Hvordan foregår det?

Første møte

Før første møte, har vi på Abup lest grundig det som står i henvisningen. Der har fastlegen (eller noen andre) skrevet hva hun/han har funnet ut, og hva slags hjelp de tenker at du trenger.
Som regel kan vi planlegge ut fra det, men noen ganger blir vi i tvil. Da trenger vi kanskje en ekstra vurderingssamtale.Uansett: Et viktig formål med den første samtalen er at vi skal bli litt bedre kjent med hverandre, og at vi skal diskutere hva slags mål vi skal sette for behandlingen. Innkalling til denne samtalen kommer i løpet av 10 dager. Som regel ber vi deg og minst en pårørende å komme til et av disse stedene:

Utredning / behandling

Nesten ingen blir lagt inn på ABUP – det aller meste skjer poliklinisk. Ofte kommer brukeren – som regel sammen med de nærmeste – til oss. Vi har har enheter i Flekkefjord, Farsund, Mandal, Kristiansand, Lillesand og Arendal.
Noen ganger er det vi som reiser til brukeren.

Samtaler

Det vanligste er rett og slett at vi snakker sammen: Du forteller hvordan du har det, vi forteller hva vi har lært og sett hos andre – og så diskuterer vi oss fram til en plan. For ofte er det hard jobb å bli kvitt et psykisk problem.Samtalene i Helsestudio 1 ligner litt på terapisamtaler.
I Abup samarbeider flere ulike yrkesgrupper, som spesialsykologer, barnepsykiatere, familieterapeuter, kliniske pedagoger, kliniske sosionomer og spesialsykepleiere. Oppgaven vår er å hjelpe, utrede og behandle, i samarbeid med primære omsorgspersoner og førstelinjetjenester. Vi har ganske mange «verktøy» og arbeidsmetoder som vi benytter.
Vi skal fortelle litt om noen av de vanligste:

Kampen mellom røde og grønne tanker
Veldig ofte arbeider vi systematisk med sammenhengene mellom følelser og tanker. «Røde tanker» gjør vondt i psyken og skaper problemer i livet. Men «grønne tanker» kan vinne over de røde – og det er poenget med kognitiv terapi! Det høres enkelt ut – men det kan være veldig hard jobbing. På fagspråket kaller vi det «Kognitiv terapi»

Et eksempel på røde tanker: En usynlig mann med trebein…..

Og et annet eksempel – Kampen mellom røde og grønne tanker:
EMBED GADGET

TERAPIFORMER I ABUP – MODUL 1

(Klikk for stor versjon)

«Habit reversal training» –
å «omprogrammere» automatiserte reaksjoner I behandling av ufrivillige Tics (ufrivillige rykninger, bevegelser eller lyder)
brukes en teknikk som kalles HRT. Metoden griper inn i «grenselandet» mellom psykologi og nevrologi, det er en «jobbig» metode – men den gir ofte svært gode resultater.
Her foriklarer Anne Ruud hvordan metoden fungerer:
OM HABIT REVERSAL TRAINING

Gruppeterapier

Det blir mer og mer vanlig å samle brukere i grupper. For de aller fleste som har vært med i gruppeterapi, har det vært en god opplevelse. De treffer flere i samme situasjon som seg selv, de kan dele erfaringer – faktisk blir det et slags samarbeid om å finne løsninger. Her kan du se litt mer om hvordan gruppeterapi foregår:

http://www.tvagder.no/video/35574/2014/12/15/Gruppeterapi-og-selvutvikling

Nettverksterapier

Vi i ABUP legger stadig mer vekt på å samhandle med andre rundt våre brukere. De viktigste er foresatte og øvrig familie.
Fastlege, skolehelsetjeneste og resten av primærhelsetjenesten er også viktige. Men så er skolen, venneflokken, idrettslaget eller andre organisasjoner mye viktigere enn vi tenkte tidligere. «Det trengs en hel landsby for å utvikle et barn» heter det i et vestafrikansk uttrykk som vi godt kunne gjøre til vårt.

EMBED GADGET

Kunst- og musikkterapi

Ikke alle får sagt det de vil med ord. Men det finnes jo så mange andre måter å dele tanker, følelser, erfaringer og kunnskaper på – tegning / maling, dans, drama – og ikke minst: Musikk. ABUP bruker en stort spekter av ulike kommunikasjonsmåter for å hjelpe barn og unge som kommer til oss. Kanskje du selv har et forslag til noe vi bør forsøke? Denne historien handler om ei jente som fikk hjelp gjennom musikken:
EMBED GADGET

«Avanserte» gruppeaktiviteter

Noen ganger kan det komme invitasjoner til å bli med på helt spesielle aktiviteter som ligger i grenseland mellom behandling og fritidsvirksomhet. For eksempel: Sammen med Røde Kors driver vi et tiltak som heter «Kick-Off».
Og sammen med Kilden Dialog driver vi «Fargespill»

FILMEN OM KICKOFF

http://www.tvagder.no/video/29779/2014/09/29/Psykisk-helse-og-minoritetskulturer

Nye eksperimenter

Både fagmiljøet hos oss og mange av brukerne er krative mennesker som ønsker å bi bedre – det fører blant annet til stadig nye terapeutiske metoder.

http://abup.no/gruppetilbud-i-friluftsterapi/

ABUP er til for barn og unge og deres nettverk. Vi er en hel liten «subkultur» i Agderfylkene. Vi gleder oss til at også dere skal bli en del av miljøet! Da kan dere f.eks. bli med på hagefesten til sommeren:

EMBED GADGET

Vi sees!
Hilsen ABUP

Legg igjen en kommentar