Septemberlys

Du kan høre diktet Septemberlys med Det karlsenske univers her:

I

Jeg møtte Åse-Marie Nesses lyrikk for første gang på 1970-tallet, under et besøk hos en onkel. Vi snakket ofte om bøker, men sjelden om lyrikk. Da jeg arvet en omfattende boksamling etter ham i 2015, fant jeg flere av Åse-Marie Nesses diktsamlinger, sammen med en biografi om Åse-Marie Nesse (Elisabet Vallevik Engelstad: Åse-Marie Nesse. Eit poetisk liv (Samlaget, 2010)).

Jeg husker at jeg leste flere av Nesses tidlige diktsamlinger hos min onkel. Noen av diktene gjorde sterkt inntrykk den gang. Jeg henter fram Åse-Marie Nesse: Dikt i samling (Samlaget, 1999) fra bokhylla og begynner å lete og lese. Hva tenker jeg om disse diktene nå?

I Nesses andre samling, Til ord skal du bli (1973), finner jeg diktet til Emily Dickinson (1830-1886) (alle diktene i denne samlingen har et dikter-/kunstnernavn som tittel), her er innledningen:

Visste det meste om venger.

Gjekk aldri ut av sitt hus. 

Emily einsam, Emily ung.

Boston og bølgjesus. 

Det korte diktet til Edith Södergran (1892-1923):

Du søkte ein flamme 

og fann ein foss

Du søkte ein tinde 

og fann eit stup

Du søkte ei rose

og fann ei grav

Sjel –

du var ei kvinne

Det er fortsatt fint, dette, synes jeg.

Det er ikke lenge siden jeg leste biografien om Nesse. Jeg tar den fram igjen. Jeg leser litt om mottakelsen av Til ord skal du bli. Det harde syttitallet, ja. Kjartan Fløgstad og Georg Johannesen var ikke nådige mot det de så som overdreven estetisering og poetisering. Andre fant betydelige kvaliteter. Men nå er jeg i ferd med å skrive meg ut på viddene. Les biografien, du som vil vite mer.

II

Det lange diktet Septemberlys finner vi opprinnelig i samlingen Nomadesongar (1978). Jeg tar med to utdrag:

Og ingenting blir borte –

alt strøymer i mot deg her ved det opne hav

når lyset er ein spegel for ditt liv

ein sein septembertime

ingenting går tapt

av det som glid gjennom opne hender

men det som hendene lukkar seg om

klamrar seg til

det går tapt

for alltid

Det første utdraget, diktets innledning, gir oss som har vandret langs jærstrendene, og sikkert mange andre, et umiddelbart og sterkt blaff av ukomplisert naturglede. Vi blir imidlertid nesten i samme øyeblikk presentert for havet, lyset og høsten som noe som åpner for

(selv-)gransking.

Det andre utdraget kan, blant annet, leses i psykisk helse-kontekst: Er ikke dette et vakkert bilde på det som må være kjernen i alle psykoterapeutisk virksomhet – håpet om og befrielsen som ligger i å kunne bevege seg fra det lukkede og tapte til det åpne og herværende?

III

Det er vanskelig å slippe taket i biografien om Åse-Marie Nesse, i hennes samlede dikt, og i enkeltdiktet Septemberlys. Men som vi nettopp har sett: «ingenting går tapt av det som glid gjennom opne hender». Jeg slipper derfor fortrøstningsfullt taket.

Vi i Abup Road Records håper du vil søke opp Septemberlys med Det karlsenske univers, og la diktet og alt annet strømme mot deg, i dobbel forstand, i september, og i alle andre måneder. God fornøyelse!

Åse-Marie Nesse (født 29. april 1934 i Klepp, død 13. juli 2001) var en norsk lyriker, forfatter og oversetter. Nesse var ansatt som førsteamanuensis i tysk litteratur ved Universitetet i Oslo. Hun vant en rekke priser, for egne verker såvel som for oversettelse og gjendiktning.

Allerede før hun debuterte med diktsamlingen Av hav er du komen i 1970 hadde hun gjort seg bemerket som gjendikter. Som lyriker nådde hun et stort publikum, og ble blant annet belønnet med Ønskediktprisen. Hun var blant annet leder for Norsk PEN og medlem av Den norske forfatterforeningens litterære råd. (Wikipedia)

Det Karlsenske Univers utgjøres av tre søsken – Siri Enger Karlsen, Torill Enger Karlsen og Karl Erik Karlsen – som synger det de selv kaller «sentimentale sanger». Dette er sanger som har fulgt dem gjennom livet; sanger fra oppvekstmiljøet (i Klepp på Jæren), fra kirka og fra «den skandinaviske sangboka». Et og annet dikt finner vi også. Du finner informasjon om øvrige utgivelser med Det karlsenske univers her

Bidragsytere til Det karlsenske univers / Septemberlys (ARR 052016)

 

Utøvere: Torill Enger Karlsen

Produsenter: Roar Farstad og Karl Erik Karlsen

Lydtekniker: Roar Farstad

Tekstforfatter: Åse-Marie Nesse

Omslagsdesigner: Jannicke Svardal

Kontakt: Gro Anita Kåsa Poulsen / gro.poulsen@sshf.no / 482 08 825