Dette er dagen som Herren har gjort

Jon Martin Høie / Dette er dagen som Herren har gjort

Odd Volden:I desember 2016 ga Abup Road Records (ARR) ut to orgelverk med deg, Jon Martin Høie, på orgelkrakken. Verkene var Fridthjov Anderssen: Festpreludium over «Av høyheten opprunnen er» og Bjarne Sløgedal: Variasjoner over den norske folketonen «Å, hvor salig det skal blive».

Nå gir ARR ut en salme du spilte inn samtidig som du spilte inn de nevnte verkene: Dette er dagen som Herren har gjort. Da du spilte inn disse verkene, var du førsteårsstudent ved kirkemusikkstudiet ved Norges Musikkhøgskole. Like etter at de to verkene ble utgitt, begynte du i en fast brøkstilling som organist i Sylling og Sjåstad kirker i Lier. Hvor er du i livet nå, nokså nøyaktig to år senere?

Jon Martin Høie: Jeg er fortsatt student ved Norges musikkhøgskole og jeg har fortsatt min 50%-organiststilling i Sylling og Sjåstad kirker. Nå er jeg inne i det tredje året av det fireårige kirkemusikkstudiet ved NMH, men jeg har for tiden ikke tilhold i Oslo – dette studieåret tar jeg nemlig som utvekslingsstudent ved «Hochschule für Musik und Theater Hamburg» – musikkhøgskolen i Hamburg. Her begynte jeg i oktober i fjor og her skal jeg være frem til juli i år – to semestre.

Oppholdet i Hamburg har hittil vært svært givende. En ting er det høye nivået på studenter og professorer – en annen ting er å være orgel- og kirkemusikkstudent i Tyskland. Det er jo her «det har skjedd»; herfra kommer flere av de aller viktigste kirkemusikkomponistene, og her kryr det av historisk interessante orgler. I tillegg er det veldig spennende å bo i Tyskland. Jeg har alltid hatt sansen for landet og språket, og jeg er ikke blitt mindre begeistret etter de første månedene her. Som følge av utvekslingsoppholdet har jeg fått permisjon fra organiststillingen i Lier.

Odd Volden:Det er jo fristende å be deg om å utdype både det ene og det andre her, men vi får vel prøve å holde oss til «dagens tekst». Da du skulle i studio i 2016, ba jeg deg om å spille inn en salme som min mormors onkel Jakob Hveding Sletten (1872-1936) har skrevet. La oss først ta med litt bakgrunnsinformasjon om Jakob Hveding Sletten:

Han ble cand.theol. i 1901. I 1916 ble han pastoradjunkt ved Christiania bispedømme, med spesielt ansvar for å holde gudstjenester på nynorsk. Hans bror Klaus og nevø Vegard Sletten var svært aktive innen nynorskbevegelsen. Jakob Hveding Sletten var ellers en kompetent musiker og låtskriver. Åtte av salmene hans ble tatt med i Koralbok for den norske kirke fra 1926. (Kilde: rogalyd.no)

For meg har det alltid vært morsomt å vite at han er født i Høyland av foreldre fra Lindås, siden jeg selv er født og oppvokst i Høyland (senere innlemmet i Sandnes), med en mor fra Lindås. Min mor, i sin tur, synes det er morsomt at jeg også pusler med låtskriving – hun er klar på at dette nok er en arv fra Jakob Hveding Sletten.

Er Dette er dagen som Herren har gjort en salme som fortsatt brukes jevnlig, Jon Martin?

Jon Martin Høie: Mitt inntrykk er at denne salmen brukes lite nå til dags. Jeg har hørt at den tidligere var mye brukt ved prestevigsler. Salmen har en lett og sangbar melodi. I vers 1 er det interessant at topptonen faller på ordet «oppstod» mens dypeste tone kommer på ordet «nedfòr». Teksten er skrevet av N.F.S Grundtvig, men bygger helt tydelig på Salme 118 fra Salmenes bok – bibelteksten som også var utgangspunktet for musikken Egil Hovland skrev til signingen av kongeparet i Nidarosdomen i 1991.

Bidragsytere / Dette er dagen som Herren har gjort

Orgel: Jon Martin Høie
Innspilt inn i Lund kirke i Kristiansand 3. september 2016.
Lydtekniker, mikser og mastermikser: Roar Farstad
Produsenter: Karl Erik Karlsen og Kjetil Høyer Jonassen
Melodi: Jakob Hveding Sletten
Foto: Stein Styve
Design: Jannicke Svardal

Abup Road Records takker Lund menighet for lån av orgel og kirkerom