Axel – Fra smokken til Ovnen – Storyen om Axel Jensen

Axel – Fra smokken til Ovnen – Storyen om Axel Jensen

Torgrim Eggen: «Axel – Fra smokken til Ovnen – storyen om Axel Jensen»

Forfatteren Torgrim Eggen vant nylig årets Bragepris for sakprosa med biografien om Axel Jensen. 

Sakprosa høres veldig tørt og kjedelig og prosaisk ut, men denne boken er et fyrverkeri av en leseropplevelse.

Jeg hadde også gleden av, og stundom bekymringen over, å kjenne Axel Jensen på 90-tallet. Både før og etter han fikk den grusomme ALS-sykdommen, hadde Axel Jensen et karisma og en magnetisk evne til å skape interesse både rundt egen person, men også i forhold til andre mennesker og til kunnskap. 

Han var for lengst da en levende legende. Jeg hadde lest på «Ikaros» og «Line» og sett filmatiseringen av «Line» med Toralv Maurstad og Margrete Robsahm fra 1961. 

Jeg fikk også fra sidelinjen følge med på tilblivelsen av «Lul» og «Og resten står skrivd i stjernene» samt saksprosaboken «Gud leser ikke romaner» og den rare lille boken om patafysikeren Alfred Jarry – «En mann for sin hatt». En av originalillustrasjonene fra denne boken, henger på veggen i mitt bibliotek. En gave fra en takknemlig Axel Jensen den gang. 

Torgrim Eggen legger ikke skjul på noe i denne biografien. Axel Jensens ville, utsvevende, rusbefengte og til tider svært uansvarlige liv, blir inngående skildret. Hans egenskaper som kjæreste og ektemann var tvilsomme.  Hans farsrolle var mildest talt katastrofal, men ettersom han ble eldre traff han sin indiske store kjærlighet, Pratibha. 

Forholdet mellom dem var heftig, men også preget av stor varme og gjensidig kjærlighet, så langt jeg kunne se det. Slik det også blir beskrevet i boken. 

Jeg synes biografien om Axel Jensen er blitt aldeles glimrende. 

Den gir et svært omfattende bilde av denne geniale autodidakten som hadde en slik glitrende penn og som i sine mest benådede øyeblikk nesten skrev bedre enn noen andre forfattere jeg har lest. Enten det dreide seg om fiksjon eller fakta, gjerne om religion, var han på sitt beste. En utrolig fengslende forteller! 

Hans fantastiske liv var myteomspunnet fra ende til annen. Det kunne gått riktig galt mange ganger. Det endte også med en fryktelig, dødelig sykdom, men det stod enorm respekt av den kraften og utholdenheten Axel Jensen fremviste i sine mange, siste sykdomsår. Han var, med mange gode og kompetente hjelpere, svært produktiv og fremviste de beste av sine komplekse karakteregenskaper. 

Torgrim Eggen har skrevet en mesterlig bok om en norsk moderne litteraturs mest «magiske» personer. 

Forsidebildet er hentet fra CappelenDamm

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar