Husker du disse barnesangene?

Husker du disse barnesangene?

Jeg søkte på barnesanger på nettet, og fant denne artige teksten på klikk.no. Jeg vet ikke hvem som har skrevet dette, men likte det så godt. Hvis du har GOD tid og er glad i å synge for barna dine, så er jeg sikker på at mange «glemte» sanger kommer opp til overflaten igen når du leser dette. Det er hyggelig å synge for/med barn, og kanskje kan du få noen tips til sanger ved å lese dette. God lesning:)

Karin

VELKOMMEN TIL VERDEN. Du sparker i magen – og vips så er du her Så pludrer du og skriker – til glede og besvær Du snubler og ramler og slår deg gul og blå Men innen man vet ordet av det har du lært å gå Så kjære – hvem du enn er så velkommen til verden jeg følger med du kan selv velge ferden mange rare veier skal du gå mange nye venner vil du få Men kjære hvem du enn er så velkommen til livet Hva du får se kan jeg ikke beskrive men det venter mange rare eventyr Når din første morgen gryr Du står foran speilet, nå er du jammen lang og tenk på visse steder er kjolen blitt for trang Så blir du forelsket og alt er som en drøm D’er bare første kjærlighet som er så øm så øm Så står du her en dag og sier mor jeg skal ha barn Da føler du det slik som jeg i dag At kjære, hvem du enn er……. SE MIN KJOLE Tekst/Melodi: Gunnar Nyborg Jensen Våre kjoler er i alle farger, grønn, blå, rød, hvit, sort og mange fler, men hør nå bare, hva jeg vil fortelle, grønn, blå, rød, hvit, sort og mange fler. Se min kjole, den er grønn som gresset, alt hva jeg eier, det er grønt som den, det er fordi jeg elsker alt det grønne og fordi en jeger er min venn. Se min kjole, den er blå som havet, alt hva jeg eier, det er blått som den, det er fordi jeg elsker alt det blåe og fordi en sjømann er min venn. Se min kjole, den er hvit som snøen, alt hva jeg eier, det er hvitt som den, det er fordi jeg elsker alt det hvite og fordi en møller er min venn. Se min kjole, den er rød som rosen, alt hva jeg eier, det er rødt som den, det er fordi jeg elsker alt det røde og fordi et postbud er min venn. Se min kjole, den er gul som sola, alt hva jeg eier, det er gult som den, det er fordi jeg elsker alt det gule og fordi en kylling er min venn. Se min kjole, den er sort som kullet, alt hva jeg eier, det er sort som den, det er fordi jeg elsker alt det sorte og fordi en feier er min venn. HELENE HAREFRØKEN Ukjent Helene harefrøken gla og lett Og søt og vimsete og sommer kledt Hun har tatt den hvite vinterkåpa av Og sommerdrakten har hun første gang i dag Brun over, og grå under, og lyselyserød på snuten Helene harefrøken gla og lett Og søt og vimsete og sommer kledt Haremamma ser på hareungen sin Å nei, å nei, å nei, å nei hvor du er fin Brun over, og grå under, og lyselyserød på snuten Helene harefrøken brisker seg Og tripper lett og gla på skoleveg Jeger Bom-Bom kommer, børse har han med Helene blir så redd, hun hopper fort av sted Brun over, og grå under, og lyselyserød på snuten Helene harefrøken hopper lett Men om en stund blir hun så veldig trett Orker ikke mer, hun må hvile her Legger seg i mose, kjerringris og bær Brun over, og grå under, og lyselyserød på snuten Jeger Bom-bom kommer, slette tid Kommer ja, men han flyr rett forbi Ris og bær og mose, rødt og brunt og grått Det er alt han ser, da koser hun seg godt Brun over, og grå under, og lyselyserød på snuten NØTTELITEN Tekst: Alf Prøysen / Mel: Johan Øian Nøtteliten bor i toppen på et tre, han er aldri ferdig når han drar avsted, han skal spise fire konglefrø og danse litt grann, han skal erte frøken Skjære og en gammel kråkemann. «Nøtteliten,» sier mamma, «er du der?» Nøtteliten svarer: «Nei da, jeg er her.» Og hopp og sprett og tjo og hei og fire kvister deler seg. Så brummer Nøtteliten: «Her er jeg.» «Nøtteliten,» sier mamma, «du må gå, ikke fly og finne nøtter, du kan spise før du går, du skal sitte pent på stubben din til skoleklokka slår.» Nøtteliten svarer: «Ja da, ja da, ja, men nå tror jeg jeg må stikke, ha det bra.» Og hopp og sprett og tjo og hei og fire kvister deler seg. Så hopper Nøtteliten: «Hei på deg.» Nøtteliten gjør så mange rare hopp ifra tre til tre og stamme ned og opp, glemmer skolen og det hele, han gjør kast og sprett og sprell, plukker mange fine nøtter, han er nøtteknekker selv. Men så hører han at skoleklokka slår, ifra tre til tre så bustehalen står, og hopp og sprett og tjo og hei, og litt før den har ringt fra seg så sitter han på stubben: «Her er jeg.» TEDDYEN MIN Grethe Kausland Jeg fikk av min pappa en Teddy, igår på gebursdagen min. Vet du den kan stå – og alene gå – Den er min derfor synger jeg nå: Se på min lille teddy du, som danser rundt på gulvet nu – så dukker han for dukken min. Så vugger de litt rundt omkring. Det er så veldig gøy å se – at vi må alle sammen le. Min lille teddy heter Per – Tenk han ser på meg og ler! Min mamma har sagt at min teddy – om natten skal ligge med meg. Han har pyjamas på og er så deilig så. Han er min – derfor synger jeg nå. Se på min lille teddy du – som ligger her på armen nu, så blunker han til dukken min, som ligger der i sengen sin. Det er så veldig gøy å se – at vi må alle sammen le. Min lille teddy heter Per – Tenk han ser på meg og ler! Jeg tok med min teddy på skolen – han lå nedi ranselen min – og da frøken kom, teddy danset om – på katetret mens jeg satt så from. Se på min lille teddy du, som danser på katetret nu – så bukker han for frøk’nen min – så danser de litt rundt omkring. Det er så veldig gøy å se – at vi må alle sammen le. Min lille teddy heter Per – Tenk han ser på meg og ler! JEG GIKK EN TUR PÅ STIEN Jeg gikk en tur på stien Jeg søkte skogens ro Da hørte jeg fra lien En gjøk som gol ko ko Ref Koko, koko, koko, koko, koko Koko, koko, koko, koko, koko Jeg spurte den hvor mange Hvor mange år ennu Den svarte meg med lange Sørgmodige ko ko Koko…….. Jeg spurte om dens make Og om dens eget bo Den satt der oppå grenen Og kikket ned og lo Koko……. Vi bygger ikke rede Vi har er hjem vi to Fru Spurv er mor til barna Vi galer kun ko ko Koko…….. MIN BÅT ER SÅ LITEN Min båt er så liten og havet så stort, men Jesus har grepet min hånd. Når han styrer båten da går det så bra på veien til himmelens land. Når han styrer båten, da går det så bra på veien til himmelens land. Våre små søsken Av Inger Hagrup Vi har en liten søster, vi har en liten bror som er litt annerledes enn andre barn på jord De kom til denne verden – det vanskelige sted med mindre håndbagasje enn vi ble utstyrt med Vi voksne er så kloke I gjerning og i ord. Vår lille bror og søster blir aldri riktig stor Vi har vår eng og åker vi har vårt kjøpmannsskap og vi beregner livet i vinning og i tap Det er så lett å skubbe de små og svake vekk og la dem stå tilbake med hjelpeløse trekk Det er så lett å glemme. Når siste båt skal gå, må alle passasjerer la all bagasje stå. GÅSA OG KATTEN OG HANEN Tekst og melodi Kurt Foss og Reidar Bø Gåsa og katten og hanen var leie av livet her No ville dei ut i verda og freiste si lukka der Her går vi på bonde bygda som åte for rever og ramn Nei, då er det andre tider hjå kongen i Kjøbenhamn So katt So loffa dei gjennom Skåne og lydde på messa i Lund og gåsa ferja dei over til Kronborg ved Øresund Tidleg ein måndags morgen nådde dei kongens by Lerka song over Sjælland og hanefar gol mot sky Dei spurde seg fram til slottet, og vakta gjorde honnør So skulle dei syna kongen hva kunster dei kunne frå før: Katten var fyrst i elden, og katten fekk løn for strev: Kongeleg musefanger det stod på hans embetsbrev Gåsa vart overkokke og var som eit syn og sjå i nystiva blondekrappe med kongens våpen på Men hanen kom høgst i korga og skikka seg bra, får vi tru, for han skulle vekke kongen presis klokka fem No lever dei høgt i ære som her gjekk i armod og sut Ja, slik kan det gå her i verda når berre ein stakkar kjem ut Men det skal bli rpo i bygda når eingong dei tre kjem att! Nei, maken til makelaus hane og maken til gås og katt KATTA VÅR Melodi: «Alley cat» Katta vår var gatens skrekk, Vilter og sterk å frekk Dag og natt var han på vakt Gaten var i hans makt Andre dyr som kom forbi Satte han klørene i Skremte lett en basje hund, Selv når han tok en blund Refr. Hans navn var: Johannes…… Med alle kalte de vår katt for piraten Hans Hans var gatens, Don – Juan, Hos katen min, slo han an Alle svek han etter tur Katta vår, var for lur Frøken miss, kom hit en dag, Liten å søt å myk Midt i blinken, tenkte Hans Men, det ble ingen dans Hennes klør var straks parat, Tok vår viltre krabat Amors pil traff katta vår Nå slikker han glad, sitt sår Nå går han å stryker seg kjelen Å ingen har noe å frykte nå Hun tok hardt i katta vår Nå er det hun som rår Slik er kjærlighetens makt, Pass deg å vær på vakt! GEITERAMS Margrethe Munthe Mel: Du og jeg og vi to Å, jeg vet en seter med så mange gjeter! Noen har en bjelle når de går i fjelle’! Geitene, de springer, bjellene de klinger; Singe-linge-linge-lang-lang-lang. Horn i toppen, ragget på kroppen, blakke og svarte og hvite og grå. Lang i kjaken, skjegg under haken, listig og lystig og lett på tå. Alle springer løse, skynder seg av fjøse! Geitebukken fore, oppigjennom går’e; Killingene leker, alle sammen breker; Mæ-æ-æ-æ-æ-æ-æ-æ-æ-æ-æ! Viltert vinden tuter om tinden, snøen, den skinner på høyeste topp, men i hellet nedover fjellet voksre de vakreste blomster opp. Hei da, hvor de skjener over stokk og stener, over mos og grener, gjennom lyng og ener! Bekken oppi heien synger hele veien; Klonke-lonke-lonke-lonke-lonk-lonk-lonk! Tunge, trette, gode og mette kommer de hjem når det li’r mot kveld. Hele flokken stanser ved tråkken, sola har gjemt seg bak høye fjell. Og så kommer Anne, melker oppi spanne’. Nå må de stå stille, ellers kan hun spille. – Siden ut på kvelden strør hun salt på hellen; Sikke-sikke-sikke-sikke-sikk-sikk-sikk! Alle tripper, napper og nipper, hopper og stanser og stanger på snei, nikker, nyser, står litt og fryser, går inn i fjøset og varmer seg. GRÅPUS Margrethe Munthe Mel: Å kjøre vatten Å, tenk at Gråpus har fire små! De ligger her i denne kurven, – en sort, en hvit og to lysegrå. Kom hit, her har vi hele hurven! Ja, se her ligger de så lunt og godt, og alle maler de så pent og smått. En heter Sne, de andre tre er Sprett og Lurifaks og Lurven. Og vesle Sprett er så søt og lett, på Lurifaks kan ingen lite, og Lurvens pels er så stri og tett, og Sne, det den bare hvite. Se alle halene er bittesmå, og alle øynene er mørkeblå, og deres munn er rød og rund med skarpe tenner som kan bite. Og vent nå litt, skal du bare se, snart kommer Gamlepus og drikker, og alle ungene følger med, og snuten ned i melken stikker. Tenk enda Kattemor er riktig tørst, så lar hun alltid barna drikke først, og tier still’, og er så snill, og står og vasker dem og slikker. Hun er så redd for dem – kommer jeg, så ser hun på meg sur og viktig. Hun tenker visst jeg vil være lei, men jeg vil leke så forsiktig. Jeg tar en snelle eller kork og tråd, så hopper alle sammen opp på tå, og står på to og strekker klo, å ja, da morer de seg riktig! Jeg tar og legger dem mot mitt kinn, de er så varme og så bløte. Men de kan klore, du store min! Ja tenk, jeg ville gi dem fløte, og tok i nakken litt og dyppet dem, da ble de redde og satt klørne frem og rev og pep, og skrek og pep; «Mio – mio»» og var så søte. Jeg er så glad i dem alle fem, – især de små, de er så pene! Men vi skal ikke ha alle dem, for bestemor skal ha den ene, og mor har sagt at hvis du gjerne vil, så skal du få en, for du er så snill, men vent nå litt til de såvidt har lært å klare seg alene. LILLE MÅLTROST Lille måltrost lille måltrost Hvorfor er du så glad Jo, fordi jeg har rede som ingen vil vet av Langt inni skogen den grønne Lille måltrost lille måltrost Hvorfor strever du så Jo, fordi jeg må finne litt mat til de små Langt inni skogen den grønne Lille måltrost lille måltrost Har du tre eller to Jeg har tre som er flinke, og en som er god Langt inni skogen den grønne Lille måltrost lille måltrost Vil du hilse fra meg Ja, i kveld skal vi synge en vise om deg Langt inni skogen den grønne BLÅBÆRTUREN Tekst: Alf Prøysen / Mel: Finn Ludt Det var en deilig sommerdag at Pelle sa til Kari Nå går vi ut i skauen for det er så mye bær Så får vi med oss Lillebror og Kjellemann og Mari For det er nok å ta av, det er mange tuer der Men vi må ha en plukkekopp og den må være stor Så stormet alle sammen inn i kjøkkenet til mor Og Pelle fikk et melkespann og Kari fikk et krus og Mari fikk en melkekopp og Kjell et kremmerhus Så fløy de opp i skauen i en glad og vilter flokk Og Lillebror fløy sist og skulle plukke i et lokk Så kom de opp i skauen og så kom de til ei slette Der var det bare blått i blått så langt du kunne se Sa satte de seg ende ned så spiste de seg mette Så fant de seg en tue hver og ropte; fritt for det Nå ser vi hvem som først får fullt, nå setter vi gang Og over hele sletta sa det; kling og pling og plang Først sang det i et melkespann så klang det i et krus Det danset i en kopp og raslet i et kremmerhus Men fra den minste tua sa det, plingeling i flokk For oppi den satt Lillebror og plukket i et lokk Men plutselig så hørte de det raslet bakom trærne Jeg tror det er en bjørn, sa Kari, jeg vil hjem, uhu Det er nok kanskje bjørn, sa Kjell, ja okse er det gjerne I hvert fall er det sikkert at det kanskje er ei ku Det beste er, sa Pelle og så seg listig om At vi går pent og stille ned den vegen hvor vi kom Først gikk Pelle med et melkespann og Kari med et krus Og Mari med en kaffekopp og Kjell et kremmerhus Men Lillebror som sistemann gikk ikke stille nok Der ringlet det av tjuefire blåbær i et lokk Så kom de no’bak Lillebror det braket så i kvisten Så spratt det fram et loddent dyr fra blåbærlyng og bar Og tenk, så var det Passop du som ville leke sisten Han hadde luktet sporet, så han visste hvor de var Så lekte de en stund og spiste hele koppen tom Og siden gikk de hjem og trommet; trommelommelom Ja’ Pelle på et melkespann og Kari på et krus Og Mari på en kaffekopp og Kjell et kremmerhus Slik gikk de hele vegen hjem i rekke og i flokk Og aller sist gikk Lillebror og trommet på et lokk DU SKA FÅ EN DAG I MÅRÅ… Tekst: Alf Prøysen / melodi: Otto Nielsen Det var en liten gutt som gikk og gret og var så lei. Hæin skulle tegne Babylon, men lærer’n hæin sa nei, hæin ød’la hele arket, hæin var tufsete og dom, men så hørte hæin et sus som over furukrona kom… Du ska få en dag i måra som rein og ubrukt står med blanke ark og farjestifter tel, og da kæin du rette opp att æille feil i frå i går og da får du det så godt i mårå kvell, og om du itte greier det og æilt er like trist så ska du høre suset over furua som sist. Du ska få en dag i mårå som rein og ubrukt står med blanke ark og farjestifter tel. Og så vart gutten vaksin, og hæin gikk og var så lei. Han hadde fridd åt jinta si, men jinta hu sa nei. Og hæin gret i ville skauen, «detti blir min siste dag.» Men da kom det over furua det såmmå linne drag: Du skal få en dag i mårå… Og nå er gutten gift og går og slit som folk gjør flest med småbruk oppi Åsmarken der kjærringa er hest. Og hæin syns det blir for lite gjort og streve titt og trutt og trøste seg med furusus når dagen blir for stutt – Du skal få en dag i mårå… OLE BRUMM Tekst: Thorbjørn Egner / melodi: Chr. Hartmann Her kommer Ole Brumm, en liten bjørn i skogen. Tralala lala bom! Jeg heter Ole Brumm. Dette er en liten bjørnevise, og mon tro jeg snart får litt å spise? Her kommer Ole Brumm, en liten bjørn i skogen. Tralala lala bom! Jeg heter Ole Brumm. BALLEN MIN Oversatt av Annie Riis Mel.: Da klokka klang Min ball er rød og rund og fin, og både jeg og broren min, vi Slår den og vi kaster den og sparker fotball me’n. Vi sparker ballen langt hver dag, den har fått mange harde slag, og forrige torsdag stakk den a’ og trillet fort ned ga…ta. JEG VIL HA EN BLÅ BALLONG Arne Bendiksen Jeg vil ha en stor ballong, en som der er fin ballong. En med hatt og nese på, og den skal være blå. Den skal være flott og dyr, nesten som et eventyr, flyve som et riktig fly og stige høyt i sky. Midt på torget der står det en snill gammel mann, han selger alle de ballonger som han kan. Det finns gule og grønne og store og små. Men mest av alt så ønsker jeg en blå. Jeg vil ha en stor ballong, en som der er fin ballong, en med hatt og nese på, og den skal være blå. JUNGELFEST Tekst/ melodi: Yngvar Gregersen Nå er det fest i jungelen igjen Med masse futt og fart, en riktig stor en. Vi skal feire løvekongens dag Et kjempe, kjempe digert bursdaglag. Apekatter svinger seg i trærne De holder fast med halen og med tærne Å huff, der er den skumle krokodillen. Det er godt at den er god og mett fra før. REF: Jungelfest, jungelfest Se så mange rare dyr Nesten som et eventyr. Jungelfest, jungelfest Når løven vår har fødselsdag Da liker han seg best. Se der, nå kommer bitte lille bille Hun viser fram sin splitter nye brille. Den gir hun bort i gave til en sebra Som viste seg å være nesten blind. Oi a meg, der kommer elefanten Spiller på trompet for jubilanten —————————————— (trompetsolo) —————————————— (trompetsolo) REF: Jungelfest, jungelfest……….. En flodhest og den lange, lange slangen Gir løvekongen fødselsdagspresangen En ekte kongekrone lagd av gull Og en tegning med en kjempekrusedull. En gorilla som har kommet helt fra Kongo Spiller opp en Samba på sin Bongo Ja, nå kan alle danse natten lang Å feire løvekongen gang på gang. REF: Jungelfest, jungelfest……….. SANG OM VÅREN Mel: Jeg er havren Alle: Jeg er våren kom så skal du se, varme, sol og lys jeg bringer med. Blomster, trær og planter, allting gror. Håp og glede følger i mitt spor. Hestehov: Gul og fin som sola det er jeg. Hestehoven, alle kjenner meg i hver liten grøftekant jeg står minner barna om at det er vår. Blåveis: Ser du meg en liten blåveisknopp stikker så forsiktig hodet opp. Himlen selv har lånt meg fargen sin og nå står jeg her så blå og fin. Hvitveis: Jeg er hvitveis jeg er lett og se. Blomsten min er hvit og ren som sne. Vakre grønne blader har jeg fått derfor kan du kjenne meg så godt. Alle: Vårens blomster har du nå fått se. Grønt og fint står hvert et blad og tre. Fuglesang fra tidlig morgengry. Nå er våren kommet hit på ny. FINGRENE VÅRE Mel: Lille Martine Fingrene våre spiller vi med, en og to og tre, en og to og tre. Føttene våre tripper vi med, trippe, trippe, trippe tripp. Hodene våre nikker vi med, nikke, nikke, nikk, nikke, nikke, nikk. Hendene våre vinker vi med, vinke, vinke, vinke, vink. Øynene våre blunker vi med, blunke, blunke, blunk, blunke, blunke, blunk. Ørene våre hører vi med, hysj da, hysj da, hysj da, hysj. Tennene våre tygger vi med, tygge, tygge, tygg, tygge, tygge, tygg. Og nesetippen lukter vi med, snufse, snufse, snufse, snufs. Armene våre svinger vi med, svinge, svinge, sving, svinge, svinge, sving. Benene våre hopper vi med, hoppe, hoppe, hoppe, hopp. BORDVERS Mel: Nisser og dverger Gutter og jenter sitter og venter magen er sulten og halsen er tørst. Nå skal vi spise, men først må vi vise at vi kan synge ut verset vårt først: Å, du som metter liten fugl velsign vår mat – O Gud. Amen. TITTEN TEI Mel: Kjell Karlsen / Tekst: Birgit Strøm Titten Tei André Von Drei er navnet mitt, for det heter jeg. Hei på deg, tre ord på snei – sjo-ke-da-ri, sjo-ke-da-ri, sjo-ke-da-ri sei! Jeg er en dukke kan du se, men tror du jeg er lei for det? Nei, for jeg kan hoppe og danse og snakke og le. Og jeg kan gråte en skvett til og med, hvis det kommer an på det. Titten Tei André Von Drei er navnet mitt…. Jeg vil heller være gla’, ja, godt humør er bra å ha. Og ser jeg noen triste, feshempel en som er sur og lei, så sier jeg sjoke-sjokedarisei! Vil du være glad med meg? Titten Tei André Von Drei er navnet mitt… I huset vårt der vi bor er stua ikke særlig stor. Men mange titter innom til oss på lørdag kveld. Gode venner fra hele vårt land, og plass det er til alle mann! Titten Tei André Von Drei er navnet mitt… Sjonkel Rolf han sier det at hjertet vårt må være med, ikke bare ha det travelt, men ta oss litt tid til å tenke på andre også lite grann, og det syns jeg godt vi kan. Titten Tei Andrè von Drei er navnet mitt… PAPEGØYEN FRA AMERIKA Thorbjørn Egner Jeg er en papegøye fra Amerika Der ble jeg født for veldig lenge siden Jeg snakket ikke da Men papegøyemamma sa Han lærer nok å snakke litt med tiden Og det kan jeg Å falleri å fallera Hvis noen spør meg hvor jeg kommer fra Jeg svarer, falleri å fallera Jeg er en papegøye fra Amerika I skogen bodde jeg til jeg var åtte år Da ble jeg fanget av fuglefanger Han lærte meg å snakke slik at alle folk forstår Og lærte meg en masse fine sanger Og det kan jeg Å felleri å fallera Hvis noen spør hvem jeg har lært dem a’ Jeg svarer falleri å fallera Av fuglefangermannen i Amerika En dag kom det en skippermann og kjøpte meg Og jeg fikk plass i skippern’s store lomme Vi seilte over havet, men til slutt så rømte jeg Og siden kom jeg hit til Kardemomme Og her er jeg Å falleri å fallera Og her i byen liker jeg meg bra Og alle vet å falleri å fallera At jeg er papegøyen fra Amerika PELLE PARAFIN BØLJEBAND Tramteateret Her kommer Pelle Parafins Bøljeband som speller bøljemusikk. Vi spiller i Pelles kjeller, for der er det best akustikk. Vi er veldig, veldig gode, vi er like bra som strikk. For vi er Pelle Parafins Bøljeband som speller ny bøljemusikk. På piano har vi Leon Latex han er liten men god for det på bass har vi Billy Bettong og snart skal vi få suksess og trommet slår Guttorm Grevling med stødig og god rytmikk Ja vi er Pelle Parafins Bøljeband som speller ny bøljemusikk. På gitar har vi Pelle Parafin han er bandets komponist på sang har vi Ragna Rekkverk en fremragende artist og Sandra Salamander og Frida Frosk er også med Ja vi er Pelle Parafins Bøljeband og en dag vil vi få suksess. NÅ KOMMER BARNETIMEN Tekst: Eric Christiansen/Vilfred Kjær / Mel: Thorbjørn Egner Nå kommer barnetimen! Nå kommer barnetimen! Hysj hysj hysj, vær stille som mus! Det skal bli hørespill og viser og mere til og tra-la-la i hytter og hus. Hør, hør i nord og i sør! Så starter vi nå med sang og godt humør. Hør-hør i by og i grend, for nå er det lørdagskveld igjen. Nå kommer barnetimen! Nå kommer barnetimen! Hysj hysj hysj, vær stille som mus! EN SOMMERTUR TIL BOM-BOM-BOM Ukjent En sommertur til Bom bom bom, for å lære litt om Bom bom bom. Og da de kom til Bom bom bom, så var det bare Bom bom bom. En sommertur til Gækk gækk gækk, for å lære litt om Gækk gækk gækk. Og da de kom til Gækk gækk gækk, så var det bare Gækk gækk gækk. En sommertur til slipestein, for å lære litt om slipestein. Og da de kom til slipestein, så var det bare slipestein. En sommertur til ABC, for å lære litt om ABC. og da de kom til ABC, så var det bare ABC. En sommertur til Bom bom bom, for å lære litt om Gækk gækk gækk. Og da de kom til slipestein, så var det bare ABC. PÅL SINE HØNER Ukjent Pål sine høner på haugen ut-slepte, hønen’ så lett over haugane sprang. Pål kunne vel på hønom fornema; reven var ute med rumpa så lang. Klukk, klukk, klukk, sa høna på haugom. Klukk, klukk, klukk, sa høna på haugom. Pål han sprang og rengde med augom: «No tor’eg ikkje koma heim åt ho mor.» Pål han gjekk seg litt lenger på haugen, fekk han sjå reven låg på høna og gnog. Pål han tok seg ein stein uti neven, dugleg han då til reven slo, % Reven flaug, så rova hans riste. % Pål han gret for høna han miste; «No tor’ eg ikkje koma heim åt ho mor!» «Hadd’ eg no nebb, og hadd’ eg no klør, og visste eg berre kor revane låg, skulle eg dei både rispe og klore framantil nakkan og bak over lår. % Skam få alle revane raude! % Gjev det var så vel at dei alle var daude, så skull’ eg trygt koma heim åt ho mor. Ikkje kan ho verpe, og ikke kan ho gala, ikkjekan ho krype, og ikkje kan ho gå. Eg får gå meg åt kverna og mala og få att det mjølet eg miste i går % «Men pytt!» sa’n Pål, «eg er ikkje bangen, % kjeften og motet har hjelpt no så mangein, eg tor’ nok vel koma heim åt ho mor!» Pål han kornet på kverna til å sleppe så at det ljoma i kvar ein vegg, så at agnene tok til å flyge, og dei vart lange som geiteragg. % Pål han gav seg til å le og til å kneggje. % «No fekk eg like for høna og for egget, no tor’ eg trygt koma heim åt ho mor!» KARLSON PÅ TAKET Tekst og melodi: Thorbjørn Egner Oppe bak pipa på taket ligger et hus for seg selv. Der bor jeg selv både morgen og kveld. jeg er Karlson med dobbelt propell. Og når jeg vil ta meg en flytur, så setter jeg motor’n i gang og flyr meg en hyggelig bytur og synger en pen liten sang: Her kommer Karlson på taket, som har motor og dobbelt propell og kan fly både fram og tilbake og er akkurat no’ for seg selv. Jeg er den beste i verden jeg er den beste som er, er passelig gammel og passelig tykk og er akkurat passelig svær. Og ingen i verden kan holde sånn leven og moro som jeg, og ingen kan trylle og trolle så lurt og så listig som jeg. Her kommer Karlson på taket, som har motor og dobbelt propell og kan fly både fram og tilbake og er akkurat no’ for seg selv. Her kommer Karlson på taket, nå skal jeg opp til meg selv. Nå flyr jeg av sted og har Lillebror med, han skal bli med på taket i kveld. Det lufter så deilig der oppe, vi flyr over piper og tak, men heisan hvis motor’n sku stoppe, da faller vi ned med et brak. Her kommer Karlson på taket, jeg har Lillebror med meg i kveld. Han har lommene fulle av kake, sjokolade og lys karamell. MÅNEDENE Ukjent I januar tar vi på oss skia. I februar aker vi i lia. I mars er snøen så fin og kram, i april titter blomster fram. I mai ser vi at lauvet spretter, i juni er det lyse netter. I juli svømmer vi til Rogne-skjær, og i august kan vi plukke bær. Uti september vil vi sanke sopp, og i oktober tas poteter opp. November kommer med regn og vind, og i desember ringes jula inn! ISLANDSHEST Ukjent Ri, ri på islandshest ri mot øst og ri mot vest. Ri mot sør og ri mot nord, ri mot der hvor Mona Cecilie bor. Ri, ri på Sony nå, islandsponny brun og grå. Ri mot sør og ri mot nord, ri mot Kjersti, ri mot Tor. Ri, ri i galopp, mot en dal og mot en topp. Ri mot land og ri mot by, ri mot Siri, Lars og Gry. Ri, ri på islandshest ri mot øst og ri mot vest. Ri mot sør og ri mot nord, ri tilbake der du bor. HER KOMMER JULIUS Terje Formoe Refreng: Her kommer Julius som alle vil se Han svinger seg i toppen av et tre Vi hører ham og vet han er på ve-e-ei Å Julius vi venter på deg Det ligger et lite land Like utenfor Kristiansand Her fins det både leker og dyr Men først vil vi se en gøyal fyr Repeter refreng Vi har ikke møtt han før Men vi kjenner’n som TV-sjarmør Det kostet mye å bli populær Er det noen som vet hvor stjerna er? Repeter refreng Vi hører at mange ler Han må være der tingene skjer Han ha’kke tid til å sitte i bur Nå jubler vi for en kjent figur Repeter refreng to ganger Ååååå… Her kommer Julius som alle vil se Han svinger seg i toppen av et tre Vi hører ham og vet han er på ve-e-ei Å Julius vi venter på deg KRINGLEVRIDER BOLLESEN Tekst: Alf Prøysen / Melodi: ? Og kringlevrider Bollesen fikk brev ifra sin bror Brev i fra sin bror, brev i fra sin bror Nå seiler jeg fra Kansas og er i Sandefjord Tidlig en søndags morgen Og kringlevrider Bollesen han bakte seg en bil Bakte seg en bil, bakte seg en bil Med kjærlighet på pinne som retningsviserpil Tidlig en mandags morgen Da rattet gikk i stykker i ei grå og lita grend Grå og lita grend, grå og lita grend Så festa’n på en smultring og greide seg med den Tidlig en tirsdags morgen Når motorkassa hosta med røyk og mye støy Røyk og mye støy, røyk og mye støy Så tok han og motor’n en kamfersukkertøy Tidlig en onsdags morgen Da bensintanken tømtes på en bratt og farlig topp Bratt og farlig topp, bratt og farlig topp Så fylte’n på med plommegraut og da gikk farten opp Tidlig en torsdags morgen Og da han fikk punktering ble det fiksa i en fei Fiksa i en fei, fiksa i en fei Han bare lappa ringene med julekakedeig Tidlig en fredags morgen Men da han kom til Sandefjord sto broren der og lo Broren der og lo, broren der og lo Han hadde seilt i lakrisbåt fra Kansas klokka to Tidlig en lørdags morgen GRESSHOPPEN OG VALMUEN Tekst: Juul Hansen /melodi: Vittorio Mascheroni En gresshoppe-far og en gresshoppe-sønn, kom hoppende langs med en grøft som var grønn. Og plutselig så de en blussende valmue stå med hodet på skrå. Og gresshoppesønnen så undrende opp, og ble så forelsket i valmuens topp, og prøvde forgjeves å gi den et kyss med et hopp. Men faren sa: «La vær’ å ønsk’ deg større. Hva oppnår du med det, om jeg tør spørre? Ja, hvorfor være stor når man er lykkelig som liten? De fleste gikk det ille, som større være ville. Vær alltid du så høy som det naturlig er for kroppen. Så ikke hig mot toppen, men stopp det siste hopp!» Men sønnen var ikke tilfreds med det der. Der satt han og mumlet litt gretten og tverr. Så tenkte han, nå skal jeg vise min far og min mor at jeg kan bli stor. Han gjorde et sprang mot toppen, men da falt valmuens blussende kronblader a’! Og gresshoppesønnen falt også % helt oppe derfra. % Men faren sa: «Nå vil du kanskje tro meg? Det endte bare med du falt og slo deg. Ja, hvorfor være stor…. Historien den er jo lett å forstå. Den gjelder for store, så vel som for små: Du skal ikke hige mot høyder du ikke kan nå, du ikke kan nå. Forfengelighet volder bare besvær. Det gjelder for alle, det gjelder enhver å søke sin lykke i livet % det sted hvor man er.% Hva nytter det å jage opp i toppen, hvis hodet ingen føling har med kroppen? Ja, hvorfor være stor…. Amandus Dokkemann Av Thorbjørn Egner Amandus var en dokkemann Og mange fine bukser hadde han Og alltid var han blid og glad Og alltid gikk han rundt omkring og sa: Ref: Hahaha, nå må jeg le Det er så mye rart å se Ja hvor han gikk og hvor han stod Amandus bare lo og lo og lo En dag Amanus gikk en tur så møtte han en mann som var så sur Det var en stor og voksne mann Og vet du hva Amandus sa til han Ref: Hahaha, så sur du er Er det fordi du er så svær? Da er jeg glad at ikke jeg er like stor og sint og sur for deg En dag Amandus løp om kapp så falt Amaundus ned en diger trapp Og hele hodet hans gikk av men vet du hva vår Amandus sa? Ref: Hahaha, her ligger jeg og hele hodet falt av meg Men Kari er min gode venn Hun syr nok hel hodet på igjen Og Kari hentet nål og tråd og sydde så Amandus hode på Nå må du legge deg sa hun og ta en bitte liten høneblund Ref: Hahaha, nå sover jeg og nå må ingen vekke meg Nå sover jeg som Kari sa og drømmer litt og har det veldig bra! Noen barn er brune Tekst: Jo Tenfjord Melodi: Johan Øfsen Noen barn er brune som et nystekt brø’ Noen barn er gule og noen barn er rø’ Noen barn er hvite, noen nesten blå. Meget er forskjellig – men det er utenpå Noen barn har trehus, noen bor i båter. Noen bor i steinhus, og noen bor på flåter. Noen barn har hytter som er bygd av strå. Meget er forskjellig, men det er utenpå Noen barn har burnus, og noen kimono Noen barn har genser og noen rebozo Noen barn går nakne helt fra topp til tå Meget er forskjellig men det er utenpå Noen barn får smørbrød, og noen spiser ris Noen liker froskelår, og noen liker is Noen spiser kokt fisk og noen spiser rå Meget er forskjellig, men det er utenpå Noen barn si’r yes og noen sier ja Noen sier oi og noen sier da Og noen sier si og noen sier så Meget er forskjellig, men det er utenpå Noen barn er finske, noen fra Sudan Noen barn er norske og noen fra Japan Ja det finnes barn i hvert et land og rike Meget er forskjellig, men inni er de like Tenk om de kunne leke sammen alle sammen Da fikk vi en rekke fra Afrika til Drammen Noen ville le og noen ville skrike Meget ble forskjellig, men inni var de like Lille Lotte Lille Lotte er så pen når hun går til skolen Hånden den er ganske ren Ansiktet som solen Hun kan si så pent «Goddag» Neie det er ingen sak Så gjør lille Lotte Så gjør lille Lotte Lille Hermann er så pen når han går til skolen Hånden den er ganske ren Ansiktet som solen Han kan si så pent «Goddag» Bukke det er ingen sak Så gjør lille Hermann Så gjør lille Hermann Hermann er en lystig fyr Hermann er en lystig fyr, dypt han kan seg bukke Han kan mange småbestyr, har ei tid å sukke Hjule, hoppe, gå på tå, leke blinde bukk og så; det kan vesle Hermann, det kan vesle Hermann Hermann kan seg svinge kring hurtig som en tanke leke medd sin ball og ring, sving sablen blanke Han kan nøste mammas garn, bysse vesle voggebarn det kan vesle Hermann, det kan vesle Hermann Vi har en tulle med øyne blå Vi har en tulle med øyene blå med silkehår og med ører små Og midt i fjeset En liten nese så stor som så Så bløt som fløyel er hennes kinn Og hun er deilig og tykk og trinn med dukke hender og to små tenner I munnen sin Se Tulla rusker i pappas hår og ler og vinker til dem som går og baker kake og lar oss smake på alt hun får I baljen plaserk hun kan du tro Vi hører aldi huns skriker no’ Nei jammen skulle du se vår tulle hvor hun er go’ Sov Dukkelise Min elskede dukke så søt du er, det beste jeg eier å jord. Du ligger så stille i vuggen her og smiler så pent til din mor. Sov dukkeLise, sov og bli stor, og mens du sover, våker din mor. Ingenting vondt din vugge skal nå. mor er jo hos deg, hun passer på. Du skaffer meg ofte litt kav og mas du er for urolig, min venn. Ditt hode har to ganger gått i knas. Pass på det som du fikk igjen! Og dukkeLise hør nå på meg: Dersom de andre klemmer på deg, så skal du værsågod tie still hvis du vil være dannet og snill. Forresten så har jeg jo det å si at hver gang jeg tar deg på tur så blir du så fryktelig rød og blid når Dukkemann Petter gjør kur Men Dukkelise, pass deg nå litt! Leke med Petter det går for vidt Han er en gammel tøydukkemann. Du er for fin det går ikke an Men gråt ikke, gråt ikke lille venn Fordi jeg har gitt deg litt skjenn Nå kysser du mammaen din til godnatt Og så er vi venner igjen Sov dukkelise sov og bli stor og mens du sover, våker din mor. Ingenting vondt din vugge skal nå. mor er jo hos deg, hun passer på. UTE PÅ BRYGGEKANTEN. Ute på bryggekanten stille satt vesle Knut, agnet forsiktig kroken før han slapp snøret ut. Lenge han satt og ventet fisken var lat og sei, nå var det middagstider himmelen lovet regn. Sjøen var full av kolje flyndre og feit makrell, tenk at de var var så lompne kom ikke av seg selv. Endelig var det noe skrekkelig tungt og dra det var en gammel støvel sålen var revet av. 10 små indianere 1 og 2 og 3 indianere 4 og 5 og 6 indianere 7 og 8 og 9 indianere 10 indianere små Alle så hadde de fjær på hue alle så hadde de pil og bue Alle så var de så stolt og så krye for bamsen skulle de ta. Hysj nå hører jeg det brake, hysj nå hører jeg det knake. Der kommer bamsen så stor og så slem kom la oss skynde oss hjem. Da ble det 10 og 9 og 8 indianere 7 og 6 og 5 indianere 4 og 3 og 2 indianere 1 indianer igjen. Han var’ke redd for den store bamse han tok og skjøt og bom så falt den sa tok han med seg hele hamsen og gikk hjem til de 9. Da ble det 1 og 2 og 3 indianere, 4 og 5 og 6 indianere 7 og 8 og 9 indianere 10 indianere små Den uhelidge mannenTekst og melodi Thorbjørn Egner Dette er en vise om en stakkars mann som var så uheldig som det kan gå an. Synes du denne visa kanskje er litt trist, kan du trøste deg med alt blir bra til sist. Det var en fredag morgen han skulle gå av sted, men da han kom til trappa så snublet han og gled. Han rullet og han rullet den stakkars, stakkars mann, og han fikk hull i hodet sitt og brakk en hjørnetann. Så kom han ut på gaten og vandret glad av sted. Men oppå taket lå det en veldig haug med sne. Det raste ned i hodet på den stakkars mann, så han ble nesten borte under sne og is og vann. «Å nei og nei» sa mannen, «her tør jeg ikke gå!» Han børstet av seg sneen og satte hatten på. Så gikk han ut på gaten, men der var stor trafikk, og «pang»- så ble den stakkars mannen påkjørt av en trikk! «Å gid» sa de som så på, «nå slo han seg visst veldig!» Men heldigvis for mannen så gikk det nokså heldig. Han reiste seg fortumlet og børstet sine klær. Han hadde bare fått en to-tre skrammer hist og her. Da kom en mann med bil og han ropte «Slo De Dem?» Sett Dem opp i bilen min, så kjører jeg deg hjem!.» Men ikke før var bilen kommet godt i gang, så møtte den en annen bil og dermed sa det «pang!» «Nå går jeg hjem» sa mannen, «og legger meg og sover og sover trygt og rolig’ til denne dag er over.» Men da han kom til huset, så gråt den stakkars mann, for tenk, at hele huset hvor han bodde stod i brann. «Nå rømmer jeg» sa mannen «nå drar jeg langt av sted!» Så tok han fly til England, men flyet ramlet ned. Og sykebilen kjørte til sykehuset me`n. Der lå han fire uker for han hadde knekt et ben. Der var en sykesøster. Hun var så snill og grei. Så fridde han og sa «Vil du gifte deg med meg?» Og heldigvis for mannen så svarte søster «ja». Og nå er mannen gift og har det veldig, veldig bra. EN TIGER ER FOR DIGER (Kamelen Klara) EN TIGER ER FOR DIGER EN FLODHEST ER FOR BREI, EN MUS ER FOR LITEN OG EN LØVE ’ÆKKE’ GREI. VI HAKKE’ NOK PENGER TIL Å KJØPE EN SEL DA VET JEG HVA VI GJØR!!! HVA DA? VI KJØPER EN KAMEL!!! VI SITTER OG RIR PÅ KAMELEN KLARA DA MÅ VI VEL VÆRE OMTRENT MIDT I SAHARA BORIAKA, BORA, BORA x3 JA DA, JA DA, JA DA! Trist apekattsang Jeg er en en liten apekatt som er så trist og lei Jeg sitter i et palmetre og kommer ingen vei Og rundt meg hopper andre aper lett fra tre til tre Det er bare lill meg som er så redd for å falle ned Hva skal jeg gjøre? Da jeg var liten babyape var jeg bare trygg Da klamret jeg meg trygt og godt til mammas gode rygg Nå er tiden over og så setter hun meg her Hun venter nok at lille jeg skal klatre rundt i trær Hva skal jeg gjøre? Hva skal jeg gjøre? Vi er apekatter små Vi er apekatter, apekatter, apekatter små Og vi liker oss best i trærne og vi tuller og vi tøyser og ler og leker så at alle andre tror at vi er gærne Med det er bra vi er glad i tøys og tull og latter Vi vil da ikke kjede oss som voksne apekatter Vi er apekatter, apekatter, apekatter små Og vi liker oss best i trær Når en liten mus skal ut å gå Tekst og melodi Thorbjørn Egner Når en liten mus skal ut å gå Må hun se seg for og passe på Det er mange her som ønsker at få en bitteliten musestek til middagsmat Ref: Kanskje blir det deg, kanskje blir det meg Kanskje blir det tralla lei Oppi skogen er et revehi Der går aldri noen mus forbi For der sitter Mikke Rev på lur Og vil spise alle musene som går en tur Ref: Han vil spise deg, han vil spise meg Han vi spise tralla lei Gamle Ugle sitter i et tre og hun passer på og følger med Og hun lurer nok på hvem det er som går under denne store paraplyen her Ref: Kanskje er det deg, kanskje er det meg Kanskje er det tralla lei JEG vil ha en liten hund. Jeg ønsker jeg hadde en liten hund en liten snill og lurvete en. Jeg synes at en liten hund er fin med det synes ikke pappaen min. Og mamma du sier du må forstå at slik en ting kan du ikke få. Du har jo så mye fra før og den er ikke noe for oss min venn. Refr: Men jeg vil ha en liten hund, jeg vil ha en liten hund. Jeg tenker på hunden hver dag hvert sekund. Jeg vil ha en liten hund. Jeg ønsker en hund som er sort og grå sort å grå med sløyfe på. Som ligger og sover ved sengen min om natten søtt på puten sin. Ja den skulle være min beste venn,og jeg skulle passe godt på den. Men ingen ingen hjelper meg,og mamma og pappa sier nei. Refr: Men jeg vil ha en liten hund…. Nå har jeg mast slik i fjorten dar og tror i dag så sier far. Nå kjøper vi en hund så skal du se at vi kan få ro og fred. Så jeg får en hund og spør og spør,og maser enda mer enn før. Jeg ønsker en hund og det vil jeg ha, da vil jeg bli så glad. Refr: For jeg vil ha en liten hund, jeg vil ha en liten hund. Jeg tenker på hunden hver dag hvert sekund, jeg vil ha en liten hund. Sonjas sang til julestjernen Monn-Iversen / Helgeland Julelestjerne, får jeg deg Sa en gang en liten pike Ville gi et kongerike For å kjenne deg Julestjerne, gå din vei Sa en bitter konge siden Mørk ble du, og mørk ble tiden Må du gjemme deg Julestjerne, kom til meg Du har voldt oss sorg og smerte Se, nå gir jeg deg mitt hjerte La meg tenne deg Julestjerne, bli hos meg Det er godt å la deg skinne Du må aldri mer forsvinne Aldri glemme meg Matpakkespiservise Det er ikke morsomt å spise sin mat når den ligger i pakke og ikke på fat. Den øverste skiven var med syltetøy det satt fast på papiret som med vinden fløy. Så skulle jeg starte med nummer to men den var spist fra før fordi den var så god I to halve hadde jeg delt skive tre, da den ene var spist,var den andre falt ned. Den fjerde var med majones og tomat, majonesen var klemt ut,tomaten var flat Den osten jeg hadde på skiven til sist satt fast under den forrige som jeg hadde spist. Nei,det er ikke morsomt å spise sin mat når den ligger i pakke og ikke på Bolla Pinnsvin Alf Prøysen Når sola stiger rund og gul og farger åsens topp Da blir det liv i skogen, da skal alle dyr stå opp Og fuglene de starte med sitt vekkerklokkekor Da rasler det i grøfta der hvor bregneløvet gror For nå skal Bolla Pinnsvin gå på skolen Det første Bolla Pinnsvin gjør, det er å hente vann Hun vasker fjes og labbene så godt hun bare kan Og mamma børster piggene som stritter rundt omkring Og selv om mamma lugger gjør det ingen verdens ting For nå skal Bolla Pinnsvin gå på skolen Og mamma smører niste kan du gjette hva det er Jo åtte stykker museflesk og fire bringebær Og så en liten mjølkeskvett og da blir Bolla glad For Pinnsvinfar har sagt at den får ingen lov å ta For den skal Bolla Pinnsvin ha på skolen I skogen er en furumo med fire stubber på Og det er dyreskole dit skal Bolla Pinnsvin gå På skolen er det moro der er mange barn i lag Hun krabber opp på stubben sin og grynter blidt god dag Og så er Bolla Pinnsvin nådd til skolen Karnevalsangen Mel: Stakkars store sterke karer På rommet mitt har jeg en diger sekk med gamle klær. Du må’kke tro jeg kjeder meg om det er dårlig vær Da kommer alle barna hjem til meg og har det gøy Med sekken full av tøy Refr: Gamle slips og fine jakker Hatter, skjerf og vinterfrakker Snart kan ingen se om det er jente eller gutt Det er gøy å kle seg ut! Petter er konstabel og Camilla skal på ball Mens Tove leker mormor med et gammelt heklet sjal Med knapper som medalje så blir Tor en fin soldat Og er en fin krabat Refr: Gamle slips og fine jakker Hatter, skjerf og vinterfrakker Snart kan ingen se om det er jente eller gutt Det er gøy å kle seg ut! Refr: Vi ler av alt det rare som de andre finner på Kim i pappas bukser han kan nesten ikke gå Og Per i høye hæler og parykken litt på snei Er ordentlig snål, syns jeg Refr: Gamle slips og fine jakker Hatter, skjerf og vinterfrakker Snart kan ingen se om det er jente eller gutt Det er gøy å kle seg ut! Det bor en baker i Østre Aker Det bor en baker i Østre Aker. Han baker kringler og julekaker. Han baker store, han baker små, Han baker noen med sukker på. Og i hans vindu står rare saker, Tenk hester, griser og pepperkaker. Og har du penger, så kan du få, Men har du ikke, så må du gå DAVY CROCKETT (No.t. Arne Bendiksen / xxx) Spør du en cowboy nedi Tennessee Hvem rider best over Lone Prairie Svarer han straks at det fins ingen tvil mannen som aldri vil ta seg en hvil. Davy, Davy Crockett ingen er vel slik som han. Skarpskytter-Jimmy er en hederskar mange trofeer på