Selvmord debattert på Nesten Helg

Selvmord debattert på Nesten Helg

Hvis min far sitter et sted nå, og følger med på dette, så tenker jeg han river seg i håret og sier: «Jeg har dritt meg ut», Og jeg håper at de han sitter sammen med gjør det samme, og at de har et felles håp om at det ikke skal komme flere på den måten!

Slik avsluttet Frode Kommode (Strømman) innledningsapellen sin på Nesten Helg i kveld, 11. oktober 2017. Aktualiteten i kveldens tema ble demonstrert av frammøtet: Et hundretall personer – de aller fleste kvinner i sin beste alder (40+) var kommet for å høre om selvmord.

Den mest vanlige dødsårsaken blant unge norske menn, sa Hilde Thomassen.

 

Omlag 550 hvert eneste år, sa psykolog Erlend Mork. Tar vi med alle forsøkene kan vi regne med det tyvedobbelte.

 

Snakk om det! Sa Ida Evita de Leon fra organisasjonen Leve. Fra nå av vil vi tenne et lys for hver av dem den 10. september hvert år. Bli med oss å markere verdensdagen for selvmord!

Overgrep

Frode Kommode sitt budskap var knallhardt: I Norge fordømmes alle overgrep – ran, voldtekt, vold. Uansett hvordan du gjør vondt mot andre, blir det moralsk og juridisk fordømt. Men selvmord blir fortidd- Mitt liv ble ødelagt av min far, fordi han tok sitt liv da jeg var 17. Bare en ting har holdt meg fra å følge hans eksempel: jeg vil ikke være like hensynsløs mot mine!

Ida Evita de Leon var enig, et godt stykke på vei. Å være etterlatt etter selvmord er en dobbel sorg: Du har ikke bare mistet – du har også blitt forlatt. Du kjenner sinne, og du kan ikke vise det, du kjenner lettelse kanskje, men du kan ikke vise det heller. Og du kjenner skyld. De etterlatte kommer i skyggen av den som tar sitt liv. Deres følelser er tabu.

Men Erlend Mork var imot fordømmelse av selvmord. Han er med i en internasjonal arbeidsgruppe mot suicid, fortalte han. Der får han høre om land som har forbud og fordømmelse. De har ikke mindre selvmord for det- men de har enda vanskeligere for å få folk til å være med å snakke om det.

En del av livet

Alle paneldeltakerne var samstemte om hovedbudskapet: Bryt tabuene. Snakk om selvmord. Snakk med de etterlatte – men først og fresmt: Snakk om det FØR det er for seint.

Jeg jobber i Leve på grunn av mine personlige erfaringer, sa Ida Evita de Leon. Jeg har hatt det utrolig vondt, men selvmord har aldri vært en tanke en gang. Fordi jeg vet at det går over og at det er mye jeg gleder meg over i livet. Vi har alle ei psykisk helse. Vi har alle vondt. For meg kommer depresjonene i bølger. Når det er over, vet jeg at de kommer tilbake en dag. Men jeg vet også at de går over. Selvmord er ingen løsning! Jeg pleier ofte å spørre meg selv om hva jeg gleder meg til hver morgen. Det kan være noe så lite som til kaffekoppen jeg drikker når jeg åpner mail på morgenen. Jeg er utrolig glad i livet selv om det er tøft til tider.

Har du latt noen bli glad i deg, har du ansvar for å leve og ikke påføre dem den forferdelige smerten det er å finne sin far, sa Frode. Men like viktig er det at livet kan være så fantastisk, at selv om du må vente i tyve år, og selv om det fantastiske bare varer i ei uke, så er det verdt å leve og vente! .

Vi må se hverandre. Vi må søke hjelp når det begynner å bli vanskelig, og vi må reagere når folk begynner å trekke seg inn i seg selv. Vi må snakke om det vanskelige, oppfordre folk som sliter om å ta kontakt med Leve eller Mental Helse Ungdom eller med helsevesenet. Jeg er så glad og stolt for at Ida og Frode deler sine historier! Sa Hilde Thomassen.

Vær som du er

Det var lite meningsforskjeller i panelet. Og konklusjonene var ganske enstemmige: Rausere, varmere, nærere, sa Hilde. Ida siterte Per Fuggelli: Gi mer f! Erlend sa: Slutt med alle vurderingene. Hvis noen har det vondt, så vær der for dem. Det er det det handler om.

Og Frode sa: Vær deg sjøl. Vi lever bare i ca hundre år. Det er for kort til å sulle vekk og ødelegge. Finn ut hvem du er, og lær deg å trives med den!

Tekst: Bjørn Enes
Foto: Karianne Zachariassen, Gro Anita Kåsa Poulsen

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar