Småspurven gjeng i tunet

Da jeg skrev om den første utgivelsen med Det karlsenske univers, Byssan lull, fant jeg et tresifret antall innspillinger av denne sangen på Spotify. Jeg vet ikke hva jeg hadde forventet meg av Småsporven gjeng i tunet, men jeg ble i hvert fall svært overrasket over ikke å finne mer enn fire innspillinger.

Jeg følger et innfall og sjekker ut en annen «fuglesang», Alle fugler små de er. Også for denne barnesangen finner jeg færre enn ti unike innspillinger. Merkelig, tenker jeg, men avstår fra å spekulere i årsakene til at det som for min generasjon var en del av det kulturelle fellesgodset er så magert representert i dag.

Det vi imidlertid kan slå fast, er at Det karlsenske univers tar ansvar når de nå gir oss en splitter ny versjon av Småsporven gjeng i tunet.

Kjær sang har mange navn

Hva heter sangen egentlig? Småsporven gjeng i tunet, Småsporven, eller Sporven? Hvis vi skal tro Spotify, heter den helst Småsporven gjeng i tunet. Men når jeg går til urkilden, eller det nærmeste jeg kommer i min bokhylle; bind VI av Arne Garborgs Skriftir i samling fra 1944, finner jeg at teksten har tittelen Sporven.

Den første linja går slik: «Smaa-Sporven gjeng i Tune». Wikipedia forteller at Haugtussa, som er tittelen på diktsyklusen Sporven inngår i, er skrevet i 1895. Det forklarer den for oss uvanlige skrivemåten.

Hvem har laget melodien?

Fra selvsamme Wikipedia henter jeg følgende informasjon om komponisten Catharinus Elling (1858-1942), som har laget melodien til Småsporven gjeng i tunet: …norsk musikkpedagog, organist, folkemusikksamler og komponist…

Som komponist skrev han blant annet symfonier, en fiolinkonsert, kammermusikk, en opera og mer enn 200 sanger, det meste i perioden 1890-1905…

Utvalgte verker: Symfoni i A-dur (1890), operaen Kosakkerne (1894), oratorium Den forlorne Søn (1896), Sporven (Små sporven gjeng i tunet..)…

Det karlsenske univers, Geirr Lystrup og The Deep River Boys

Selv om vi altså ikke finner mange innspillinger av Småsporven gjeng i tunet på Spotify, er det ikke smågutter Det karlsenske univers ypper med. Geirr Lystrup er en veteran i det norske visemiljøet. The Deep River Boys leverte i sin tid legendariske versjoner av utvalgte verker fra den norske sangskatten.

Arrangør Kjetil Høyer Jonassen og Det karlsenske univers gjør seg ikke bort i dette selskapet. Det er en frisk og fin versjon de leverer, og det gjør selvfølgelig ingenting at søsknene Karlsen, i likhet med Arne Garborg og Haugtussa, kan logge fartstid som jærbuer.

Odd Volden

Produksjonsmedarbeider

Abup Road Records

Bidragsytere til Det karlsenske univers / Småsporven gjeng i tunet  (ARR 042016)

Utøvere: Siri Enger Karlsen, vokal, Torill Enger Karlsen, vokal, Karl Erik Karlsen, vokal,  Thomas Fagervik, gitar, Kjetil Høyer Jonassen, piano og programmering.

Arrangør: Kjetil Høyer Jonassen

Produsenter: Roar Farstad og Karl Erik Karlsen

Lydtekniker: Roar Farstad

Mikser: Roar Farstad

Mastermiksere: Roald Råsberg og Roar Farstad

Tekstforfatter: Arne Garborg

Komponist: Catharinus Elling

Omslagsdesigner: Jannicke Svardal

Kontakt: Gro Anita Kåsa Poulsen / gro.poulsen@sshf.no / 482 08 825