du vil ha et tverrsnitt av Pat Methenys musikk, gå inn på PM Radio på hjemmesida til Pat Metheny, der spilles det Pat Metheny-låter uavbrutt, døgnet rundt.

God fornøyelse!

PS! Her er et fint intervju med Pat Metheny, hvis du vil vite hva han selv tenker og mener om dette og hint. Han er, i tillegg til alle sine andre kvaliteter, et usedvanlig klartenkt og tydelig intervjuobjekt. DS!

 

Relaterte innlegg