Verdensdagen for psykisk helse 2013!

Verdensdagen for psykisk helse 2013!

1374788_455424437905067_507489200_n-1

Årets tema:

Se hverandre, gjør en forskjell……

En forskjell vi skal gjøre, ER,  ett flott arrangement på Kick, torsdag 10 oktober kl 1800! Abups egen erfaringskonsulent,  Karianne Zaccariassen kommer og synger sin egen sang for oss! Erik Faber med flere synger og deler  sine erfaringer  med oss.

Hvem er” oss ”da?  Jo, det er alle vi  som på en eller annen måte er berørt av at vi selv, eller noen rundt oss sliter med psyken. Og mer i tiden er at rus kommer i tilegg. Noen snakker om ”høna og egget”, sånn er det ikke i mitt hode! Ikke mange blir født med rusproblemer, vi er født med forskjellig sårbarhet, selvfølgelig også i forhold til hva vi opplever som barn og ungdom.

Blir vi, ”oss”, tatt vare på da?  Som ung, er det…..burde det være … en selvfølge at vi blir tatt vare på, når noen av våre egne sliter, foreldre, søsken, kjærester, venner.Tankekorset er, at de fleste av oss syns det er vanskelig å tørre å være ærlig om hvordan vi egentlig har det, hvertfall helt ærlig!

  Når jeg var ung (nå er jeg 55 år) kunne det ikke falt meg inn å si noe til vennene mine at pappan min sleit og i tillegg drakk. I ettertid så skjønte jeg jo at  alle vennene mine visste veldig godt,  at ikke alt var så forbasket ”greit” hjemme. At mamman min var mye lei seg, og  jeg ikke  visste hva jeg skulle gjøre.Prøvde en gang si det til en lærer, men hun forstod jo ingenting, så prøvde aldri igjen.

Forresten, jeg heter Borghild… veien har vært lang, i dag er jeg leder i LPP Vest-Agder-Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse. Heldige meg har født fire gutter, alle like kule, men det ble slik at eldstemann sleit mer enn de andre. Hadde jeg vært mer modig hadde brødrene hans fått mer hjelp underveis,.Det er kjempevanskelig å være søsken til… og det er her vi alle kan hjelpe.

 Mitt håp og store ønske er at dere som er  ungdom i  dag skal tørre si MER, til venner, til helsesøster, til de som jobber med det… og ikke minst viktig, til familien våres!

 Prøv vær mer åpne, si sannheten, det er ikke farlig en plass… 50 prosent av, befolkningen, ”oss” vil oppleve på en eller annen måte å slite, og de fleste får hjelp og kan leve ett helt ok liv.  Finn alltid en du kan fortelle hemmeligheter til, det hjelper!

Om du føler for det, meld deg inn i Mental Helse eller LPP, vi har selvhjelpesgrupper, og det funker!

Vær med å marker Verdensdagen på Kick,  vis at vi ikke skammer oss, snakk om det på skolen, til alle rundt ”oss”.

Sees vi torsdag 10 0ktober på Kick??

 

Med stor ”oss” hilsen fra

Borghild Spiten Mathisen

LPP Vest-Agder-Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse.

Solbergveien 14, 4645 Kr. Sand.

Mail.vest-agder@lpp.no

Tlf: 47468419/41935706

Relaterte innlegg