veggen han har. Men om du mener at han skyter best, spytter han skråen og peker mot vest. Davy, Davy Crockett ingen er vel slik som han. Stifinner, Hjortefot og Buffalo Bill de fant en sti der hvor andre gikk vill men da det en gang gikk ille med dem var Davy på pletten og loset dem hjem Davy, Davy Crockett ingen er vel slik som han. Hvem kaster lasso mot den villeste stut og hvem klatrer opp på den høyeste nut hvem kan få meg til å synge en sang om helten fra vest og hans hvite mustang Davy, Davy Crockett ingen er vel slik som han. HVA SKAL VI GJØRE I JULEDAGENE? (Alf Prøysen) Alle: Hva skal vi gjøre første dag jul hva skal vi gjøre den dagen? Elin, lille Elin, kunne du si oss det? Elin: Se på gaver som nissen ville vi skulle ha for vi var så snille Alle: Ja, det skal vi gjøre når det blir første dag jul. Alle: Hva skal vi gjøre annen dag jul hva skal vi gjøre den dagen? Hilde, lille Hilde kunne du si oss det? Hilde: Gå til mormor og være fine og spise nøtter med filipine Alle: Ja, det skal vi gjøre når det blir andre dag jul. Alle: Hva skal vi gjøre tredje da jul hva skal vi gjøre den dagen? Arne, lille Arne kunne du si oss det? Arne: Prøve kjelker og ski i bakken og komme hjem igjen med snø i nakken. Alle: Ja, det skal vi gjøre når det blir tredje dag jul. Alle: Hva skal vi gjøre fjerde dag jul hva skal vi gjøre den dagen? Kari, lille Kari kunne du si oss det? Kari: Spise epler og gjette gåter og ha det moro på alle måter Alle: Ja, det skal vi gjøre når det blir fjerde dag jul. Alle: Hva skal vi gjøre femte dag jul hva skal vi gjøre den dagen? Tore, lille Tore kunne du si oss det? Tore: Komme julebukk til dem vi kjenner, med skjegg og barter og svarte hender. Alle: Ja, det skal vi gjøre når det blir femte dag jul. Alle: Hva skal vi gjøre sjette dag jul, hva skal vi gjøre den dagen? Terje, lille Terje kunne du si oss det? Terje: Gå på festen og spise kake der treet rekker omtrent til taket. Alle: Ja, det skal vi gjøre når det blir sjette dag jul. KARNEVAL (Eyvind Skeie /Bjørn Tonhagen) Ref: Masken på, skynd deg nå, karneval. Masken på du skal på karneval Karneval, du skal på karneval Skynd deg nå, skynd deg på karneval Tiden er inne, bli til en annen, finn ditt kostyme, hvem du vil bli. Stå foran speilet, sminke og pudder, nå har du sjansen, lek og vær fri. Ref: Karnevalstiden, bli til en annen bli den du ønsker, nå har du sjans’ Finn ditt kostyme stå foran speilet nå kan du danse karnevalsdans. Ref: PÅ KARNEVAL (Tore Thorsen / Ole-Bjørn Kringstad) Nå har snøen lagt så hvit i hele vinter og i byen har det vært så surt og kaldt Men nå når det er karneval da spruter det fram farger overalt. For i gatene er alle men’sker glade og de voksne kan få lov å være barn. Og barn kan være hvem de vil og pynte seg med frynser og med garn. På karneval, på karneval få være med på karneval. På karneval, på karneval det morsomste som fins. Hvis jeg får være dronningen kan dere være prins. Det er vanskelig å finne på kostyme men på loftet har vi funnet noe tøy. Vi tar det på med vrangen ut for karneval det skal jo være gøy Hvis du vil så kan du gå i gul pysjamas eller farge hele panneluggen blå. Og hvis du har en kjeledress så tar du underbuksa utenpå. På karneval, på karneval få være med på karneval. På karneval, på karneval det morsomste som fins. Hvis jeg får være dronningen kan dere være prins. JORDEN SNURRER RUNDT OG RUNDT (Berit Brænne) Jorden snurrer rundt og rundt med barn på alle kanter over oss er himmelen med stjerner og drabanter Selv er vi så små så små og jorden er så liten snurrer rundt og rundt i himmelrommet hele tiden :/:Rundt og rundt og rundt og rundt :/: På den ene siden er den store varme solen og når den står opp går alle barna her på skolen. På den andre siden seiler vesle månen over da går alle barna der og legger seg og sover. :/:Rundt og rundt og rundt og rundt :/: På den vesle kloden vår er mange land og riker, det er ikke samme mat og samme ting vi liker. Det er mye snodig man kan lage seg en rett av, samme kan det være, hvis det er noe å bli mett av. :/:Rundt og rundt og rundt og rundt :/: Du bor i et slott så fint og du bor i en gamme. Bare det er trygt og godt så kan det bli det samme. En hos gamle bestemor og en hos tante Kari, samme det hvis bare det er en å være glad i. :/:Rundt og rundt og rundt og rundt :/: Negerbarn har gylden hud og norske barn er hvite jorden snurrer rundt og rundt med fattige og rike Nord og syd og øst og vest, det er my’ vi ikke kjenner samme kan det være bare vi er gode venner :/:Rundt og rundt og rundt og rundt :/: OLA DIGER Tekst: Thorbjørn Egner Ola Diger heter han. Det er gutt som spise kan – spiser mer enn hundre mann. Det er rart at det går an. Ja, han spiste hele dagen, og han ble så stor i magen. Moren visste ingen råd, hvordan skulle dette gå. Tidlig, tidlig våknet han, tømte først et mjølkespann og drakk fire bøtter vann, men det monnet ei det grann. Han tok gryta – spiste grøten, gikk i bua – drakk opp fløten, åt en panne full av fett. Ennå var han ikke mett. Så kom mor med mere mat, kjøtt og flesk i svære fat, fire kilo med spinat, gulerøtter og salat, syltetøy og søte saker, femognitti pannekaker, og en høne og en and. Ola åt opp hvert et grann. Moren smurte mere mat, mat med ost og servelat. Hundre stykker åt han opp. Ennå sa han ikke stopp. Så de måtte slakte grisen, slik at Ola kunne spise’n. Det ble pølser, flesk og klubb. Ola åt opp rubb og stubb. Nei, det var nok ikke lett å få Ola Diger mett. Tenk han åt og spiste så at alle hus ble altfor små. Ikke fikk han plass i stua, ikke fikk han plass i bua. Nå bor Ola for seg selv øverst oppi Dovrefjell. UT Å SØKE TJENESTE Det kom ei jente vandrende, vandrende, vandrende, Det kom ei jente vandrende, tra-la-la-la-la-la Og hva skal du her nede, nede, nede, og hva skal du her nede, tra-la-la-la-la-la Ut å søke tjeneste, tjeneste, tjeneste, ut å søke tjeneste, tra-la-la-la-la-la Hvor mye skal du ha for mån’ten, mån’ten, mån’ten, hvor mye skal du ha for mån’ten, tra-la-la-la-la-la Ei ku skal jeg ha for mån’ten, mån’ten, mån’ten, ei ku skal jeg ha for mån’ten, tra-la-la-la-la-la Å, det er alt for mye, mye, mye, å, det er alt for mye, tra-la-la-la-la-la Å, fy så stygg og svart du er, svart du er, svart du er, å, fy så stygg og svart du er, tra-la-la-la-la-la Jeg er lik’så rein som deg, du, deg du, deg du, jeg er lik’så rein som deg, du, tra-la-la-la-la-la Og tror du no’n vil ha deg, ha deg, ha deg, og tror du no’n vil ha deg, tra-la-la-la-la-la Jeg tror at Jon vil ha meg, ha meg, ha meg, jeg tror at Jon vil ha meg, tra-la-la-la-la-la PÅ LIVETS LANDEVEI Du Anders vil du ride på livets landevei, med Mona Cecilie på din side svar «ja» eller «nei». Ja, jeg vil gjerne ride på livets landevei med Mona Cecile på min side for hun elsker/liker jeg. ALT: Nei, jeg vil ikke ride på livets landevei med Mona Cecilie på min side for hun hater jeg. JEG FANT EN SANG PÅ VEIEN Tekst: Halfdan Rasmussen Jeg fant en sang på veien, en liten hjemløs en, med store runde øyne og to små trette ben. Den gråt så sårt og bittert, den hadde ingen venn, for ingen hadde ennå forsøkt å synge den. Jeg snakket vennlig til den og sang den lys og glad og gav den klokkeblomster, fiol