Månedens tema: Familie

Månedens tema: Familie

Søren Kierkegaard skrev i sin tid den berømte boken «Begrepet angst». Han kunne like gjerne skrevet om «begrepet familie». For hva er egentlig familie?
De fleste vil si at familie er mor, far og barn. Så har vi besteforeldre, tanter, onkler etc. Selvfølgelig har vi også familier innen dyre-, planteverdenen osv. Innen den såkalte psykisk helse verdenen vil de fleste tenke på kjernefamilien, eventuelt også utvidet familie med nettverk hvor relasjonene er betydningsfulle både innenfor og utenfor familien.

Siden 70- tallet har det vært økende behandlings- og forskningsfokus på familier, nettverk og systemer, spesielt innen barne- og ungdomsfeltet, men også innenfor voksenpsykiatri. Denne «bølgen» førte også til opprettelsen av det som i dag kalles «Familiekontor» over hele landet.

Både den kulørte ukepresse, men også seriøse dagsaviser som Aftenposten og alle andre store aviser har både faste samlivsspalter og daglige oppslag om alt fra lykke, krise, vold og drap innenfor par og familier.
De greske tragediene åpnet ballet, Shakespeare skrev om det på sin måte. Ibsen ble berømt for sine moderne familiedramaer og tradisjonen går ubrutt fram til samtidsforfattere som Jon Fosse og Lars Norén. Ingen som har sett dramaet «Who’s afraid of Virginia Woolf» vil glemme det vanvittige suget i magen man sitter med og hvor man mer enn aner at dette handler om både hat og kjærlighet og at det enten ender opp med elskov eller vold.
Ingenting er så «potent» som familien både for å skape sunne, lykkelige, kreative og frie barn og voksne. Men denne dynamikken skaper også tapere, ofre, mobbere og mordere.

Når man skriver om fenomenet Anders Behring Breivik kaster man seg uvilkårlig også over hans kompliserte, konfliktfylte og ustabile oppvekst, og man går inn i tilknytningsmønstre mellom barn og omsorgsperson(er).
For å dvele ved litterære forelegg, Kielland starter en av sine romaner med «Intet er så rommelig som havet…». Jeg vil avslutte dette innlegget med å si: «Intet er så viktig som familien». Ingenting bør vi ha mer fokus på enn å sørge for gode, stabile, kjærlighetsfulle omsorgs- og oppvekstforhold slik at vi bidrar til å skape «gangs menneskjer».

«Familie» er månedens tema for abup.no. Jeg vil herved oppfordre unge som gamle, brukere og behandlere, hvem som helst til å ytre seg. Her bør mange ha meninger og synspunkter og alle er meningsberettiget. Ha en fin september i eller utenfor (hvis det overhodet er mulig) familiens lune skjød!
Karl Erik Karlsen

Relaterte innlegg
Kommenter ( 1 )
  1. Annf marie
    8. september 2016 at 22:20
    Svar

    Du er dine Relasjoner- C.wadel prossesor i sosiologi- . kanske å trekke det langt mot å Nedvurdere personens autonomi og eGen styring. La casa la familia – familien er alt -Vår Overlevelse er avhening av deN.- viktig kontekst for å forstå Mennesket og For å behandle Psykisk helse?karlsen

Legg igjen en kommentar