Dyrene i Afrika

Dyrene i Afrika

Erlend Loe: «Dyrene i Afrika», Cappelen Damm, 2018

Erlend Loe har klart det igjen. Å skrive morsomt, overraskende, absurd og «naivt» om sodomi, altså om seksuell omgang med dyr. 

Denne gang dreier det seg ikke om sauer og geiter, men om Afrikas såkalte «big five», elefant, løve, neshorn, giraff og leopard. 

Historien er bygd opp på typisk Loesk vis. Han gir korte karakteristikker av mennesker som lever velordnede, regulerte, men etter hvert tomme og innholdsløse liv. Ikke ulikt helten Doppler fra hans tidligere trilogi. 

Disse karakterene trenger spenning, utfordring, forandring i livene sine Og en etter en trer de frem for oss og finner hverandre i et felles prosjekt, nemlig å dra til Afrika for å skjende dyr i protest. Og protesten ligger nok der hos den litt sære samfunnsrefseren, Loe, Protesten mot utnytting av, «skjendingen» av dyr, i stor målestokk, daglig, over hele verden. 

Sivilisasjonskritikken er åpenbar, både mot våre tomme, overfladiske liv, men også mot «skjendingen» og ødeleggelsen av hele økosystemet. 

Erlend Loes språk er finurlig. Det virker så enkelt, så banalt, så «naivt». Men han benytter språket meget bevisst og stilsikkert, selv om han også noen ganger «irriterer» meg med tilsynelatende banaliteter. 

Forfatterskapet til Erlend Loe begynner etter hvert å bli omfattende. I tillegg har han flerfoldige  manusproduksjoner og innsiktsfulle anmeldelser bak seg. En spesiell, annerledes og meget tydelig stemme i norsk kulturliv!

Forsidebildet er hentet fra Cappelen Damm

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar