Tema: Mat, kropp, identitet og spiseforstyrrelser

Tema: Mat, kropp, identitet og spiseforstyrrelser

Dette er, satt på spissen, blant vestlig sivilisasjons største paradokser, gjennom 30-40 år har suverene klinikere, forskere, samfunnsvitere, sosiologer og filosofer skrevet innsiktsfullt, til dels glitrende om dette emnet. En av de aller fremste, Finn Skårderud, forener disse disiplinene i sine dypt medisinsk/psykologisk faglige vurderinger. Disse er imidlertid også beriket av sosiologiske og filosofiske metaforer.

Men vi fortsetter å utvikle spiseforstyrrelser. Såvel restriktive fenomener som anorexia nervosa som overspising symptomer som bulimi og tvangsspising. Den siste tilføyelsen på diagnosetreet er ortoreksi, sykelig opptatthet av sunn mat.

Samtidig går vi i Vesten i en retning av generell overvekt og usunn livsstil med inaktivitet og en økende mengde psykosomatiske plager. Hvorfor skjer dette i vår tidsalder? I tiden etter 2. verdenskrig. I USA og Europa, i land med vekst og materiell økende velstand. Hva har vi tapt? Hva har vi vunnet? Vi har vunnet trygghet, tilsynelatende, med økende velstand. Vi har vunnet, for de fleste av oss, kampen mot fattigdom og materiell uvisshet. Hva har vi tapt? Kan det tenkes at de enkle sannheter om godhet, medmenneskelighet, offervilje og solidaritet med de svake har lidd tap? Kan det tenkes at frykten for alderdom og død og forfall har tatt overhånd og ikke takles? At vi ikke finner svar på disse absurd vanskelige spørsmålene og går oss i blinde i kropp, mat og sykelig sunnhet. Er dette et spor? Kan det tenkes?

Denne måneden kan du også få med deg den modige, snart 19 år gamle russejenta, Sofie Fosselie som har valgt å dele noe av sin historie med oss. Hun vil senere også utgi en liten boksingle/dagbok fra sin tid som anorektisk og syk. Den vil bli utgitt på Abup Road Forlag. Se Helsestudio1 med Sofie Fosselie: Mat, kropp og spiseforstyrrelser

Elin Elvemo ved Ungdomsklinikken i Arendal er intervjuet av Agderposten i forbindelse med sak om slanking via nettet. Les artikkelen her: Dyrker livsfarlig slanking via nettet

Det vil også komme innlegg fra sped- og småbarnsteamet i Kristiansand og klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Blomkvist i løpet av måneden.

Avdelingssjef Karl Erik Karlsen

Relaterte innlegg
Legg igjen en kommentar