Sofapraten III

Sofapraten III

 ”Terapeuten min sa de ordene som jeg aldri hadde hørt noen uttale før. Jeg hadde jo sett disse ordene skrevet, men ingen hadde sagt dem høyt tidligere”. Slik forteller den tredje gjesten i Sofapraten om det som bidro til et vendepunkt for henne på veien mot et liv ut av depresjon og vanskeligheter. Dagens gjest er i dag erfaringskonsulent ved ABUP og student. Hun har kommet seg ut av den tunge tiden og arbeider i dag med ungdom med tilsvarende vansker som hun selv hadde gjennom prosjektet Kick Off. Sammen med seg i Sofapraten har hun en ungdomskolejente som er en aktiv ungdom fra Kick Off.

Kick off er et møtepunkt for ungdom i byen som er pårørende eller sliter selv med en vanskelig hverdag. Ungdommen vi møter i dag forteller hvor utrolig viktig det er for ungdom å møte andre ungdom, i samme situasjon. I Kick Off møter hun andre som lettere forstår hvordan hun har det. Det gjør det tryggere å snakke om de tingene i livet som det hverken er lett å takle eller å være åpen om.

De som sitter i Sofapraten med kliniker Siri Søftestad har begge erfaringer med ulike terapeuter. Noen terapeuter har ikke kunnet hjelpe de. De har ikke greid å åpne seg for alle. På spørsmål om hva som var til stede hos de terapeutene de fikk god relasjon til, fremhever de begge at det var terapeuter som de opplevde brydde seg. Terapeuter som var medmenneske fremfor ”profesjonell terapeut”. De forteller hvordan mange kom med svar og løsninger som de ikke opplevde passet for dem. Det som gjorde at de følte seg trygge til å ta frem sin egen vanskelige historie til slutt, var møtet med terapeuter som møtte dem med en åpen holdning, spørrende og undrende, og som igjen ga plass og anerkjente også de vonde følelsene og erfaringene. Begrepet «inntil-snakker» kommer frem som en måte å forstå hvordan nettopp en god terapeut kan være.

I tillegg til de to i Sofapraten, fikk de fremmøtte i dag høre to sterke sanger skrevet av en ung artist, under krevende og vanskelige livsopplevelser.

Utstillingen ”Hvis klær kunne fortelle” vises på Abup denne uken. Sofapraten fortsetter torsdag og fredag kl. 11.30.

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar