Verker for orgel og piano

Jon Martin Høie har i 2016 spilt inn flere orgel- og pianoverker for Abup Road Records. Verkene vil bli lagt ut for strømming og nedlasting i løpet av 2017, med unntak for orgelverkene under, som legges ut henholdsvis 23. og 24. desember 2016:

Bjarne Sløgedal: Variasjoner over den norske folketonen «Å, hvor salig det skal blive»:

1. Koral 2. Song 3. Fløyteljod 4. Langeleik 5. Frygdesong (ARR 162016)

Fridthjov Anderssen: Festpreludium over «Av høyheten opprunnen er» (ARR 152016)

Om komponistene og verkene

Jon Martin Høie skriver følgende om komponistene og verkene:

Fridthjov Anderssen: Den nordnorske komponisten Fridthjov Anderssen er en underkjent komponist i norsk musikkliv. Anderssen ble født i Beiarn i 1876, og i årene 1893-1895 fikk han undervisning i orgelspill, harmonilære og kontrapunkt ved Lindemans musikk-konservatorium i Oslo. I 1901 fulgte et studieopphold i den store musikkbyen Leipzig, før han i 1905 returnerte til Bodø, hvor han virket som organist frem til sin død i 1937.

Dette lille festpreludiet går over julesalmen “Av høyheten opprunnen er”, eller “En frelser er oss født i dag” som dagens tittel er. Den var tidligere en mye sunget salme i juletida, men er ikke like kjent nå til dags. Musikken veksler i begynnelsen mellom forte-partier og mer avdempede fløytestemmer, alltid med melodien i sopran, før det avsluttes av en sterk og velklingende del. Stykket er rikt harmonisert, og avslutningsvis følger akkorder med masse kromatikk og spenning som forløses først i siste takt.

Bjarne Sløgedal: Den norske organisten Bjarne Sløgedal ble født i 1927. Etter å ha fått sin utdannelse i Oslo og New York, var han i hele 45 år domorganist i Kristiansand domkirke, fra 1951 til 1996. Som komponist skrev han verker for både orgel og kor.

Dette stykket er et variasjonsverk over folketonen som har gitt melodi til salmen «Å, hvor salig det skal blive». At denne melodien ble satt til slik en tekst er neppe tilfeldig. Himmel-lengselen kommer tydelig frem i musikken. Tydelig inspirert av norsk folkemusikk har Sløgedal valgt spennende registreringer (hvilke stemmer i orgelet som klinger) til de fem variasjonene: En litt tung «koral», deretter en «song», så en ettertenksom «fløyteljod», fulgt av en overtonerik «langeleik», og avslutningsvis en kraftig og majestetisk «frygdesong».

Orgelverkene er spilt inn i Lund kirke i Kristiansand 3. september 2016.

Lydtekniker, mikser og mastermikser: Roar Farstad
Produsenter: Karl Erik Karlsen og Kjetil Høyer Jonassen
Foto: Stein Styve
Design: Jannicke Svardal

Abup Road Records takker Lund menighet for lån av orgel og kirkerom.

Abup Road Studio