og kløverblad. Så sprang den opp fra veien inn i min øregang, nå er den blitt min egen, og ingen annens sang. DUM OG DEILIG Knutsen og Ludviksen (Dolmen/Lorentzen) Kjenner at det er sånn kribleri, som sprer seg i fra magen Sku’ tro vi hadde spist igjen Nå skal drømmene få slippe fri, for idag er selve dagen Og Knutsen går med nervene i spenn Nå er scenen klar og jeg tar mikrofonen Tusen øyne lyser mot meg Og jeg er dum og deilig, juba, juba Øver foran speilet, dum og deilig, juba, juba Danser som en snegle, dum og deilig Nå går det bra, juba, juba Scenen er en gammel gyngehest, gitaren er en skinke Ikke rart at folk er vill’ Alt er stilig og det svinger mest, med syltetøy som sminke Skjønner ikke at vi vår det til Nå er scenen klar og jeg tar mikrofonen Tusen øyne lyser mot meg REFRENG Ingen kan ha fødselsdag hver dag Det er et år fra jul til jul Dager finns i alle farger, også grå, men så Den som venter han skal få Det er min tur idag til å ta mikrofonen Tusen øyne lyser mot meg REFRENG KAMILLA OG TYVEN – Aanje & Bjerkreim Hvem er din nye venn, Kamilla Er det en som du kan stole på ? Er det en du kan ta trygt i hånden, når veien synes håpløs lang å gå? Natten vil komme snart, Kamilla Da blir himlen mørk med stjerner på, Og du trenger en å ta i hånden, for enda har du langt igjen å gå ? Kamilla, Kamilla, hva tenker du nå ? Tør du tro han er en venn som du kan stole på ? Kamilla, Kamilla hva tenker du nå ? Tør du tro han er en venn som du kan stole på ? Gråt ikke mer for meg, Kamilla, For mitt liv som tyv er helt forbi Jeg må ta den straffen jeg fortjener, så kommer jeg igjen, da er jeg fri, fri Vi venter Sebastian, en dag er du fri. Det skal bli en dag med nye muligheter i. Kamilla, Kamilla, jeg kommer igjen Og jeg tror du vil ta imot meg som en venn. s DET BOR EN GAMMEL BAKER (Text: Inger Hagerup/ Melodi: Lulle Kristoffersen) Det bor en gammel baker på en bitte liten øy. Han er så lei av kaker og krem og syltetøy. Men han må sitte likevel og spise sine kaker selv. For han bor helt alene på en bitteliten øy. Når små og store båter går dampene forbi, da sitter han og gråter i sitt varme bakeri, og spiser loff og fattigmann, for ingen kunder går i land. Og han er helt alene på på en bitte liten øy. Det var en gammel baker på en bitte liten øy. Han åt for mange kaker med krem og syltetøy. Forleden dag så satt han død midt i en haug av wienerbrød. Og nå bor ingen baker på en bitte liten øy. VISEN OM DE TRISTE OG DE GLADE (Thorbjørn Egner) Byfolkene: Nei, vi må være triste – ja, det er sant og visst, for nettopp i det siste er allting blitt så trist. Musikantene: Det er dumt å være sur og sta, smil litt og vær litt gla’ allting går bedre da. – Ja. En bymann: Nei jeg kan ikke smile, det går nok ikke an, for jeg er byens dikter, og en alvorlig mann. Musikantene: Bare smil og le og vær litt gla’. Folk vil så gjerne ha bøker som ender bra. – Ja. Ung bydame: Nei jeg kan ikke smile, jeg er så trist og lei. Den gutten jeg er glad i er ikke glad i meg. Musikantene: Bare syng og le, og alt blir bra. Gutten vil sikkert ha en som er blid og gla’ – Ja. En annen bymann: Nei, jeg må ikke smile, for jeg er lærer Engh! Hvis barna skal bli flinke så må jeg være streng. Musikantene: Bare syng og le, og alt går bra! Barna vil gjerne ha en som er blid og gla’ – Ja. NÅR ALT ER BARE KJEFT OG ERT Sidsel Mørck Når alt er bare kjeft og ert og dagen er blitt dum og lei da leker jeg at blyanten er tryllestav for bare meg. Da tegner jeg meg bort og vekk fra allting som er vemmelig og lager hokus-pokus-sted som jeg kan ha helt hemmelig. Det blir en veldig gøyal by med radiobiler overalt og pol’ti leker sisten der for ingen folk gjør noe galt. Og der er også lekepark med klatrestang og karusell og gratiskiosk med kjempe-is og kjærlighet og karamell. Og foran parken står et skilt med: Alle voksne er forbudt og ungene bestemmer selv at dagen aldri kan ta slutt. Og overalt bor snille dyr: Kanin og lam og ponnyhest og flagget svinger høyt til værs for ekornungens bursdagsfest. Og hvis jeg kanskje blir litt trett så lager jeg en himmelseng av gress og luft og sommersol midt ute på en blomstereng. Det hjelper med et tryllested og jeg skal aldri si et ord om hokus-pokus-stedet mitt til sinna-far og erte-bror. FANT-SONJA Hun fødtes en høstnatt i skogen i skjæret av flammende bål Velsignet av fantefolks eder i lyset av blinkende stål Hun svøptes i fattige pjalter og sovnet inn hos sin mor mens leiet av redet mose med regn på den høstkolde jord Mens høstsolen svant gjennom baret var Fant-Sonjas mor sovnet av En svarthåret mann og en unge var følget ved fant-kvinnens grav Så vandret de to mot sin skjebne Han dreptes i slagsmål en vår mens Sonja fikk lov til å leve og så fikk hun bygdefolks kår. Årene gikk, hun ble voksen og kristent hun lærte å tro av husbondens sønn ble hun elsket mot livet hun lekte og lo Men jaget hun ble uten skånsel fra lykke i husbondens hus til ære for presten og folket falt Fant-Sonjas gleder i grus Hun døde forstøtt ut av lykken so bygdefolks kår henne gav Et barn som hun bar under hjertet fikk hvile i Fant-Sonjas grav HYSJ Hysj, kan du høre gresset gro? Hysj, kan du høre en metemark som lo? Hysj, kan du høre en maur gå forbi? Da skal du være helt stille og si: Hei, alle insekter, alle små dyr, dere som kryper og kravler og kryr, jeg er et menneske og jeg er snill, vær i min hage så lenge du vil! Hysj, vi må være stille nå, ingen må skremme de mange tusen små, og når det kommer en bille forbi, da skal du vinke med hånden og si: Hei, alle insekter, alle små dyr, dere som kryper og kravler og kryr, jeg er et menneske og jeg er snill, vær i min hage så lenge du vil! LITEN FLYNDRE FLAT Text: Gabriel Scott Liten flyndre flat nedpå bunnen satt, spiste middagsmat av sitt vesle fat. Så kom Øyvind hen, og han fisket den. Nå står bare fatet der igjen. Hvitting-piken hvit, vimset hit og dit, ville ha en bit etter dagens slit. Gapte opp, men takk! Det var no’ som stakk, og så lå hun der i kurven, akk! Liten bergnebb som kjente seg så tom, bort til kroken kom, svømte utenom. Sto og snuste litt og fikk appetitt, og naturligvis så gikk det skitt. Men så kom en torsk, tung og dum og dorsk, skapte seg så morsk og var ekte norsk, slukte kroken ned, ville så av sted, ptro, der måtte han i kurven med! Endelig mot kveld kom det en makrell, nappet godt og vel, og så ble det sprell. Å, han sprang og spratt, men vi fikk’n fatt, – og så kom det ikke fler – god natt! LILLE BOLLA BØLLA (Text/Melodi: Jack Berntsen Lille Bolla Bølla låg og drog på Hølla, lille Bølla Bolla feska i fra jolla; Et katteskinn og en nordavind og et sykkeldekk og en nissesekk og en nesedropp og en fluesopp og en gyngestol og en gjøk som gol. Tra ral lala. Tra-la-la-la-la. Lille Bolla Bølla låg og drog på Hølla, lille Bølla Bolla feska ifra jolla; En jordbæris og en kjælegris og to grønne rips og et gammelt slips, sjokolademus og ei flaska brus og et ludospell og en karamell. Tra ral lala. Trala… Lille Bolla Bølla låg og drog på Hølla, lille Bølla Bolla feska ifra jolla; En kvit kanin og et malarskrin og en hållått vott og ei tissepott og så en pose pottetgull, og då va jolla tel Bolla full. Tra ral

Relaterte innlegg